Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 06/11/2016

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επικείμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, φαίνεται πως θα είναι και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών, καθώς η αγορά των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, αλλάζει τις ισορροπίες δύναμης στο Αιγαίο, και προκαλεί ανησυχία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που δεν έχουν να προτάξουν ένα μαχητικό αντίστοιχου επιπέδου.

AdTech Ad

Η παραπάνω πληροφορία δημοσιεύεται σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Κυριακάτικη Real News, σύμφωνα με το οποίο η "Ελλάδα θέλει να πάρει τουλάχιστον δύο αμερικανικά αντιτοπριλικά Arleigh Burke, που θα καλύψουν τις επιχειρήσεις αντιαεροπορικής άμυνας στο Αιγαίο". Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Πάνος Καμμένος, επιμένει πως τα ελληνικά αιτήματα δεν πρέπει να επικεντρωθούν στην παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού αλλά στην αγορά 20 αεροσκαφών F-35, ίδια με αυτά που παρήγγειλε η Τουρκία"

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά θα επισημάνει ότι έχει δώσει στις ΗΠΑ ότι έχει αιτηθεί για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων, ενώ πάντα στη διάθεση των Αμερικανών παραμένει η βάση της Σούδας. Θα υπενθυμίσει ακόμη πως η χώρα μας έχει ήδη υπογράψει την αναβάθμιση των αμερικανικών αεροσκαφών Ρ3-Orion και είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό των F-16.

Τα παραπάνω θα τονιστούν ιδιαίτερα καθώς ελλείψει χρημάτων η Αθήνα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ως ένα είδος "χακί σχεδίου Μάρσαλ". Στην καλύτερη περίπτωση η Αθήνα θα μπορούσε να δεσμευτεί, στην αποπληρωμή των F-35 αν κάτι τέτοιο γινόταν σε βάθος 30ετιας, μιας και το κόστος σήμερα αγοράς ενός και μόνο αεροσκάφους F-35 ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια, με το σκότος δημιουργίας μιας μοίρας (15-20 αεροσκάφη) να ανέρχεται σε περίπου σε 1,5 με 2 δισ. δολάρια.

Το εξοπλιστικό σπριντ των Τούρκων

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στο υπουργείο Άμυνας την εντολή να αγοράσει άλλα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

AdTech Ad

Η Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει από την εταιρεία και άλλα πολεμικά αεροσκάφη. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήταν σε γνώση της υπόθεσης είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η νέα παραγγελία αφορά συνολικά 24 μαχητικά. Τα πρώτα αεροσκάφη της αρχικής παραγγελίας αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το 2018. Συνολικά, η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά F-35.

Δεν είναι όμως μόνο οι συσχετισμοί στους αιθέρες που πρόκειται να ανατραπούν σε βάρος της χώρας μας αλλά και στη θάλασσα η κυβέρνηση Ερντογάν δαπανά εξωφρενικά ποσά προκειμένου να δημιουργήσει ένα Πολεμικό Ναυτικό ισάξιο του αντίστοιχου ελληνικού.

Η Τουρκία ναυπήγησε νέες αόρατες φρεγάτες με χαρακτηριστικά stealth, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη γερμνανική Thyssen ώστε να ναυπηγηθούν- σε πρώτη φάση- έξι υποβρύχια όμοια τα ελληνικά τύπου "Παπανικολής".

Οι παραπάνω κινήσεις των γειτόνων είναι εύλογο να δημιουργούν ανησυχία στα υψηλά κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων που βλέπουν τις όποιες προτάσεις για αναβάθμιση να "ναυαγούν" τα τελευταία χρόνια είτε στην βαθιά οικονομική κρίση, είτε στην πολιτική απροθυμία του πολιτικού συστήματος που επιλέγει στη σκιά των εξοπλιστικών σκανδάλων να κρατά διακριτικές αποστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis