Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 13/07/2017

Με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου η Άγκυρα διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο τουρκική φρεγάτα πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ όπου στο Οικόπεδο 11 βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 παραβίασαν 17 φορές έκαστο το FIR Αθηνών σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ ένας σχηματισμός οπλισμένων τουρκικών F-16 προέβη σε τρείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Τα δύο CN-235 εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο από Λήμνο-Ρόδο και εξήλθαν από Ρόδο-Λήμνο, τα δε F-16 εισήλθαν από Λήμνο-Λέσβο και εξήλθαν από Χίο-Σάμο. Επίσης κατεγράφησαν από τα τουρκικά αεροσκάφη τέσσερεις παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.

Για την αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών CN-235 "σηκώθηκαν" δύο ζευγάρια ελληνικών F-16, ένα από την 111 ΠΜ στην Αγχίαλο και έτερο από την ΑΒ Αράξου, τα οποία ασχολήθηκαν με το ένα CN-235. Το δεύτερο αεροσκάφος του τύπου αναχαιτίσθηκε από ένα ζεύγος F-16 που εκτελούσαν readiness στο αεροδρόμιο της Σκύρου.

Το τουρκικό ζευγάρι των F-16 πάντως δεν έδειξε πρόθυμο να αποχωρήσει "με το καλό". Έτσι, η άρνηση των Τούρκων χειριστών κατέληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, στις 15:45 μμ σε εμπλοκή με τα ελληνικά αεροπλάνα νοτίως της Χίου. Όμως δεν ήταν η μόνη δραστηριότητα που διατήρησε ψηλά τον "υδράργυρο" στο Αιγαίο.

Όπως έγινε γνωστό, χθες βράδυ μια εξάδα (!) τουρκικών μαχητικών F-16 "μπήκε" από Λήμνο για... νυκτερινή στο Αιγαίο, προβαίνοντας σε μια -σύντομη- παραβίαση του Athinai FIR πριν αποχωρήσει. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι νυχτερινές παραβιάσεις από πλευράς τουρκικής Αεροπορίας δεν συνηθίζονται ιδιαίτερα και περιορίζονται σε μια-δύο τον μήνα...     

Εν τω μεταξύ, στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία στέλνει στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ την φρεγάτα κατευθυνομένων βλημάτων TCG Gökçeada (F-494) για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου "West Capella" της κοινοπραξίας TOTAL-ENI που έχει εξασφαλίσει δικαιώματα γεώτρησης στην εν λόγω περιοχή (διαβάστε περισσότερα εδώ). Πρόκειται για ένα από τα εκσυγχρονισμένα σκάφη της κλάσης Oliver Hazard Perry που διαθέτει το τουρκικό Ναυτικό και η ανακοίνωση της αποστολής του προήλθε από το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis