Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:29 | 24/03/2020

Αλλεπάλληλοι είναι οι έλεγχοι από τους αστυνομικούς και στην ζώνη ευθύνης της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στη Ρόδο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στη Χάλκη, στην Μεγίστη και στη Σύμη μετά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη την χώρα.

Αυστηρούς ελέγχους, επιβολή κυρώσεων πέραν του διοικητικού προστίμου 150 ευρώ και συνεχής επιτήρηση στο οδικό δίκτυο έχει εφαρμόσει συγκεκριμένα από χθες η ΕΛΑΣ για τον έλεγχο του μέτρου απαγόρευσης μετακινήσεων.

«Στο πλαίσιο των διαταγών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται ευλαβικά σχέδιο αστυνόμευσης που προβλέπει την εντατικοποίηση των αστυνομικών δράσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και εν γένει παραβατικών συμπεριφορών κατόπιν των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού», δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα αφορούν στην εντατικοποίηση των περιπολιών επί 24ώρου βάσεως με ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά στην περιοχή ευθύνης της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.

Τα μέτρα αστυνόμευσης, που ελήφθησαν και εφαρμόζονται αφορούν και στην καταστολή κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων, επιτήρησης καταστημάτων και λοιπών εγκαταστάσεων οικονομικού ενδιαφέροντος.

 


 

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου αστυνόμευσης της Τροχαίας χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις και δίνουν σχετικές συμβουλές στους πολίτες. Από σήμερα, όμως, δεν θα υπάρχει επιείκεια γι’ αυτούς που δεν θα αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Ο κ. Καληωράκης επεσήμανε ότι «τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση έως και την 6η Απριλίου 2020» τόνισε ότι υπάρχουν από την Κυριακή σε σημεία του οδικού δικτύου κομβικής σημασίας συνεργεία ελέγχου και κατέστησε σαφές ότι η ΕΛΑΣ «δεν θα επιδείξει καμία επιείκεια σε όσους δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα».

Σημείωσε εξάλλου ότι προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις και εφαρμόζεται αυτόφωρη διαδικασία.

Οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα forma.gov.gr, προκειμένου να προμηθεύονται τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται. Υπάρχουν τρεις τρόποι βεβαίωσης, ανάλογα με την περίπτωση. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση τύπου Α, ενώ για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση τύπου Β’, να έχουν στείλει ένα SMS στο 13033 ή να έχουν γράψει σε λευκό χαρτί τα στοιχεία τους και τον λόγο μετακίνησης.

 

Χθες εκδόθηκε εξάλλου από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου η ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά σε περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών:
«Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν με διάφορα τεχνάσματα – προσχήματα να τους αποσπάσουν χρήματα.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να μην πείθονται από άτομα που εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δήμων για τη διενέργεια απολυμάνσεων.
Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε απατηλά SMS που υπόσχονται δώρα από εμπορικά καταστήματα με σκοπό είτε να τους υφαρπάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν σε εγκληματικές πράξεις, είτε να τους αποσπάσουν χρήματα είτε να απαντήσουν στα SMS και να χρεωθεί υπέρογκα ο λογαριασμός τους.

Επιπλέον επισημαίνεται ειδικά στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους:

• να μην δέχονται σε καμία περίπτωση σε άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα για ανάληψη χρηματικού ποσού,
• να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος και
• να μην πείθονται εύκολα από άτομα που τους πλησιάζουν ως γνωστοί φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούν χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί, να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα ενώ αν αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό παρακαλούνται να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία (100)».

 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis