Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 30/03/2016

Νέα κριτήρια για προσλήψεις αστυφυλάκων και ειδικών αστυφυλάκων προωθεί η Κυβέρνηση με τροποποιητικούς κανονισμούς οι οποίοι προωθούνται αύριο στη Βουλή. Οι αποφάσεις για αποδέσμευση θέσεων αναμένονται μετά τις Βουλευτικές εκλογές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι εισάγεται η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία ως πρωταρχικό κριτήριο επιλογής και μηδενίζεται η υποκειμενική κρίση.

Ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί η κατάργηση των προσωπικών συνεντεύξεων και με αυτό το τρόπο περιορίζονται οι διαδικασίες σε κριτήρια που είναι καθαρά επιστημονικά και εντελώς αντικειμενικά.

“Παραμένουν οι εξετάσεις, δηλαδή οι εξετάσεις στο γνωσιολογικό μέρος οι οποίες θα γίνονται, όπως σήμερα καθορίζεται στο κανονισμό, από την επιτροπή εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, στα ίδια ακριβώς κριτήρια των εξετάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το κριτήριο των εξετάσεων είναι το κριτήριο επιλογής που θα καθορίζει και την σειρά των υποψηφίων οι οποίοι θα κριθούν κατάλληλοι κατ εφαρμογή των άλλων κριτηρίων”, ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι για πρώτη φορά εισάγονται νέες, αναβαθμισμένες αθλητικές εξετάσεις/ασκήσεις που επιτρέπουν να διαπιστωθεί η ικανότητα κάποιων να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς καταλληλότητας. Καταργούνται δηλαδή οι αθλητικές εξετάσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα γιατί κρίθηκε ότι το επίπεδό τους δεν ήταν τέτοιο που να μπορούσε να καταδείξει την καταλληλότητα κάποιου, σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός εισάγεται ο δείκτης μάζας σώματος ώστε η επιλογή να γίνεται από πρόσωπα που έχουν εκείνη τη μάζα σώματος για να μπορούν να ανταποκριθούν και αποκλείονται με αυτό το τρόπο κάποιοι που είναι υπέρβαροι και αδυνατούν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του αστυνομικού, αυξάνεται το ύψος από 1.60μ σε 1.65μ για τις γυναίκες και από 1.65μ για άνδρες σε 1.70μ.

Επιπρόσθετα εισάγονται για πρώτη φορά ψυχομετρικές εξετάσεις που θα κρίνουν την καταλληλότητα ενός εκάστου υποψηφίου για να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και τις ιδιάζουσες καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει καθώς και την δυνατότητά του σε θέματα σεβασμού του νόμου, της τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της τιμιότητας και περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις περιπτώσεις διαφθοράς.

“Είναι τεστ τα οποία εφαρμόζουν πολλές σύγχρονες αστυνομίες σήμερα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί και με βάση εκθέσεις αξιολόγησης είναι κατάλληλα και ειδικά για τα σώματα ασφαλείας”,ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι αν κάποιος δεν περάσει τα τεστ αυτά, θα είναι ακατάλληλος και θα αποκλείεται.
Εξήγησε ότι η επιλογή των ατόμων στα πλαίσια του διορισμού θα γίνεται με βάση το αντικειμενικό κριτήριο των γραπτών εξετάσεων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία που είναι αντικειμενική και καθόλα αξιοκρατική.

”Θέλουμε να δώσουμε σαφές μήνυμα προς όλη τη κοινωνία και τα μέλη της Αστυνομίας ότι προσπάθεια και στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε όσο το δυνατό γίνεται πιο αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια, περιορίζοντας την υποκειμενική κρίση στην περίπτωση των προσλήψεων γιατί έχει υποκατασταθεί η ανάγκη να αξιολογηθεί κάποιος με προσωπική συνέντευξη μέσα από αυτά τα τεστ που αναφέρθηκα και θα κρίνουν την καταλληλότητα του”, ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να γίνεται επιλογή κατάλληλων προσώπων με ένα ορθολογικό συνδυασμό της γνώσης, της ψυχικής σταθερότητας και της καλής φυσικής κατάστασης.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να γίνουν οι προσλήψεις, ο Υπουργός εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τον ΥΠΟΙΚ και μόλις ολοκληρωθεί θα υποβληθεί πρόταση στο Υπουργικό και στη συνέχεια στη Βουλή για να αποδεσμευτεί αντίστοιχος αριθμός θέσεων.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζήτηση, το πιο πιθανό είναι ότι η δυνατότητα προσλήψεων θα είναι μετά τις Βουλευτικές εκλογές, η Βουλή σε 2-3 εβδομάδες διακόπτει τις εργασίες της, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα θέλαμε να αξιοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο λόγο γιατί οφείλουμε -και αυτή είναι η πολιτική μας θέση- να προστατεύουμε τα σώματα ασφαλείας από τις οποιεσδήποτε κριτικές που μπορεί να πλήξουν και την εικόνα και την ικανότητα της Αστυνομίας να ανταποκρίνεται καλύτερα στα καθήκοντά της”, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για την Αστυνομία είναι γύρω στις 600 θέσεις και γύρω στις 100 στην Πυροσβεστική και γίνεται συζήτηση για να υπάρξει ένας προγραμματισμός πλήρωσης των θέσεων αυτών με βάση τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν.

Ο Υπουργός είπε ότι έχει αξιολογηθεί και το κόστος αλλά σημείωσε πως σε αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών, “δεν μπορεί να περιορίζεσαι απλά σε μαθηματικούς αριθμούς και σε οικονομικά δεδομένα γιατί η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας σε ένα τόπο είναι παράγοντας σταθεροποιητικός για πολλά θέματα και υποβοηθητικός στην οικονομία”.

Σε άλλη ερώτηση για την κατάργηση των προσωπικών συνεντεύξεων ο Υπουργός είπε ότι κάποια ζητήματα τα οποία αξιολογούνταν στις συνεντεύξεις, όπως πχ η προσωπικότητα των υποψηφίων, τώρα προσφέρεται η δυνατότητα αξιολόγησής τους μέσω των άλλων τεστ.

Για τους εν ενεργεία αστυνομικούς ο κ. Νικολάου είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εισαγωγής αθλητικών εξετάσεων για σκοπούς βελτίωσης της ικανότητας τους.

Σε παρατήρηση ότι ένας υποψήφιος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη γιατί είναι άριστος σε όλα τα άλλα κριτήρια αλλά υστερεί στο ύψος, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει το κριτήριο της επιλογής στη βάση του ύψους και είναι ένα κριτήριο που έχει κριθεί και από τα δικά μας δικαστήρια ότι είναι συνταγματικό.

“Για τα σώματα ασφαλείας είναι και επιτρεπτά και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένα μέλος της Αστυνομίας που είναι 1.50μ με τον ίδιο τρόπο που που μπορεί ένα μέλος που είναι 1.70μ. Το ανάστημα και το ύψος έχουν σημασία στο να μπορεί να ανταποκριθεί κάποιος στα καθήκοντα του”, ανέφερε.

Τα νέα κριτήρια για τις προσλήψεις στην Αστυνομία έχουν καθοριστεί μετά από μελέτη που ετοιμάστηκε από επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Αστυνομίας στη βάση αξιολόγησης έκθεσης από τον προϊστάμενο του Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Κύπρου. Λήφθηκαν υπόψη τα κριτήρια πρόσληψης σε σύγχρονες χώρες κράτη- μέλη της ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ.


Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ, www.philenews.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis