Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:27 | 29/04/2018

Με μια καινοτομία προχωράει η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η οποία μάλιστα αποτελεί και σταθμό στα χρονικά της.

Για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία της τη Διοίκηση του Συντάγματος Ευελπίδων αναλαμβάνει Αξιωματικός του Μηχανικού.

Πρόκειται για το Συνταγματάρχη (ΜΧ) Νικόλαο Γκρέτσα, ένα στέλεχος που έχει πραγματική εντυπωσιακή πορεία αλλά και πολυσχιδή μόρφωση και εκπαίδευση.

Άριστος και ως Εύελπις (αποφοίτησε 3ος από την Τάξη 1991) και ως Αξιωματικός, έχει ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις τόσο του Όπλου του όσο και του βαθμού του με σημαντικές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πέρα από την τεχνική εκπαίδευση την οποία έχει λάβει (Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού, Πολυτεχνείο Ξάνθης) διαθέτει κι άλλους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών:

  • Απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά.
  • Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων Κτιρίων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
  • Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλάει άπταιστα τέσσερις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά

Έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικότερες τις παρακάτω:

  • Τμηματάρχης του Τμήματος Πληροφοριών Μηχανικού του NATO Rapid Deployable Corps – Spain (NRDC-SP) στη Βαλένθια της Ισπανίας. Από τον Οκτώβριο 2005 έως το Φεβρουάριο 2006 συμμετείχε στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Πακιστάν. (Τιμήθηκε με έπαινο από τον Αμερικανό Ναύαρχο Διοικητή του Διακλαδικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ της Λισσαβόνας, τον Ισπανό Στρατηγό Διοικητή του NRDC-SP και τον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντγο Δημήτριο Βούλγαρη).
  • Τμηματάρχης του 1ου Τμήματος (Οργάνωση – Προσωπικό – Οροφή) της Διεύθυνσης Οργάνωσης του ΓΕΣ.
  •  Τμηματάρχης του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών και του Τμήματος Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ.
  • Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΣ Αντγου Αθανασίου Τσέλιου.
  • Διοικητής της Ειδικής Μονάδας Μηχανικού με έδρα το Διδυμότειχο, που είχε αναλάβει την κατασκευή της αντιαρματικής τάφρου σε όλο το μήκος των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Τιμήθηκε με εύφημο μνεία από το Διοικητή του Δ΄ ΣΣ και τον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντγο Φραγκούλη Φράγκο.
  • Διοικητής του 7 ΛΜΧ με έδρα τον Προβατώνα Έβρου. Τιμήθηκε με εύφημο μνεία από το Διοικητή της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.
  • Υποδιοικητής του 98 ΤΜΧΕΘ με έδρα την Καλλονή Λέσβου.

Επίσης έχει παρακολουθήσει το Σχολείο Πεζοναυτών Μηχανικού στο Τζάκσονβιλ της Β. Καρολίνας των ΗΠΑ, όπου αποφοίτησε με διάκριση και έλαβε εύφημο μνεία από τον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντγο Μανούσο Παραγιουδάκη, καθώς και το σύνολο των προβλεπομένων Σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων (Σχολείο Καταδρομών, Σχολείο Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Σχολείο Απόδρασης και Διαφυγής). Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) ενώ είναι και εν ενεργεία Αλεξιπτωτιστής και Αυτοδύτης.

Ο Συνταγματάρχης Γκρέτσας έρχεται ν’ αντικαταστήσει στη διοίκηση του Συντάγματος Ευελπίδων έναν άλλο εξαιρετικό Αξιωματικό, τον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Άρη Ηλιόπουλο, ο οποίος επιτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο στη Σχολή Ευελπίδων, ενώ πριν ήταν Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.

Ευχόμαστε στον παραλαμβάνοντα Διοικητή μια επιτυχή διοίκηση και στον παραδίδοντα καλή συνέχεια στην καριέρα του.

Πηγή:  www.armynow.net

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis