Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 27/01/2021

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση της δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορωνοϊού στο συγκρότημα καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά οι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να μην εκδίδουν αποφάσεις φυλακιστηρίων που αφορούν το προαναφερόμενο συγκρότημα για το διάστημα έως 20 Ιανουαρίου 2021». 

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2020, δυνάμει του οποίου ο πολυϊσοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου στην κλειστή φυλακή Δομοκού, αντί αυτής του Κορυδαλλού. Την 8η Ιανουαρίου, ο εκτελεστής της «17 Νοέμβρη» ξεκίνησε απεργία πείνας, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας πάντως να εκδίδει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου διάταξη για την αναγκαστική μεταγωγή του στο νοσοκομείο της πόλης. Ο Δ. Κουφοντίνας κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Τότε, η κεντρική επιτροπή μεταγωγών (ΚΕΜ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μετακίνησή του στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, στον Βόλο. Παρότι ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Γιάννης Χατζόγλου είχε εισηγηθεί αρνητικά, η ΚΕΜ παρόντος του τότε γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα για μεταγωγή του σε «ανοικτή» φυλακή. 

Δυόμισι χρόνια αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου 2020, η Βουλή ψήφισε νόμο που αφαιρεί το δικαίωμα από κρατούμενους για τρομοκρατία να μετάγονται σε αγροτικές φυλακές. «Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ (κεντρική αποθήκη υλικού) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας», αναφέρεται στο άρθρο 3 του νόμου. Η επιστροφή του Δ. Κουφοντίνα σε κλειστή φυλακή ήταν θέμα ημερών. Στις 17 Δεκεμβρίου, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου συνέταξε έγγραφο με τίτλο «Εκδοση φυλακιστηρίων για τα καταστήματα κράτησης του συγκροτήματος Κορυδαλλού», το οποίο κοινοποίησε στη διοίκηση των φυλακών και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κάνοντας αναφορά στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη δυτική Αττική, ζητούσε να μην εκδίδονται φυλακιστήρια για τον Κορυδαλλό μέχρι την 20ή Ιανουαρίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, η κεντρική επιτροπή μεταγωγών, δυνάμει του νέου νόμου, αποφάσισε τη μεταγωγή συνολικά 7 κρατουμένων από την Κασσαβέτεια πίσω στις φυλακές από τις οποίες είχαν αρχικά μετακινηθεί. Στην περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα και ενός ακόμη Αλβανού κρατούμενου, η φυλακή αυτή δεν ήταν άλλη από τον Κορυδαλλό. Την ίδια ημέρα, όμως, η διευθύντρια της φυλακής, Μαρία Στέφη, δήλωσε αδυναμία να παραλάβει τους δύο κρατούμενους «στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορωνοϊού», επικαλούμενη και την προηγούμενη έγγραφη οδηγία της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. 

Τελικά, με απόφασή της, η κ. Νικολάου ζήτησε τη μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στον Δομοκό και του Αλβανού συγκρατούμενού του στη φυλακή Ναυπλίου για λόγους δημόσιας τάξης, αλλά και προς αποφυγήν διάδοσης του κορωνοϊού. Την απόφαση επικύρωσε η κεντρική επιτροπή μεταγωγών κι έτσι, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» οδηγήθηκε από τον Βόλο στον Δομοκό, όπου και παραμένει έως σήμερα. 

Η πρώτη αντίδραση του Δ. Κουφοντίνα στη μετακίνησή του κατεγράφη την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν με αίτημά του προς την ΚΕΜ το οποίο υπέβαλε στον διευθυντή της φυλακής Δομοκού ζήτησε να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Το αίτημά του παρέμενε μέχρι πρότινος σε εκκρεμότητα, ενώ στις 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Μετά τα όσα απροκάλυπτα γίνονται και όσα κυνικά αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου, η απεργία πείνας αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή του.

Στο νοσοκομείο

Ο ίδιος φέρεται να έχει ζητήσει να μη μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε περίπτωση που η υγεία του παρουσιάσει επιπλοκές. Την Τρίτη, ωστόσο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε απόφαση που παρακάμπτει τη βούλησή του και διατάσσει τη μεταφορά του Κουφοντίνα στο νοσοκομείο. Η μεταγωγή του έγινε πράγματι το πρωί της Τετάρτης με καροτσάκι και συνοδεία ανδρών της εξωτερικής φρουράς. Υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ αρνήθηκε την ενδοφλέβια χορήγηση ορού και επέστρεψε στη φυλακή. Οι εξελίξεις ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του αναρχικού χώρου. Την Τρίτη στην Πάτρα σημειώθηκαν επεισόδια, όταν αντιεξουσιαστές που πραγματοποιούσαν πορεία αλληλεγγύης συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ μία ημέρα αργότερα, ομάδες αναρχικών προκάλεσαν φθορές σε γραφεία βουλευτών της Ν.Δ. Σε ένδειξη αλληλεγγύης άρχισαν απεργία πείνας ο Νίκος Μαζιώτης, καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για τον Επαναστατικό Αγώνα, και ο Γιάννης Δημητράκης, ο οποίος καταδικάστηκε για την ένοπλη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ, όπως επίσης και οι υπόδικοι Βαγγέλης Σταθόπουλος και Πολύκαρπος Γεωργιάδης. Η υπόθεση προκαλεί και πολιτικές αναταράξεις. Δεκαπέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν κείμενο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την «εκδικητική» όπως τη χαρακτηρίζουν μεταγωγή του Κουφοντίνα. Η παρέμβαση των «15» προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, που διευκρίνισε ότι «σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους». Η Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα υπογράμμισε ότι «ο κατά συρροή δολοφόνος Δ. Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται». Σημειώνεται ότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019 ο Δ. Κουφοντίνας έχει δυνατότητα τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και συμπληρώνει 19 χρόνια εγκλεισμού, να ζητήσει την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Γιάννης Σουλιώτης 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis