Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 14/07/2016

Ειδικά σκυλιά που θα εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν μετρητά ετοιμάζεται να προμηθευτεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου όπως φαίνεται να περιορίσει τις ροές χρημάτων που φεύγουν χέρι με χέρι από τη χώρα.


Δεν είναι βέβαιο εάν πρόκειται για συνειδητή και μελετημένη ενέργεια, στην ουσία δηλαδή για μια απέλπιδα προσπάθεια να φανεί έργο στη μάχη της φοροδιαφυγής ή για κανονικό κυβερνητικό... τρολάρισμα (!!!), αλλά το υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί, λέει επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει προσφορές για την... καταλληλότητα σκύλων, που θα έχουν αποστολή να ανιχνεύσουν ρευστά διαθέσιμα, ήτοι χαρτονομίσματα σε διάφορες κρυψώνες φορητές ή μη!

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν διευκρινίζει πού θα δραστηριοποιούνται τα σκυλιά – σε αεροδρόμια, κατά την προσπάθειας μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, σε τραπεζικές θυρίδες ή ακόμα και σε... στρώματα στα σπίτια υπόπτων;

Η κίνηση αυτή πάντως είναι αντάξια ιδεών σαν εκείνη του Γιάνη Βαρουφάκη, να... καλωδιώνονται οι τουρίστες ώστε, με την βοήθειά τους, να συλλαμβάνονται οι φοροφυγάδες εστιάτορες και επαγγελματίες! 

Το υπουργείο Οικονομικών λοιπόν ψάχνει για σκυλιά με ικανότητα να μυρίζουν χαρτονομίσματα, όπως κάνουν για παράδειγμα εκείνα της δίωξης ναρκωτικών, που μετέχουν σε επιχειρήσεις κατά τις οποίες εντοπίζονται ναρκέμποροι σε αεροδρόμια και αλλού. 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Προμηθειών που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, συστήνεται επιτροπή (αποτελούμενη από εκπαιδευτές και συνοδούς σκύλων που υπηρετούν ήδη σε διάφορα τελωνεία), με σκοπό την αξιολόγηση τόσο των προσφορών όσο και της καταλληλότητας των σκύλων για εκπαίδευση και χρήση τους στην ανίχνευση ρευστών διαθέσιμων.

«Έργο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση τόσο των προσφορών όσο και της καταλληλότητας των σκύλων για εκπαίδευση και χρήση τους στην ανίχνευση ρευστών διαθέσιμων καθώς και η έγκαιρη υποβολή εις τριπλούν στην αρμόδια Διεύθυνση των σχετικών πρακτικών αξιολόγησης. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των κριτηρίων που καταγράφονται αναλυτικά στο παράρτημα της παρούσης απόφασης ενώ η επιτροπή αξιολόγησης θα αποφασίσει για την ημέρα και ώρα που θα λάβει χώρα η αξιολόγηση», αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Από την άλλη μια τέτοια κίνηση μόνο χαλάρωση ή και κατάργηση των capital controls δεν προμηνύει, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, αν υπολογιστεί και ο χρόνος εκπαίδευσης των τετράποδων ανιχνευτών.

Σύμφωνα με το παράρτημα της απόφασης, οι προς επιλογή σκύλοι θα πρέπει:
 
1. Να προέρχονται κατά προτίμηση από τις φυλές Γερμανικός Ποιμενικός, Λαμπραντόρ ή Μαλινουά.

2. Να είναι κατά προτίμηση ηλικίας δώδεκα (12) έως είκοσι τεσσάρων (24) μηνών.
 
3. Να φέρουν σήμανση με ηλεκτρονική ταυτοποίηση (μικροτσίπ).
 
4. Να είναι εφοδιασμένοι α) με βιβλιάριο υγείας για τους σκύλους που προέρχονται από το εσωτερικό και β) διαβατήρια ΕΕ για αυτούς που προέρχονται από το εξωτερικό, στα οποία θα περιέχονται οι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις υπογεγραμμένα από κτηνίατρο καθώς και ο αριθμός του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος (μικροτσίπ).
 
5. Να έχουν εμφανές και ανεπτυγμένο το ένστικτο της ανίχνευσης - ανεύρεσης (ένστικτο καταδίωξης – pray drive) και επαναφοράς (retrieve) σε όλους τους χώρους όπου θα δοκιμάζονται με διάφορα παιχνίδια η άλλα αντικείμενα (μπαλάκια, σωλήνες, κλπ).
 
6. Να είναι κοινωνικοποιημένοι, ισορροπημένοι και χωρίς φοβίες σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με ικανότητα να προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον και με ένδειξη φυσιολογικής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους.

7. Να είναι ψυχολογικά υγιείς και να μην παρουσιάζουν νεύρα ή νευρωτικό χαρακτήρα. 

8. Να έχουν χαμηλή παρόρμηση εκδήλωσης του ενστίκτου προστασίας (defense drive).
 
9. Να είναι απόλυτα υγιείς.

 

Δείτε εδώ το έγγραφο της Διαύγειας

 

 

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis