Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:48 | 11/05/2015

Μέσα σε μια γενικευμένη σύγχυση οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ που είχαν απολυθεί και επαναπροσλαμβάνονται με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 29 Απριλίου, μπήκαν σήμερα τελικά στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το ζήτημα είναι πλέον, ενώ μένει η τυπική έγκριση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ από τη Βουλή, τι ακριβώς συμβαίνει με τους υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνονται.

Με βάση το νέο νόμο οι υπάλληλοι αυτοί, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς θα επιστρέψουν, προσλαμβάνονται και πληρώνονται από την πρώτη ημέρα ψήφισης του νόμου. Όμως κανείς δεν γνωρίζει πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί, καθώς στο διάστημα που έχει περάσει άλλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, άλλοι έχουν βρει δουλειά και άλλοι δεν θα αποδεχθούν την υποχρεωτική μονοθεσία που προβλέπεται από το νέο νόμο.

Επίσης, οι μισθοί των επαναπροσλαμβανόμενων δεν θα είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που είχαν πριν από δύο χρόνια όταν απολύθηκαν. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας από τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ που επανέρχονται δριμύτεροι.

Παράλληλα, με βάση το νόμο είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν έχουν να περάσουν έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των μισθών που θα λάμβαναν αν δεν είχαν απολυθεί με τις κάθε είδους αποδοχές τους το ίδιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή αν, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος έπρεπε να λάβει στο χρονικό διάστημα από το κλείσιμο της ΕΡΤ έως σήμερα το ποσό των 40.000 ευρώ με βάση αυτό θα γίνει ο υπολογισμός. Θα αθροιστούν τα ποσά που έχει λάβει ως αποζημίωση, τα πάσης φύσεως επιδόματα που έχει εισπράξει και οι όποιοι μισθοί έχει λάβει -αν έχει λάβει- ως εργαζόμενος.

Σε περίπτωση που τα χρήματα είναι λιγότερα από τις 40.000 ευρώ, θα του δοθεί η διαφορά. Σε περίπτωση που είναι περισσότερα θα κληθεί να επιστρέψει το υπερβάλλον ποσό.

Η διαδήλωση και η... εισβολή

Για τις 9 το πρωί της Δευτέρας η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε ζητήσει από τους επαναπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν έξω από το ραδιομέγαρο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν τους έχουν ζητήσει ακόμη να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παρά το γεγονός ότι ήδη μισθοδοτούνται.

Αρκετές δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν τελικά και περίπου στις 10:45 δόθηκε εντολή απο την απερχόμενη διοίκηση να ανοίξει η πόρτα της οδού Μεσογείων. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπήκαν στο κτήριο με πορεία στην κεφαλή της οποίας υπήρχαν συμβολικά δύο μικρά κορίτσια κρατώντας τη γαλανόλευκη ενώ φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα «η ΕΡΤ είναι ανοικτή, είναι η φωνή κάθε αγωνιστή».

Στα σκαλοπάτια του Ραδιομεγάρου συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ οι οποίοι μίλησαν για μία νίκη στην οποία δεν πρέπει να καθησυχαστούν αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης ζήτησε ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης για υποβάθμιση του αγώνα τους.

Διαβάστε ΕΔΩ το νόμο για την ΕΡΤ

ΠΗΓΗ: koolnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis