Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:31 | 18/01/2020

Το νέο σχέδιο αντιμετώπισης των εκρηκτικών ροών προσφύγων και μεταναστών με προστασία και αλληλεγγύη σε όσους χρειάζονται άσυλο, αλλά και την αποτελεσματική φύλαξη συνόρων περιέγραψε μιλώντας στη Βουλή ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. 

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου σχετικά με την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας το β’ εξάμηνο του 2020. 

Σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος φύλαξης των συνόρων, έως το 2027 η Frontex θα αντικατασταθεί από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, μια δύναμη 10.000 αντρών η οποία θα φέρει οπλισμό και όπως είπε ο Έλληνας Επίτροπος, δεν θα εκπαιδεύεται σε στρατόπεδα κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά στις συνοριακές περιοχές της Ευρώπης.

"Να δουν οι τοπικές κοινωνίες κοντά στα σύνορα ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή είναι δίπλα τους", τόνισε ο κ. Σχοινάς κατά την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής. "Αλλά να βρούμε και εντός συνόρων το μηχανισμό που θα κατανέμει σε όλα τα κράτη-μέλη τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε το δίδυμο της υπευθυνότητας και αλληλεγγύης".

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία είναι οι χώρες που σηκώνουν δυσανάλογα το βάρος των εκρηκτικών ροών και το "Δουβλίνο" είναι ξεπερασμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. "Αποτύχαμε σε κάποιους τομείς και ειδικότερα στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών απέναντι στις χώρες υποδοχής. Συνέπεια της ασυμμετρίας αυτής εξαιτίας του "Δουβλίνου" είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η δική μας. Ήρθε η ώρα αυτή η αδικία να διορθωθεί".

Για το άσυλο ο Έλληνας Επίτροπος είπε ότι χρειάζεται μια "ολιστική αντιμετώπιση" του ζητήματος και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει δουλειά έξω από ευρωπαϊκά σύνορα ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, και αυστηρός έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων.

Τόνισε ότι για να δουλέψει το "σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, για να τους πείσουμε, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε κατοχυρώσει επαρκή, σκληρή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων".

Τόνισε ότι χρειάζεται ένα "μεγάλο πρόγραμμα επιστροφών" όσων δεν δικαιούνται άσυλο. "Η ΕΕ θα πρέπει να έχουν στο ύψος των περιστάσεων σε ότι αφορά την  προστασία  στους αδύνατους του πλανήτη. Αυτή την ευθύνη δεν μπορούμε να την βγάλουμε απ’ την πλάτη μας γι’ αυτό είμαστε Ευρώπη, γι’ αυτό μιλάμε για ευρωπαϊκό τρόπο ζωής".

Μετά την τοποθέτησή του Έλληνα Επιτρόπου η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι χρειάζεται επιτάχυνση σε ό,τι αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης και της φύλαξης των συνόρων, ενώ ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισήμανε ότι "απάδει του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για κλειστά κέντρα κράτησης έως και 36μήνες.

Ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης έθεσε το ζήτημα αν σύμφωνα με την σύμβαση της Γενεύης θεωρείται πρόσφυγας κάποιος που "παίρνει το αεροπλάνο, πάει σε τρίτη χώρα και από εκεί μπαίνει στην δική μας". Ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης ζήτησε εάν είναι στις σκέψεις της ΕΕ να υπάρξει πλαίσιο για "νομότυπη μετανάστευση" στο πρότυπο άλλων χωρών. Ο ίδιος έθεσε επίσης ερώτημα για ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου της Γενεύης.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε πως οι άνθρωποι "είτε έρχονται με αεροπλάνο, είτε με  βάρκα η αερόστατο, είτε μέσα στην απελπισία τους ζαλώνονται το παιδάκι τους, δεν έχει σημασία. Τι θα κάνει η Ευρώπη στο θέμα της ειρήνης; Τί μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στην εστία τους;".

Στην δευτερολογία του μεταξύ άλλων ο Έλληνας Επίτροπος είπε ότι παράλληλα με την αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, χρειάζεται και μια σειρά θετικών μέτρων προς τις χώρες υποδοχής (βίζες, Erasmus, εμπόριο κλπ) ώστε να γίνει η Ευρώπη τόπος υποδοχής υψηλών προσοντούχων που τόσο χρειάζεται.  

Μ. Ντ.

Πηγή:  capital.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis