Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:02 | 28/04/2016

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Germany.

Γνώρισα τη Sabine, μια μέρα που καθόταν σε κάτι σκαλιά, δίπλα από το σπίτι μου. Μάζεψα όλο μου το κουράγιο και τη ρώτησα αν θα μπορούσα να τη βγάλω μια φωτογραφία. Πριν από εκείνο το απόγευμα, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα είχα ως θέμα μου στις φωτογραφίες οτιδήποτε σχετικό με την πορνεία. Όντας μια γυναίκα που ζει κοντά στην οδό Kurfürstenstraße του Βερολίνου, σχεδόν καμία από τις γυναίκες που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ δεν με κοιτούσε στα μάτια. Όμως, αυτός ο τοίχος που υπήρχε πάντα ανάμεσα σ' εμένα και αυτόν τον κόσμο γκρεμίστηκε μονομιάς, μετά τη συνάντησή μου με τη Sabine.

Δεν με ενδιέφερε να τραβήξω πορτρέτα ιερόδουλων. Αυτό που ήθελα ήταν να δείξω τον χαρακτήρα της περιοχής. Ελπίζοντας να μάθω κι άλλα, κατέληξα στο OLGA - ένα συμβουλευτικό κέντρο για τις εργαζόμενες του σεξ της περιοχής, στον δρόμο Kurfürstenstraße. Το κέντρο έχει μια ατμόσφαιρα σαλονιού και προσφέρει πολλά πράγματα που είναι χρήσιμα στην καθημερινότητα, όπως κρεβάτια, ντους, και καθαρές σύριγγες. Οι άντρες απαγορεύονται ρητά κι αυτό δίνει τη δυνατότητα στις εργαζόμενες του σεξ να κάνουν ένα διάλειμμα από το άγχος του δρόμου. Άρχισα να συμμετέχω ως εθελόντρια στο OLGA, μία φορά την εβδομάδα και ταυτόχρονα δούλευα πάνω σε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με γυναίκες που σύχναζαν στο καταφύγιο, στις οποίες έδινα φωτογραφικές μηχανές για να αποτυπώσουν την καθημερινότητά τους με έναν διαφορετικό τρόπο.

Πέρα από τις δυσκολίες που είναι συνυφασμένες με τα επαγγέλματα του δρόμου, οι γυναίκες που γνώρισα είχαν συχνά να αντιμετωπίσουν την έλλειψη στέγης, τον εθισμό στα ναρκωτικά, τον τζόγο, την έλλειψη κοινωνικών παροχών, καθώς και το γεγονός ότι οι ίδιες αποτελούσαν τη μοναδική πηγή εσόδων στην οικογένειά τους. Οι περισσότερες είναι από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, όμως κάποιες από αυτές έχουν Σίντι και Ρομά καταβολές. Μερικές από τις εργαζόμενες του σεξ είναι τρανσέξουαλ.

  •  

 

Η οδός Kurfürstenstraße είναι μία από τις δημοφιλέστερες πιάτσες με ιερόδουλες εδώ και 130 χρόνια, όμως η εργασία του σεξ περιθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο. Παλιότερα οι γυναίκες μπορούσαν να δουλέψουν ελεύθερα σε μέρη όπως το Gleisdreieck Park ή σε εγκαταλελειμμένους χώρους, όμως πλέον στη θέση τους χτίζονται πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία αλλάζουν ριζικά τον χαρακτήρα της περιοχής. Πολλές ιερόδουλες, δεν επιθυμούν να εργαστούν σε οίκους ανοχής, γιατί αυτό τις κάνει να είναι λιγότερο ευέλικτες στα ωράριά τους. Εκτός από αυτό, το κόστος για ένα δωμάτιο είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν δυο «καυτά» ξενοδοχεία στην περιοχή και έχουν λίγα δωμάτια. Τα κορίτσια λένε ότι ένα από αυτά είναι πενταβρόμικο, όμως δεν μου επιτράπηκε η είσοδος τις δυο φορές που επιχείρησα να μπω. Το άλλο ξενοδοχείο είναι το The Stockhom, το οποίο είναι το παλαιότερο κτίριο στο Βερολίνου. Η διαχείρισή του είναι καλή, όμως δεν υπάρχουν πολλοί πελάτες που να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 11 λίρες έξτρα, για ένα δωμάτιο.

  •  

 

Όσο περισσότερο γνώριζα αυτές τις γυναίκες και περπατούσα στην περιοχή μαζί τους, άρχισα να κατανοώ καλύτερα τον καθημερινό τους αγώνα. Άλλαξε εντελώς ο τρόπος που έβλεπα τη γειτονιά μου, όπως και ο τρόπος που την αποτύπωνα στον φακό. Έπαψαν να μου αρέσουν οι «φωνακλάδικες» φωτογραφίες που ήταν υπερβολικές χωρίς λόγο. Δουλεύοντας πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, προσπάθησα να αναπαράξω την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή, χωρίς να καταλήξω σε πορνογραφικές εικόνες.

http://www.vice.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis