Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 09/10/2019

Ακάθεκτη η κυβέρνηση προχωρά στην ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, την οποία σχεδιάζει να έχει έτοιμη έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να αναλάβει δράση κατά τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 του μήνα.

Παρά την έως πρόσφατα εκδηλωμένη απροθυμία και των ίδιων των αστυνομικών να στελεχώσουν τη νέα ομάδα άμεσης αντίδρασης, οι επιτελείς της Κατεχάκη φέρονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τη λειτουργία της ομάδας εντός των επόμενων ημερών, ώστε στο τέλος του μήνα να ξεκινήσει και η εκπαίδευση των μελών της.

Αρχικά η ηγεσία του Σώματος επεδίωκε να στελεχώσει τη νέα ομάδα με εθελοντές, όμως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν εμφανιστεί λίγο παραπάνω από σαράντα αστυνομικοί, καθώς αρκετοί δεν ήθελαν να ενταχθούν σε αυτή. Ακόμη και αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στο παρελθόν στη ΔΕΛΤΑ δεν επιθυμούσαν να αφήσουν τις υπηρεσίες τους και να επιστρέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις προτάσεις για το μισθολόγιο των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας

Η βασικότερη αιτία ήταν ότι δεν ήθελαν να ενταχθούν στην ΟΠΚΕ, που έχει υπαχθεί στην υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, ενώ στο παρελθόν ανήκε στη διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, όπου η ΔΕΛΤΑ είχε μεγαλύτερη αυτονομία. Τέτοια που, όπως λένε οι επιτελείς, οδηγούσε ορισμένους από αυτούς στις επικίνδυνες εφορμήσεις με τα μηχανάκια κατά διαδηλωτών, με συνέπεια ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που κατάργησε την ομάδα, να δηλώνει ότι επρόκειτο για ένα «τσούρμο» που «πυροδοτούσε εντάσεις και επεισόδια».

Τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές από την ηγεσία υπό τις παρούσες συνθήκες, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες του 2009 που δημιουργήθηκε η ομάδα, λένε σήμερα οι επιτελείς.

Πίεση

Μετά τη μικρή προσέλευση εθελοντών, το τμήμα Ενστολου Προσωπικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναγκάστηκε να στείλει στις 25 Σεπτεμβρίου έγγραφο στις υπηρεσίες της με το οποίο ζητούσε από τους προϊσταμένους να υποβάλουν ονομαστικές καταστάσεις με τους εθελοντές, οπότε υπό την πίεση αυτή ο αριθμός τους αυξήθηκε και έφτασε, όπως αναφέρουν χθεσινές πληροφορίες, στους εκατόν είκοσι.

Παράλληλα είχαν συγκεντρωθεί τριάντα μοτοποδήλατα που είχαν διαμοιραστεί σε διάφορες υπηρεσίες και ήδη έχουν διατεθεί στην ΟΠΚΕ για τη δημιουργία της ομάδας. Η οποία, όπως αναφέρεται, δεν θα αριθμεί 250 αστυνομικούς που είχε στο παρελθόν αλλά περίπου όσοι είναι οι ανωτέρω «εθελοντές».

Ο κύριος ρόλος της νέας ομάδας θα είναι να λειτουργεί σαν «μονάδα συλλήψεων» όταν σημειώνονται επεισόδια και επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι άνδρες των διμοιριών, λόγω της εξάρτυσης και των ασπίδων, είναι δυσκίνητοι.

Μάνος Τσαλδάρης
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΩΡΕΑΝ Μικρές Αγγελίες στο Policenet.gr - Εσείς τι ψαχνετε?
ΔΩΡΕΑΝ Μικρές Αγγελίες στο Policenet.gr - Εσείς τι ψαχνετε?
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis