Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:10 | 07/04/2020

Η προσωρινή παύση του «συναγερμού» στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, δεν σημαίνει και παύση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Αντιθέτως, τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν ενισχυμένα και επιτηρούνται διαρκώς.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, τέθηκαν στη μάχιμη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας και στάλθηκαν στον Έβρο για να ενισχύσουν τις περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για «θηρία» μεταφοράς προσωπικού που έχουν πρωτόκολλο ασφαλείας 3, είναι ικανά να επιχειρήσουν σε συνθήκες πολέμου και έχουν αυτονομία κίνησης μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Έθνους», τα οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 -πέντε θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, δύο οχήματα BMW και ένα ακόμη μάρκας Mercedes το 2015 κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2015 από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή νότια της Κρήτης. Ήταν στα αμπάρια φορτηγού πλοίου ονόματι Tychy. Τα οχήματα αυτά εδώ και 5 χρόνια βρίσκονταν στις αποθήκες του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά και μετά την κρίση που ξέσπασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποφασίστηκε να γίνει ο μηχανικός έλεγχος τους και να τεθούν στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συνοριοφύλακες του Έβρου συγχαίρουν τους καλυβιέρηδες του Δέλτα 

Εν τω μεταξύ, με το μεταναστευτικό να έχει κοπάσει, οι συνοριοφύλακες του Έβρου βρήκαν την ευκαιρία αναγνώρισαν τη συνδρομή των καλυβιέρηδων του Δέλτα Έβρου στην επιτήρηση των συνόρων. Έτσι, τα συγχαρητήριά τους προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Δέλτα του Έβρου και του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα για τη «σθεναρή αντίσταση» που έδειξαν στο πλευρό των δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας τις πρώτες ώρες της μεταναστευτικής κρίσης.

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Η σθεναρή αντίσταση των γυναικών και ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στην διαφύλαξη της ακεραιότητας των συνόρων, αν τις πρώτες κρίσιμες ώρες και ημέρες δεν είχαν στο πλευρό τους τα μέλη του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, τους ανώνυμους κατοίκους και ψαράδες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Έβρου», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Προβληματίζει η στάση της Γερμανίας

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, όμως, ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής για τη στάση της Ελλάδας γύρω από το μεταναστευτικό. Η γνωμοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Πρώτου Προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, που αναμετάδωσε ο Έλληνας ανταποκριτής Παναγιώτης Κουπαράνης της DW, καταλογίζει στις ελληνικές αρχές ότι «η συμπεριφορά τους δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle πάντως, στο παρελθόν η υπηρεσία αυτή επανειλημμένα είχε θεωρήσει νόμιμες τις ελληνικές διεκδικήσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Οι εκτιμήσεις της συντάσσονται κάθε φορά μετά από αίτημα Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν εκφράζουν την άποψη της γερμανικής βουλής. Στην προκειμένη περίπτωση η επερώτηση προήλθε από το κόμμα «Η Αριστερά».

Η επιστημονική έκθεση αναφέρεται και στους φόβους για μαζική εισροή, που εκφράστηκαν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων. Από νομικής άποψης οι φόβοι αυτοί θα δικαιολογούσαν την παρεμπόδιση της διέλευσης των συνόρων μόνο σε μια «ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Για παράδειγμα αν υπήρχαν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν εγκληματίες πολέμου και τρομοκράτες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα ή ακόμη αν μία μαζική προσφυγική ροή θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση του χώρας. Οι εμπειρογνώμονες της Επιστημονικής Υπηρεσίας θεωρούν ότι εν προκειμένω αυτοί οι λόγοι δεν συνέτρεχαν.

Πηγή: xronos.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα, τα αποσυναρμολογούσε και πωλούσε τα εξαρτήματά τους ως ανταλλακτικά


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis