Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:24 | 19/06/2021
Η "επιδημία" online σεξουαλικής κακοποίησης που πλήττει τη Νότια Κορέα προκαλεί βαθιά ψυχικά τραύματα στα θύματα και ισχυρό φόβο σε πολλές γυναίκες της χώρας.
Βαθιές πληγές στην ψυχή των γυναικών, η οποία σημαδεύεται ανεξίτηλα, προκαλεί η «επιδημία σεξουαλικής κακοποίησης» μέσω μικροσκοπικών καμερών στη Νότια Κορέα.
 
Η «Μόλκα», η χρήση κρυφών φωτογραφικών μηχανών για την καταγραφή γυμνών εικόνων χωρίς τη συγκατάθεσή τους και ο μετέπειτα διαμοιρασμός τους, είναι ο νέος «εφιάλτης» των γυναικών στη χώρα, οδηγώντας τα θύματα ακόμα και στα σκοτεινά μονοπάτια των αυτοκτονικών σκέψεων.
 
Σύμφωνα επίσης με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με τίτλο «Η ζωή μου δεν είναι το πορνό σου: Ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα στη Νότια Κορέα», αρκετά από τα θύματα της «Μόλκα» δεν μπορούν να αντέξουν την ντροπή και σκέφτονται να παραιτηθούν από τη δουλειά τους ή και να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα.
 
Τα τραύματα επιδεινώνονται μάλιστα από την αδιαφορία που επιδεικνύουν συχνά η αστυνομία και οι δικαστικές Αρχές, σημειώνει ο οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει αυστηρότερες ποινές, αλλά και να «εκπαιδεύσει» τους άνδρες και τα αγόρια σχετικά με τους κινδύνους διαρροής τέτοιων εικόνων στο Διαδίκτυο.
 
«Τα ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα έχουν γίνει τόσο συχνά στη Νότια Κορέα και προκαλούν τέτοιον φόβο που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όλων των γυναικών και των κοριτσιών», υποστηρίζει η Heather Barr, προσωρινή διευθύντρια για τα δικαιώματα των γυναικών, προσθέτοντας:
«Γυναίκες και κορίτσια μάς εξομολογήθηκαν ότι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες καθώς ανησυχούν για την παρουσία κρυφών καμερών ακόμα και στα σπίτια τους. Ένας ανησυχητικός αριθμός θυμάτων τέτοιου είδους σεξουαλικών εγκλημάτων εκμυστηρεύτηκε ότι είχαν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν».
 
Παράλληλα, η Barr σημειώνει ότι αξιωματούχοι της Δικαιοσύνης, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άντρες, συχνά φαίνεται να μην κατανοούν ή να μην αποδέχονται ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά εγκλήματα.
 
Η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε 38 συνεντεύξεις και μια διαδικτυακή έρευνα με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών, σύμφωνα με τον "Guardian", αναφέρει ότι οι διώξεις για σεξουαλικά εγκλήματα που αφορούσαν παράνομη καταγραφή αυξήθηκαν μεταξύ 2008 και 2017, βάσει των στοιχείων του Κορεατικού Ινστιτούτου Εγκληματολογίας.
 
Συγκεκριμένα, το 2008, λιγότερο από το 4% των διώξεων αφορούσαν τη «μόλκα», ωστόσο αυτό εκτοξεύτηκε στο 20% - σχεδόν 7.000 υποθέσεις - το 2017.
«Τα ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα αποτελούν μάστιγα για τις γυναίκες και τα κορίτσια της Νότιας Κορέας», δήλωσε η Lina Yoon, ανώτερη ερευνητής στο παράρτημα του HRW στην Ασία, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο έγκλημα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στις γυναίκες.
 
«Η αστυνομία αντιμετωπίζει χαλαρά το θέμα επειδή δεν υπάρχει φυσική επαφή. Δεν συνειδητοποιούν πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι. Η κοινή χρήση τέτοιων φωτογραφιών και βίντεο στο Διαδίκτυο σημαίνει ότι το έγκλημα δεν τελειώνει ποτέ για τα θύματα. Παραμένει μαζί τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους», σημειώνει.
 

«Φοβάμαι για το μέλλον μου»

Την ίδια ώρα, η Oh Soo-jin (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) μια 20χρονη φοιτήτρια, έπεσε θύμα της «μόλκα» όταν συμφώνησε να ποζάρει γυμνή στο πλαίσιο μιας δουλειάς μόντελινγκ.
 
Παρά τις διαβεβαιώσεις στη σύμβαση ότι οι φωτογραφίες θα παρέμεναν ιδιωτικές, περισσότερες από 700 εικόνες της εμφανίστηκαν σε έναν ιστότοπο μετά την παραίτησή της, όταν ο εργοδότης της τής είχε ζητήσει να συμμετάσχει σε ακόμα πιο τολμηρά πρότζεκτ.
 
Αφού μάλιστα απευθύνθηκε στις Αρχές, δημοσιεύτηκαν ακόμη περισσότερες φωτογραφίες της, οδηγώντας την να σκεφτεί το ενδεχόμενο να βάλει τέλος στη ζωή της.
«Φοβάμαι αρκετά για το μέλλον μου. Οι εικόνες αυτές θα βρίσκονται για πάντα στον υπολογιστή κάποιου και δεν ξέρω πότε θα σταματήσει όλο αυτό. Σκέφτηκα ότι αν δεν μπορεί να σταματήσει, τότε καλύτερα να βάλω τέλος στη ζωή μου», εξομολογήθηκε.
 
Σύμφωνα με την Barr, οι περισσότερες γυναίκες που απευθύνθηκαν στην αστυνομία καταγγέλλοντας αυτά τα ψηφιακά εγκλήματα είχαν «εφιαλτικές εμπειρίες», με κάποιες να πέφτουν θύματα γελοιοποίησης, ενώ οι εκπρόσωποι του νόμου υποστήριζαν ότι δεν θα βρουν ποτέ άντρα να παντρευτούν.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis