Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:17 | 31/07/2017

Τα δύο πρώτα βιβλία από την σειρά Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια, Το μυστήριο των διαμαντιών και Το μυστήριο του ξενοδοχείου, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Κέδρος το 2010. Εφτά χρόνια μετά, και αφού τα δύο αυτά βιβλία είχαν εξαντληθεί, η σειρά συνεχίζεται με την επανέκδοση των δύο πρώτων και την έκδοση των δύο επόμενων, Το μυστήριο της εφημερίδας και Το μυστήριο του σχολείου. Ανανεωμένες εικονογραφήσεις σε σκληρά εξώφυλλα δελεάζουν τον μικρό αναγνώστη να πιάσει τα βιβλία στα χέρια του και να βυθιστεί στα μυστήρια της μικρής πόλης Βάλεμπι.

«Μία ιστορία που διαβάζεται εύκολα. Ένα μυστήριο που λύνεται δύσκολα» είναι το μότο κάθε βιβλίου της σειράς. Η αστυνομική αυτή σειρά που απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών έχει μεταφραστεί σε 28 χώρες και έχει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Σειρά Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια

Ο Μαξ και η Μάγια είναι φίλοι και συμμαθητές. Ζουν στην μικρή πόλη Βάλεμπι όπου διάφορα μυστήρια συμβαίνουν κατά καιρούς. Οι δυο τους λατρεύουν τα μυστήρια. Όνειρό τους είναι να γίνουν ντετέκτιβ. Έτσι, έχουν στήσει ένα γραφείο στο υπόγειο της Μάγιας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται ένας ντετέκτιβ: φωτογραφική μηχανή, κιάλια, ψεύτικες μύτες και περούκες για κάλυψη κ.ο.κ. Είναι οι πρώτοι που φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος. Με παρατηρητικότητα και σχολαστικότητα καταφέρνουν να εξιχνιάσουν και την πιο δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν άλυτα μυστήρια.

Ο Μάρτιν Βίντμαρκ, συγγραφέας της σειράς, αποκαλείται από πολλούς η «Άγκαθα Κρίστι για παιδιά». Με λόγο λιτό, απλές προτάσεις και χωρίς φλυαρίες κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη που ακολουθεί βήμα προς βήμα τους δύο ήρωες στην λύση του μυστηρίου. Η σύνθεση κάθε βιβλίου ακολουθεί πάντα το ίδιο μοτίβο. Ένας χάρτης στην αρχή της ιστορίας που κατατοπίζει τον αναγνώστη για τον χώρο δράσης του Μαξ και της Μάγιας, η παρουσίαση των προσώπων που πρωταγωνιστούν σε κάθε βιβλίο και η ιστορία ξεκινά. Πάντα υπάρχει ο χαρακτήρας που θα χρειαστεί την βοήθεια των δύο ντετέκτιβ. Γύρω από αυτόν ο συγγραφέας θα φροντίσει να σκιαγραφήσει το προφίλ μερικών υπόπτων ενώ ο καθένας από αυτούς θα έχει ένα καλό κίνητρο να είναι ο ένοχος. Στόχος του είναι να παραπλανήσει τον αναγνώστη και να τον βάλει στην θέση του Μαξ και της Μάγιας παρακινώντας τον να σκεφτεί και να εξετάσει καλύτερα τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Μερικοί από τους χαρακτήρες του είναι επίτηδες στριφνοί και κακόκεφοι που όμως δεν σημαίνει ότι είναι και οι ένοχοι. Ο Μ. Βίντμαρκ προσπαθεί να περάσει έμμεσα το μήνυμα στον μικρό αναγνώστη να μην κρίνει τους ανθρώπους από την φαινομενική εξωτερική διάθεση. Κάποιος που είναι γκρινιάρης και μουτρωμένος δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα και κακός σαν άνθρωπος. Ή το αντίθετο, κάποιος που είναι φαινομενικά χαρούμενος και ευγενικός με όλους ότι είναι και καλός σαν χαρακτήρας. Αποτρέπει έτσι τα παιδιά να παραπλανούνται από την πρώτη εντύπωση και να εξετάζουν σε βάθος όλα τα στοιχεία. Η φιλοσοφία του Βίντμαρκ για να γίνεις καλός ντετέκτιβ είναι ότι όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Λίγα λόγια για την εικονογράφηση

Η Έλενα Βίλις εμπλουτίζει με το σκίτσο της τις ιστορίες του Βίντμαρκ. Τα πρόσωπα σε στυλ καρικατούρα έχουν ως σκοπό να κάνουν τον αναγνώστη να γελάσει, παρά την σοβαρότητα του μυστηρίου. Απλές και ταυτόχρονα λεπτομερείς εικόνες ξεκουράζουν το μάτι και κάνουν την ανάγνωση ακόμη πιο ευχάριστη. Η Έλενα Βίλις βοηθάει τον αναγνώστη στη λύση του μυστηρίου μέσα από τα σκίτσα της. Ανατρέχοντας το βιβλίο από την αρχή, καθαρά για την απόλαυση της εικονογράφησης, εντοπίζουμε στοιχεία που οδηγούν στην λύση και που κατά την διάρκεια της ανάγνωσης είναι πιο δύσκολο να τα αντιληφθούμε. Ενισχύει έτσι την παρατηρητικότητα μας και μας βάζει στη διαδικασία να ψάχνουμε ανάμεσα στα σκίτσα αυτό που θα μας δώσει την ιδέα για το ποιος είναι ο ένοχος.

Η νέα σειρά Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια είναι κατάλληλη για να κρατάει σε εγρήγορση τον μικρό αναγνώστη, διεγείρει την φαντασία του, τον διασκεδάζει ενώ παράλληλα τον αναγκάζει να σκέφτεται. Περίπλοκα μυστήρια, αρκετοί ύποπτοι, ένας ένοχος!! Κατάλληλη και μικρούς και μεγάλους!

 

 

Το μυστήριο του σχολείου

Εικονογράφηση από το τέταρτο βιβλίο της σειράς «Το μυστήριο του σχολείου»

 

 

Ο συγγραφέας και η εικονογράφος

Ο Μάρτιν Βίντμαρκ ζει στη Στοκχόλμη. Σπούδασε παιδαγωγικά, ασχολήθηκε με την ειδική αγωγή και για χρόνια εργαζόταν ως δάσκαλος. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Αρκετοί τον αποκαλούν «Άγκαθα Κρίστι» για παιδιά.

Η εικονογράφος, Έλενα Βίλις, μεγάλωσε στη Στοκχόλμη και σήμερα ζει λίγο έξω από την πόλη. Αν και ζωγράφιζε από παιδάκι, όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα ή ντετέκτιβ. Ύστερα όμως σπούδασε ζωγραφική και σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εικονογράφους της Σουηδίας.

Πληροφορίες

  • Τίτλος: Σειρά: Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια
  • Εικονογράφηση: Έλενα Βίλις
  • Συγγραφέας: Μάρτιν Βίντμαρκ
  • Εκδόσεις: Κέδρος
  • Ημερομηνία Έκδοσης: Μάιος 2017
  • Εκδόσεις Κέδρος

 

artic.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis