Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 27/04/2018

«Προτού φθάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού για να δούμε εάν θα πετάξουν αεροπλάνα ή καταλήξουμε στον Αύγουστο, όπως πέρυσι, για να μισθωθούν ελικόπτερα για την δασοπυρόσβεση με καθορισμό των όρων μίσθωσης από τους προμηθευτές, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην λήψη αποφάσεων και μέτρων έγκαιρα». Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του που απευθύνεται προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα. 

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του, που συνυπογράφεται από βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, επισημαίνει ότι «ιδιαιτέρως πρέπει να προσεχθούν τα προβλήματα με το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς μετά τις περικοπές των μισθών τους και την καθιέρωση νέου ειδικού μισθολογίου για τους ένστολους, καλούνται να κάνουν το χρέος τους υπό δυσμενείς συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους και του λειτουργήματος που ασκούν. Κι αυτό παρά την απαξία που εισπράττουν από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατηγορεί το Πυροσβεστικό Σώμα ως ‘‘τον πιο στρεβλό μηχανισμό του Ελληνικού Δημοσίου’’, αδιαφορώντας όμως για την επίλυση των προβλημάτων του. Επιπλέον, μετά την απρογραμμάτιστη στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των αεροδρομίων, που παραχωρήθηκαν στην Fraport, και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων των Εθνικών οδών, φθάσαμε στην ανάγκη κάλυψης λειτουργικών αναγκών των Πυροσβεστικών υπηρεσιών πληρώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος μεγάλα ποσά σε υπερωρίες τον χειμώνα του 2017 και την άνοιξη του 2018 στην κατηγορία των 3ετών Πυροσβεστών που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι πέρσι θεσμοθετήθηκε αυτή η κατηγορία προσωπικού και φέτος δημοσιοποιήθηκε η μονιμοποίηση τους χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει (ένταξη στα ειδικά μισθολόγια, εγγραφή στο μητρώο μισθοδοτούμενων του δημοσίου , έκδοση ΠΔ πρόσληψης, ΠΔ κατάργησης και σύστασης νέων θέσεων, τρόπος τοποθέτησης τους – μετάθεσης σε σχέση με τους παλαιότερους Πυροσβέστες) και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις γιατί αυτό δεν έγινε το Φεβρουάριο του 2017». 

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρακόπουλος καλεί τον κ. Τόσκα να απαντήσει: 

• Σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε άμεσα να διασφαλισθεί η επιχειρησιακή λειτουργία των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος.

• Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο και ποιος ο αριθμός τους.

• Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί η επισκευή των «Καναντέρ», ποιο το ακριβές κόστος και ο χρόνος επιχειρησιακής ένταξής τους.

• Πόσα υδροφόρα και πόσα βοηθητικά οχήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας και σε ποιες περιοχές της χώρας.

• Ποιο το απόθεμα σωλήνων εκροής ύδατος.

• Πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την αξιοπλοΐα των Πυροσβεστικών Πλοίων.

• Γιατί καθυστερεί η διαδικασία μονιμοποίησης των «τριετών» Πυροσβεστών και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η ένταξη τους στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε σχέση με τους ήδη υπηρετούντες Πυροσβέστες και την κατανομή της Υπηρετούσας δύναμης του Σώματος που δεν τους περιλάμβανε.

• Ποιος είναι ο αριθμός των ενεργών εθελοντών Πυροσβεστών σήμερα και σε ποιες περιοχές της χώρας λειτουργούν εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και σταθμοί.

• Ποιες χορηγήσεις Μέσων Ατομικής Προστασίας έχουν υλοποιηθεί, από ποιους διαγωνισμούς και ποια Μ.Α.Π. αναμένεται να χορηγηθούν στο προσωπικό του ΠΣ.

• Ποιο το επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο την ερώτηση υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεώργιος Γεωργαντάς, Αθανάσιος Δαβάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Τασούλας και Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis