Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:00 | 05/06/2017

Με τη νέα διοικητική δομή θα λειτουργήσει από τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας καθώς η πολυσυζητημένη αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., έστω και με καθυστέρηση, αποκτά πλέον «σάρκα και οστά».

Η νέα δομή, που μεταξύ άλλων προβλέπει καταργήσεις και ιδρύσεις νέων Τμημάτων όπως και χωροταξική ανακατανομή, στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, με «στοίχημα» την καλύτερη αστυνόμευση προς όφελος του πολίτη.

Βέβαια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποχωρώντας στις πιέσεις πολιτικών και τοπικών παραγόντων, αναθεώρησε τη βασική φιλοσοφία της αναδιάρθρωσης περί εξοικονόμησης προσωπικού, σε περιπτώσεις όπως το Λιβάδι Ελασσόνας, όπου η σχεδιαζόμενη κατάργηση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος μετατράπηκε τελικά σε διατήρηση ως Αστυνομικό Σταθμό με ευάριθμο προσωπικό.

Η σημερινή αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. έρχεται να αντικαταστήσει αποσπασματικές και κατ’ επέκταση αναποτελεσματικές προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα υπουργών που όχι μόνο ακύρωσαν εξαγγελίες ομοϊδεατών τους αλλά εν μια νυκτί κατήργησαν κιόλας χιλιάδες οργανικών θέσεων.

Η αναδιάρθρωση δείχνει να επικεντρώνεται σε θέματα διοικητικής δομής αφήνοντας ωστόσο σε δεύτερη μοίρα θέματα «εκσυγχρονισμού» και «προσανατολισμού» της αστυνομίας που συνεχίζει να υποφέρει – μεταξύ άλλων - από «αλλότρια καθήκοντα» ενώ τα τελευταία χρόνια μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα από τις ελλείψεις μέσων.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει διαρκώς την προσπάθεια «κοινωνικής αποδοχής» της ΕΛ.ΑΣ. και υπογραμμίζει πως με τη σημερινή αναδιάρθρωση, με τις καταργήσεις Τμημάτων, θα προκύψουν «περισσότεροι μάχιμοι αστυνομικοί» στη μάχη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Δεν απαντά βεβαίως πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων σε περιπολικά για παράδειγμα, που ταλανίζει αστυνομικές διευθύνσεις της περιφέρειας.

ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση διοικητών και υποδιοικητών στα νέα Τμήματα και τη διευθέτηση των εναπομεινασών εκκρεμοτήτων η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας αναμένεται να λειτουργήσει με τη νέα της δομή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, όπως είναι γνωστό, θα λειτουργεί ένα αστυνομικό τμήμα στην έδρα κάθε Δήμου. Αναλυτικότερα, στους Δήμους Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αγιάς, διατηρούνται ως έχουν τα Α.Τ. Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αγιάς.

Στην Ελασσόνα θα λειτουργήσει ένα Αστυνομικό Τμήμα, καθώς καταργούνται τα Τμήματα Τροχαίας και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Στο Α.Τ. Ελασσόνας θα υπάγεται διοικητικά και ο Αστυνομικός Σταθμός Λιβαδίου που διατηρείται στην περιοχή (αντί του Αστυνομικού Τμήματος).

Στον Δήμο Τεμπών καταργείται το Αστυνομικό Τμήμα Ραψάνης, ενώ ιδρύεται το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών με έδρα στον Ευαγγελισμό, ενώ καταργείται το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Γόννων. Μετά τη νέα χωροταξική κατανομή, στο Τμήμα Τεμπών θα υπάγεται πλέον η αστυνόμευση κοινοτήτων του πρώην Δήμου Ευρυμενών (Στόμιο, Ομόλιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό και Παλαιόπυργος) που με την παλιά δομή υπάγονταν στο Α.Τ. Αγιάς.

Στη θέση του καταργηθέντος Α.Τ. Ραψάνης θα τοποθετηθεί Τοπικός Αστυνόμος, ένας από τους τρεις συνολικά στο νομό. Τοπικός Αστυνόμος αλλά μόνο για τη θερινή περίοδο, θα τοποθετηθεί και στα Μεσάγγαλα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τοπικός Αστυνόμος αποτελεί έναν θεσμό που καθιερώθηκε πρόσφατα, δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα το γνήσιο των υπογραφών κλπ. Η αποτελεσματικότητα ωστόσο του νέου θεσμού έχει έντονα επικριθεί από τη συνδικαλιστική ηγεσία των αστυνομικών.

ΚΙΛΕΛΕΡ

Το Α.Τ. Περιφέρειας μετονομάζεται σε Α.Τ. Κιλελέρ αλλά προς το παρόν θα συνεχίσει να στεγάζεται στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας αφού ακόμη δεν έχουν αντιμετωπισθεί από τον ομώνυμο Δήμο θέματα που αφορούν στην παραχώρηση κτιρίου για τη στέγασή του. Προς το παρόν στον Πλατύκαμπο λειτουργεί Τοπικός Αστυνόμος.

Με τη νέα χωροταξική κατανομή, οι κοινότητες Μάνδρας, Κουτσοχέρου και Αμυγδαλέας παρότι διοικητικά υπάγονται στον Δήμο Λάρισας θα αστυνομεύονται από το Α.Τ. Κιλελέρ.

ΛΑΡΙΣΑ

Οι σημαντικότερες μεταβολές καταγράφονται στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στη Λάρισα. Τα σημερινά Α’ και Β’ Αστυνομικά καταργούνται και ιδρύεται το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, στην αστυνόμευση του οποίου θα υπαχθεί και η Φαλάνη που μέχρι χθες αστυνομευόταν από το Α.Τ. Τυρνάβου.

Στη Λάρισα, ιδρύεται Τμήμα Άμεσης Δράσης, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τις έδρες αστυνομικών διευθύνσεων με σκοπό «την καλύτερη αστυνόμευση των πόλεων». Στο Τμήμα Άμεσης Δράσης θα υπαχθούν οι Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ενώ οι ομάδες ΟΠΚΕ θα υπαχθούν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας όπου υπάγεται επίσης και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή και την όξυνση του προβλήματος των ναρκωτικών, η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας έχει κατά καιρούς επικρίνει την κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών ως αυτοτελούς και με ξεχωριστή διοίκηση Τμήμα και της υπαγωγής του στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης διατηρούνται τα Τμήματα Τροχαίας Λάρισας και Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Τεμπών.

ΜΕΣΑ

Να σημειωθεί τέλος πως τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο οξύνεται διαρκώς το πρόβλημα της έλλειψης μέσων και δη των οχημάτων (περιπολικών) ενώ με αφορμή τη μείωση των δαπανών για λειτουργικά έξοδα με δυσκολία ξεπερνιούνται προβλήματα συντήρησης του εξοπλισμού.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis