Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 11/02/2016

Η πιθανότητα δημιουργίας αστυνομικών φραγμών μπρος και πίσω από τα υπάρχοντα μπλόκα των αγροτών στην περιφέρεια, όπως και το κλείσιμο των εισόδων κοντινών σε αυτά επαρχιακών πόλεων, θα εξεταστεί σήμερα κατά τη διάρκεια της τελικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας.

Όλα θα εξαρτηθούν από την διαπραγμάτευση στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους των αγροτών, και τι θα αποφασίσουν οι τελευταίοι.

Όσον αφορά την Αττική, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει το στήσιμο οκτώ αστυνομικών μπλόκων, σε τρεις ζώνες, ομόκεντρους κύκλους, προκειμένου να εμποδίσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης τρακτέρ προς την πρωτεύουσα.

Αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ θα στηθούν στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στον Άλιμο, στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής, στον κόμβο Κατεχάκη, στο λιμάνι του Πειραιά με τελευταίο ανάχωμα στις στήλες Ολυμπίου Διός, αρχές Λ. Συγγρού.

Τα λεωφορεία και ημιφορτηγά με τα οποία θα έρθουν στην πρωτεύουσα οι αγρότες θα σταθμεύονται στη Λ. Αθηνών και σε χώρο του ταεκβοντο στο Φάληρο. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα αποτρέπουν την επιβίβαση αγροτικών μηχανημάτων σε πλοία της γραμμής στα λιμάνια των νησιών και κυρίως από αυτά της Κρήτης, όπου αναμένεται η μετακίνηση αγροτών του νησιού προς την Αθήνα.

Κάποιοι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν την έγκριση για την μετακίνηση 80 τρακτέρ προς το Σύνταγμα και κάποιοι δύο τριών, ως μία συμβολική κίνηση, αιτήματα που δεν έγιναν δεκτά. Δεν αποκλείεται να τους επιτραπεί η «κατασκήνωση» στην Πλατεία Συντάγματος, όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει ως πρόθεση.

Η Τροχαία είναι η αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέως οχημάτων εντός πόλης αλλά όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατ’ ουσίαν τα ΜΑΤ είναι αυτά που θα σηκώσουν το βάρος της επιχείρησης διότι η Τροχαία δεν μπορεί ως υπηρεσία να εμποδίσει την κάθοδο τρακτέρ.

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν, περίπου 20.000 αγρότες.

Καθοδόν για Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Ο Βαγγέλης Μπούτας,  επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας και του συντονιστικού του «μπλόκου των 68» τόνισε ότι  «ο αγώνας των αγροτών θα έχει συνέχεια, ενώ περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει συμφωνία για την κάθοδο τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας με συμβολικό χαρακτήρα».

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των 68 Μπλόκων που συνεδρίασαν στη Νίκαια, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κάποιος, μάλιστα, από τους δικούς της παρομοίασε τα τρακτέρ μας με τα χουντικά τανκς! Παράλληλα, μας απειλεί ότι θα μας αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις καταστολής και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα». Εφαρμόζουν την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", εξωθώντας στον "κοινωνικό αυτοματισμό". Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».

Διαφωνεί το μπλόκο των Τεμπών

Υπάρχει όμως και δεύτερη άποψη που εκφράζεται από το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών, και έχουν και τις υπογραφές 20 ακόμη μπλόκων, οι οποίοι δέχονται τον διάλογο στην βάση ενός κειμένου προτάσεων που έχουν αποστείλει στον πρωθυπουργό.Δήλωσαν έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα, όχι για να διαδηλώσουν, αλλά για να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

"Ο πρωθυπουργός μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο, βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως νέος άνθρωπος, θα πάρει επάνω του το αγροτικό ζήτημα και θα δώσει λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τον απεγκλωβισμό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου».

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis