Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:59 | 20/03/2018

Ναι στη χρήση του διαδικτύου αλλά πάντα υπό την επιτήρηση ενηλίκων και με μέτρο είναι το κεντρικό μήνυμα που εξήχθη από το επιμορφωτικό σεμινάριο της εταιρίας idialogue που πραγματοποιήθηκε με κεντρικό εισηγητή τον Αντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικό ερευνητή και αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων κ. Μανώλη Σφακιανάκη. Στόχος της πανελλαδικής δράσης που έκανε χθες στάση στον Βόλο, είναι η ενημέρωση και η επιμόρφωση γονέων και παιδιών για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Στην κατάμεστη από γονείς και παιδιά αίθουσα του Μεταξουργείου, ο κ. Σφακιανάκης και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν συνοπτικά στους κινδύνους του διαδικτύου που αφορούν τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, μιλώντας για φαινόμενα όπως η αποπλάνηση και ο εκφοβισμός μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Όπως είπε ο έμπειρος ερευνητής η χώρα μας έχει δυναμική διείσδυση στην τεχνολογία ωστόσο δεν γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες καθώς η χώρα μας παραμένει 25η ηλεκτρονικά αναλφάβητη στην Ευρώπη των 27.

Μέσα από την συσσωρευμένη εμπειρία του στην Διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και χρησιμοποιώντας δεκάδες παραδείγματα και την προβολή βίντεο, ο κ. Σφακιανάκης χαρτογράφησε τους κυριότερους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και που μπορούν να αντιμετωπιστούν ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα τα οποία και περιέγραψε.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι καθένας από εμάς έχει μια και μοναδική ταυτότητα και αφήνει ψηφιακά ίχνη με βάση τα οποία μπορεί να εντοπιστεί σε περίπτωση που προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, με τις διωκτικές αρχές να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εστιάζοντας στους κινδύνους για τα παιδιά ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αποπλάνησης (grooming) ανηλίκων που γίνεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου οι παιδόφιλοι με τη χρήση ψεύτικων προφίλ προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι με άλλους χρήστες και τους ζητούν να συναντηθούν είτε σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμη και στο σπίτι τους. Αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών, ιδιαιτέρως όταν οι γονείς λείπουν ή δεν εποπτεύουν τη χρήση που κάνει το παιδί στο διαδίκτυο. Όπως είπε ο ομιλητής οι παιδόφιλοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και κινούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του διαδικτύου, εφιστώντας την προσοχή των γονέων για την εποπτεία που θα πρέπει να έχουν στα παιδιά. Αναφορικά με το «ανέβασμα» φωτογραφιών που απεικονίζουν παιδιά, ο ομιλητής διευκρίνισε πως μπορεί να γίνεται αλλά με προσοχή. Στιγμιότυπα από την παραλία όπου με τα παιδιά να φορούν μαγιό ή σε με προκλητικό ντύσιμο για τους εφήβους είναι απαγορευτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μια από τις πέντε καλύτερες στην Ευρώπη και λειτουργεί σε 24ωρη βάση έτοιμη να δεχθεί οποιοδήποτε τηλεφώνημα ή καταγγελία μέσω του πενταψήφιου αριθμού 11188 και να ζητηθεί η συνδρομή της.

Η Ελλάδα δεν έχει Cyber bullying

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης η Ελλάδα δεν είναι χώρα του μπούλινγκ. «Τα παιδιά μας είναι καλά και έχουν μεγαλώσει σε υγιεινό περιβάλλον και δεν είναι τρομοκρατημένα». Εξηγώντας στη συνέχεια ότι έχουν καταγραφεί μόλις δεκαεπτά περιστατικά cyberbullying στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ρομποτική και γλώσσες προγραμματισμού το μέλλον
Ο κ. Σφακιανάκης ωστόσο έκανε αναφορά και στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ψηφιακή εποχή σημειώνοντας πως όσα παιδιά θέλουν να ξεχωρίσουν στο μέλλον θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να μάθουν ρομποτική και προγραμματισμό. Όπως είπε, κάποτε ήταν σημαντικό να γνωρίζει κανείς ξένες γλώσσες. Αυτό είναι αυτονόητο σήμερα. Το σημαντικό πλέον είναι να μάθει κάποιος να μάθει γράφει κώδικα σε τρεις -τέσσερεις γλώσσες προγραμματισμού, δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα να καθορίσουν τις προτεραιότητες για τις σπουδές των παιδιών τους.

Τέλος το facebook για τους ανήλικους

Σημαντική εξέλιξη για την προστασία των ανηλίκων αποτελεί η εφαρμογή από τις 25/5/18 του ευρωπαϊκού κανονισμού 679/ 2016 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χρήση των κοινωνικών δικτύων (Facebook κλπ) από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Ψυχολόγος – Εγκληματολόγος Μαρίσα Βουλγαράκη και η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Αθανασίου για θέματα εκφοβισμού μέσω διαδικτύου και εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την I Dialogue υπό την αιγίδα του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέγας Πανελλαδικός Χορηγός ήταν ο Όμιλος Μυτιληναίου και Πανελλαδικός χορηγός η Wind. Χορηγοί Επικοινωνίας η Εφημερίδα Καθημερινή, το The TOC, το jenny.gr, το Ράδιο Ένα 102,5, το Magnesianews.gr και η Εφημερίδα Μαγνησία.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Μιλτιάδης Αλεξάκης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μαγνησίας κ. Διαμαντής Καρβέλης.

magnesianews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis