Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 04/06/2017

“Κρυφτούλι” με τη δικαιοσύνη φαίνεται πως παίζει ο 60χρονος επιχειρηματίας από την Καβάλα, που κατηγορήθηκε, αθωώθηκε, όμως θα δικαστεί πάλι για το τριπλό έγκλημα της Θάσου, που στοιχειώνει την περιοχή επί δεκαέξι χρόνια. Ο αθωωθείς για το πρωτοφανές έγκλημα Ανδρέας Χτενάς βρίσκεται πάλι στη φυλακή, για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής που του είχε επιβληθεί για ληστεία.

Ωστόσο δικαστικοί κύκλοι έλεγαν πως υπάρχουν ερωτήματα για τη μεταγωγή και την κατάληξή του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς ο 60χρονος δεν έδειξε ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν πως άρχισε μία σχετική έρευνα, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν και πού κατέληξε.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας περιμένει τη δίκη για την τριπλή δολοφονία της Θάσου, που διαπράχθηκε τον Ιούνιο του 2001, και για ακόμη μία στην Καβάλα, τον Ιούλιο του 2002, να διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Μετά την αθώωσή του από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Δράμας, με ψήφους 6 έναντι 1 και με αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, θα καθίσει στο εδώλιο του μεικτού ορκωτού εφετείου Ροδόπης, στην Κομοτηνή, καθώς στην απόφαση είχε ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου από τον αντεισαγγελέα εφετών Θράκης. Στο σκεπτικό αναφερόταν ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη και τα στοιχεία δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς.

Ο Ανδρέας Χτενάς, ανακουφισμένος μετά την αθωωτική απόφαση του Ιουνίου 2014, στη Δράμα, πίστεψε ότι δεν θα ξαναβρεθεί στις φυλακές. Η κάθειρξη που του είχε επιβληθεί όμως για το αδίκημα της ληστείας φαίνεται πως θα τον στοιχειώνει. Για αυτήν την ποινή του ο Χτενάς είχε αποφυλακιστεί με όρους το 2008, αφήνοντας ένα υπόλοιπο 2 ετών και 13 ημερών. Το πενταμελές εφετείο είχε δεχτεί να του δώσει αναστολή, με τον όρο ότι δεν θα υποπέσει στην τέλεση άλλου αδικήματος. Ο 60χρονος επιχειρηματίας, θεώρησε πως μία ποινή που του είχε επιβληθεί στη Θεσσαλονίκη, 30 μηνών φυλάκισης για επικίνδυνη σωματική βλάβη, δεν θα τον επηρέαζε. Μέχρι που το ανακάλυψαν οι εισαγγελικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.

Η ποινή αυτή είχε επιβληθεί στις 9 Ιουνίου 2013 για πράξη που είχε τελεστεί στις 12 Ιουνίου 2012. Οι υπηρεσίες της εισαγγελίας εφετών παρατήρησαν πως η ποινή έχει καταστεί αμετάκλητη. Ο φάκελος όμως του κατηγορουμένου είχε την αναστολή με όρους και έτσι με διάταξη του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης ο 60χρονος φυλακίστηκε. Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και από εκεί στο ψυχιατρείο, προκαλώντας ερωτήματα στις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας και της Θράκης.

Η αθώωση

Ο Χτενάς φαίνεται ότι νιώθει την ασφυκτική πίεση των αρχών. Άλλωστε και ο ίδιος αμέσως μετά την αθώωσή του για την τριπλή δολοφονία φρόντισε να προκαλέσει πάλι προβλήματα. Την επομένη της εξόδου του από το δικαστήριο κατηγορήθηκε για κλοπή και απόπειρα εκβίασης σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην Καβάλα. Απαιτούσε ενοίκιο από το κατάστημα υποστηρίζοντας ότι είναι δικό του, ενώ ο καταστηματάρχης έλεγε πως πλήρωνε στο γιο του. Το αυτόφωρο τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 4 χρόνων και 6 μηνών.

Η κορυφαία στιγμή για τον Ανδρέα Χτενά ήταν η αθώωσή του από το κακουργιοδικείο Δράμας. Η τριπλή δολοφονία της Θάσου αποτελεί ένα από τα ιστορικά εγκλήματα της Βόρειας Ελλάδας και ο ίδιος, παρότι υποδείχτηκε πολλές φορές από τις αρχές, έχει βγει αλώβητος. Υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο έγκλημα, όμως συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν ότι διαρκώς ζουν υπό καθεστώς απειλής, χωρίς όμως να τον κατονομάζουν.

Ο 60χρονος είχε αθωωθεί από το κακουργιοδικείο, με δεδομένο ότι οι περισσότερες καταθέσεις μαρτύρων είχαν αλλάξει στο δικαστήριο και οι περισσότεροι εμφανίστηκαν να έχουν… κενά μνήμης, όπως είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από τη δικαστική έδρα. Ακόμη βασικοί μάρτυρες δεν είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο και όσοι είχαν υποδείξει τον κατηγορούμενο ως βασικό ύποπτο του εγκλήματος το ανακάλεσαν. Όλα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στη δικαστική απόφαση του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου Δράμας και ειδικά στην αιτιολογία της μειοψηφίας του ενός δικαστή, που τάχθηκε υπέρ της ενοχής του.

Πάντως τον προσεχή Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί να δικαστεί πάλι και απομένει να γίνει γνωστό εάν αυτόν τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού θα τον χρησιμοποιήσει και στο δικαστήριο.

Το στοιχειωμένο έγκλημα της Καλλιράχης

Το τριπλό έγκλημα είχε διαπραχθεί στα μέσα Ιουνίου 2001 με θύματα το 48χρονο υπάλληλο της πολεοδομίας Καβάλας Γιάννη Κουλούση, τον 55χρονο υπάλληλο της τοπογραφικής υπηρεσίας Καβάλας Γιώργο Χαλκίδη και το 49χρονο εργολάβο οικοδομών και στέλεχος τότε της βιομηχανίας ζάχαρης Κυριάκο Αθανασά στο εξοχικό του πρώτου στην Καλλιράχη Θάσου. Οι τρεις άνδρες είχαν πυροβοληθεί από δύο όπλα, καθώς στο σημείο βρέθηκαν δέκα κάλυκες των 9 χιλιοστών. Όπως φαίνεται από την ιατροδικαστική εξέταση, οι δύο πυροβολήθηκαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι στο μπαλκόνι του σπιτιού και ο τρίτος με δύο σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι στον ελαιώνα του εξοχικού, προσπαθώντας μάλλον να διαφύγει. Και στις τρεις περιπτώσεις ο ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης είχε βρει “χαριστικές βολές”.

Οι υποψίες είχαν στραφεί στον επιχειρηματία, επειδή είχε κάνει δηλώσεις εναντίον του πολεοδόμου, όταν εκείνος υπέγραψε απόφαση κατεδάφισης σπιτιού που είχε χτίσει. Ωστόσο αποδεικτικά στοιχεία κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν και η υπόθεση με βούλευμα είχε τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών, όμως ανασύρθηκε. Το βασικό κλειδί που έδωσε και άλλα στοιχεία στις εργαστηριακές έρευνες αφορούσε μία τέταρτη δολοφονία, του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Γεώργιου Σιδηρόπουλου, που σημειώθηκε έναν χρόνο αργότερα από το τριπλό έγκλημα, τον Ιούλιο του 2002. Και με εκείνον ο κατηγορούμενος είχε διαφορές, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε “χαριστική βολή” στο θύμα. Όμως και για αυτή τη δολοφονία ο 60χρονος επιχειρηματίας αθωώθηκε από το ίδιο δικαστήριο.

Τα θεωρούμενα “νέα στοιχεία” ήταν σφαίρες που εξετάστηκαν από τις δύο υποθέσεις, την τριπλή δολοφονία στη Θάσο και το έγκλημα του Σιδηρόπουλου στην Καβάλα, όταν προέκυψε ότι ανήκαν στο ίδιο όπλο. Το όπλο δεν βρέθηκε ποτέ, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ταυτίζεται με αυτό που είχε δηλωθεί ως ιδιωτικό από αστυνομικό, που πλέον έχει αποταχθεί και από μαρτυρίες προκύπτει ότι το παρέδωσε στον Ανδρέα Χτενά. Ωστόσο ο ίδιος ο πρώην αστυνομικός δεν εμφανίστηκε να καταθέσει στο δικαστήριο.

 

Του Κώστα Καντούρη

 

[email protected]

makthes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis