Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:43 | 15/09/2016

Μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), που θα αρχίσουν να κατατίθενται ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες υπόχρεων υποβολής δήλωσης θα υπάρχει έλεγχος, χωρίς όμως να αναρτώνται περιουσιακά στοιχεία τους στο Διαδίκτυο. 

Σχετικές διευκρινίσεις έδωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εν όψει της αναμενόμενης (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) υπουργικής απόφασης για τον νέο τύπο ηλεκτρονικών δηλώσεων, καταλογίζοντας παράλληλα σε ΜΜΕ εσφαλμένες αναφορές «που δημιούργησαν τεχνητές και άσκοπες συγχύσεις και ανησυχία στους πολίτες».

Γνωμοδότηση
Υστερα από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έθεσε συνταγματικά προβλήματα, στη νέα διευρυμένη δήλωση δεν μπορούν να περιλαμβάνονται κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000 ευρώ (πίνακες, τιμαλφή κ.λπ.), αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά της αξίας τους (παραστατικά αγοράς, φορολογική πράξη για γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά κ.λπ.), ούτε οικογενειακά κειμήλια. Ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση (με ανάρτηση στο Διαδίκτυο) τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, όταν φυλάσσονται στο σπίτι, αφού η Αρχή έκρινε ότι έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο η περιουσία και η ζωή των υπόχρεων.

 

Η ΓΓ επισημαίνει ότι από τη δημοσίευση εξαιρούνται και στοιχεία ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος ή της οικογένειάς του (διεύθυνση κατοικίας, πινακίδες ΙΧ, ΑΦΜ κ.λπ.). Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων (στην ιστοσελίδα της Βουλής) αφορά τον πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο ή λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Επικαλούμενη τους σχετικούς νόμους, η ΓΓ τονίζει επίσης ότι ελέγχονται (χωρίς δημοσίευση των δηλώσεών τους) όλοι οι υπόλοιποι υπόχρεοι, όπως γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της κυβέρνησης, γεν. γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, πρόεδροι, διοικητές κ.λπ. ΝΠΔΔ, δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, δικαστικοί λειτουργοί, ιδιοκτήτες, βασικοί μέτοχοι, διευθυντές ΜΜΕ, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, καθώς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφοι κ.λπ.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis