Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 09/03/2015

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, 64 άτομα παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σύμβασης 8002, που αφορούσε την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Η υπόθεση της σύμβασης, που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία, θεωρείται ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την ολοκλήρωση της πολυετούς ανάκρισης, η υπόθεση φθάνει πλέον στην «επ' ακροατηρίω» εξέτασή της. Όπως αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, σε παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών γίνεται δεκτή ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς, η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Βάσει του βουλεύματος παραπέμπονται στο εδώλιο: Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία. Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται σε δίκη είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Γιώργος Καραβέλας, των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρεί σε ισχύ το βούλευμα. Παράλληλα, το βούλευμα απαλλάσσει περίπου 80 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα που είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη όταν το πρώην στέλεχος δεν εμφανίστηκε στις δικαστικές αρχές για απολογία και εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πηγή: www.lifo.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis