Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:59 | 12/02/2015

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις εάν η Ελλάδα αποτύχει να φθάσει σε μια συμφωνία με την Ευρωζώνη για το χρέος της και στραφεί προς τη Ρωσία» προειδοποιεί το περιοδικό Newsweek σε άρθρο του.

Το περιοδικό κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγκαστεί να βρει ένα «Σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη για τη συμφωνία διάσωσης.

«Ο Καμμένος, που είναι μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το δεξιό κόμμα που σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με τον Αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ότι "Το Σχέδιο Β είναι να βρούμε χρηματοδότηση από άλλη πηγή. Θα μπορούσαν να είναι οι ΗΠΑ στην καλύτερη περίπτωση, ή θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες χώρες"» σημειώνει το περιοδικό.

Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με την Ευρωζώνη αναφορικά με τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Ωστόσο, την ημέρα που υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.

Ο δρ. Τζόναθαν Εϊάλ από το think tank Royal Unitef Services Institute (που ασχολείται με ζητήματα άμυνας και ασφάλειας) χαρακτήρισε τη δήλωση Καμμένο ως «απρεπής απειλή από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ».

Δήλωσε στο Newsweek «Είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι οι Ελληνες δεν πρόσφεραν ποτέ την αλληλεγγύη στην Ευρώπη την οποία έχει δείξει η Ευρώπη στην Ελλάδα».

«Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν μια ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν μια χώρα που μπορεί να σταματήσει την ομοφωνία που απαιτείται για να συνεχίσουν να υφίστανται οι κυρώσεις εναντίον της. Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές ανάλογα με το τι θα κάνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα».

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν μόλις μια ημέρα μετά την πρόταση της Μόσχας να δημιουργηθεί ρωσική βάση στην Κύπρο και ο κ. Εϊάλ αναφέρει πως πρόκειται για ένα συγκεκριμένο σχέδιο απειλών που συμπίπτει με το τι συμβαίνει στην Κύπρο.

Τα μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία. Εκτός από το να διαφωνούν με περαιτέρω κυρώσεις για τη χώρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα προτού εκλεγεί, κατηγόρησε το Κίεβο για υπόθαλψη του νεοναζισμού

Ωστόσο ο δρ. Εϊάλ, επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ρωσία μια στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα είναι απίθανο. «Είναι ένα τραβηγμένο ενδεχόμενο. Αν βλέπαμε ρωσικές βάσεις σε έδαφος του ΝΑΤΟ θα δημιουργούνταν σοβαρές ανησυχίες».

«Οι Ρώσοι, πάντως, αυτή τη στιγμή δεν κολυμπάνε στο χρήμα. Αν ήταν να βρεθούν εκεί (στην Ελλάδα) θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος μέχρι να είναι σε θέση να κάνουν κάτι».

Πηγή:spirospero.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis