Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:29 | 14/09/2018

Όλοι εμείς οι αστυνομικοί της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής, περιπολικά Άμεσης Δράσης και Τμημάτων, ομάδες ΖΗΤΑ και ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε., καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες και απρόβλεπτες καταστάσεις, που επιβάλλουν την άμεση ετοιμότητα και δράση μας, πολλές φορές δυστυχώς και με κόστος, τραυματισμούς, ακόμη και τον θάνατο.

Τι κάνει όμως η ίδια η Πολιτεία, το ίδιο το Κράτος, ώστε να μπορούμε απερίσπαστοι να επιτελούμε το λειτούργημά μας; Σχεδόν τίποτα.

Η εκπαίδευσή μας, ενώ θα έπρεπε να είναι συνεχής, περιορίστηκε μόνο σε μία φορά ετησίως, αν αυτή γίνει.

Τα οχήματά μας;

Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες έχουν μέσο όρο ηλικίας άνω των 15 ετών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τακτικά στο συνεργείο και πολλές φορές να μην υπάρχουν καν διαθέσιμα για εκτέλεση της περιπολίας.

Συγκεκριμένα, στις ΟΠΚΕ αναμένουν ακόμα νέα οχήματα από το 2004 και αυτά που υπάρχουν δεν επαρκούν για να εκτελέσουν υπηρεσία ταυτόχρονα, όταν χρειάζονται όλες οι διαθέσιμες ομάδες.

Στην ΖΗΤΑ η τελευταία μηχανή ήρθε τέλη του 2007, ενώ τα περισσότερα δίκυκλα της ομάδας, εκτός του ότι έχουν διανύσει πάρα πολλά χιλιόμετρα, είναι μοντέλα της δεκαετίας του 1990, τα γνωστά σε όλους SUZUKI GSX,τα οποία αντέχουν ακόμα μόνο και μόνο χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες να τα διατηρήσουν σε καλή κατάσταση οι οδηγοί και οι τεχνίτες.

Στην Τροχαία ομοίως ως άνω.

Στη ΔΙ.ΑΣ., αν και τα δίκυκλα είναι μόνο 8 ετών, πολλά εξ αυτών έχουν πλέον πάρα πολλά χιλιόμετρα και αρχίζουν να παρουσιάζουν βλάβες.

Για τα οχήματα των τμημάτων Ασφαλείας, Τάξης, Τροχαίας, μία φράση τα περιγράφει όλα: Δεν υπάρχουν, δεν επαρκούν, είναι καθημερινά στα συνεργεία, έχουν μέσο όρο χιλιομέτρων 600.000 και άνω.

Όσο για τα εφόδια και τα υλικά που πρέπει και οφείλει το Κράτος να μας παρέχει, η κατάσταση είναι τραγική.

Τα αλεξίσφαιρα είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση και αυτά που υπάρχουν λήγουν σε 1,5 χρόνο, ενώ ακόμα δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξερχόμαστε για υπηρεσία.

Στην Ομάδα ΖΗΤΑ παρήλθαν δύο έτη χωρίς να έχουν παραληφθεί καινούριες μπότες, ενώ και η θερινή στολή ακόμα αναμένεται εδώ και 3 έτη.

Στη ΔΙ.ΑΣ. θερινή στολή δεν δόθηκε ποτέ, ενώ η νέα χειμερινή αναμένεται εδώ και 2 χρόνια.

Στην ΟΠΚΕ και στα πληρώματα των περιπολικών των τμημάτων ακόμα δεν χορηγηθήκαν οι κατάλληλες στολές και υποδήματα.

Η χορήγηση των ανωτέρω ειδών, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, είναι υποχρεωτική και προβλέπεται από Νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις.

Δυστυχώς, όμως, σχεδόν πάντα αγνοούνται και γι’ αυτό παρατηρούνται όλες οι προαναφερόμενες καταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς οι Αστυνομικοί είμαστε και θα είμαστε ΠΑΝΤΑ δίπλα στον πολίτη, κυρίως χάρις στο φιλότιμό μας.

Αρκεί όμως αυτό;

Αλέξανδρος ΣΦΕΛΙΝΙΩΤΗΣ,
Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ.Θ.
Αντιπρόσωπος Ε.Α.Υ.Θ. στη Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μέλος Ε.Μ.Α.Σ

 

Το άρθρο αναρτήθηκε στην  Εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης  "Η φωνή των Αστυνομικών", που μόλις κυκλοφόρησε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis