Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:38 | 11/01/2017

Ξεκάθαρο στίγμα για την επόμενη μέρα, προαναγγέλλοντας ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο που θα πείσει τους δανειστές, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον ένα χρόνο από την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. Μιλώντας στον Alpha, δήλωσε πως με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη θα δώσει περιθώριο για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θα επιτρέψει και τη μείωση της φορολογίας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο ίδιος μιλά επίσης για μάζεμα του Δημοσίου, αλλά και για ένα συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Ο,τι έχουμε πει είναι κοστολογημένα, εμείς δεν κοροϊδεύουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας εμφατικά πως «από τη στιγμή που θα προτάξουμε μειώσεις δαπανών μπορούμε να μειώσουμε και φόρους, είναι και ο μόνος τρόπος να στείλουμε ένα μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξει στο ενδεχόμενο που οι προτάσεις του δεν γίνουν δεκτές από τους δανειστές και αν ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «ελεγχόμενα ναι», υπενθυμίζοντας ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως ήταν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Αναφορικά με τη φορολόγηση στα «μπλοκάκια», δήλωσε πως «αυτό που συμβαίνει είναι μια τρέλα. Είναι λάθος η απευθείας σύνδεση του εισοδήματος με τις εργοδοτικές εισφορές», επισημαίνοντας πως το κόμμα του επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει σχετική πρόταση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τρομοκρατίας, αποφεύγοντας να μπει σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την αναφορά του ονόματός του στις σημειώσεις Ρούπα, λέγοντας πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά όχι στους πολιτικούς προϊστάμενούς της». «Αυτή τη στιγμή εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε. Εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια, η Αστυνομία σήμερα δεν έχει πολιτική εντολή», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ντροπή» και «τραγική επιχειρησιακή αποτυχία αυτής της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού», ζητώντας την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα.

«Οσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο βουλιάζουμε πιο βαθιά σε ένα τέλμα και επικάθεται στην κοινωνία ένα σύννεφο συλλογικής κατάθλιψης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., θέτοντας ξανά το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Σχετικά με το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μία από αυτές είναι και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις.

«Αν υπάρχουν παράνομες μονιμοποιήσεις, μόνο αυτές δεν θα ισχύσουν», διευκρίνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε παραδώσει πλάνο 2.500 προσλήψεων νοσηλευτών, με την κυβέρνηση Τσίπρα να προσλαμβάνει ανθρώπους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που δεν ήταν απαραίτητοι στον κρατικό μηχανισμό.

«Θα αλλάξουμε τον απαράδεκτο νόμο που απαγορεύει στους δήμους να προσφύγουν σε πρωτόδικες αποφάσεις για συμβασιούχους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι «χτίζει σήμερα ένα νέο μεγάλο κομματικό κράτος». Από την πλευρά του προανήγγειλε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει μετά τις εκλογές θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης σε ένα πιο σφιχτό πλαίσιο, με πολύ συγκεκριμένες θέσεις και αρμοδιότητες, ενώ τόνισε ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να αμείβονται με τα ίδια χρήματα που αμείβεται ένας ικανός δημόσιος υπάλληλος με 20 χρόνια προϋπηρεσία.

Σχετικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως η επόμενη κυβέρνησή του θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικούς, στελέχη επιχειρήσεων, καθώς το ζητούμενο είναι, όπως είπε, «να προσελκύσουμε επενδύσεις». «Δεν θέλω παιδιά του κομματικού σωλήνα. Ο Τσίπρας απαξίωσε τον όρο της πολιτικής ανανέωσης. Εμείς πρέπει να δώσουμε την ελπίδα. Αλλά ελπίδα που θα βασίζεται στην αλήθεια», συμπλήρωσε.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 www.eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis