Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:07 | 12/10/2019

Έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του securitynews.gr η ομάδα ΟΠΚΕ θα παραλάβει δέκα (10) νέα οχήματα μέσω leasing και άλλα δεκαπέντε (15) έως το τέλος του μήνα τύπου τζιπ αγροτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον Υπουργό προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και στον Υποστράτηγο-Διευθυντή Ασφάλειας Aττικής κ. Τζεφέρη και εντάσσεται στο πλαίσιο της στελέχωσης της ΕΛ.ΑΣ με οχήματα που θα διευκολύνουν περισσότερο την επιχειρησιακή της δομή και την αποτελεσματικότητα έναντι της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.



Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να κάνει πιο εύκολο το έργο των αστυνομικών, που τις περισσότερες φορές αναγκάζονται να προβούν σε «αλχημείες» και πατέντες προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν αποτελεσματικά το καθήκον τους προς τον Έλληνα πολίτη.
[custom:google-ads]
«Τα διαχρονικά προβλήματα της ΟΠΚΕ»

Tα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα ΟΠΚΕ είναι τα οχήματα και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ο οποίος είναι παμπάλαιος.

Τα οχήματα στο σύνολο τους είναι 140. Είναι παλαιωμένα και έχουν καταγράψει πάρα πολλά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία λιγότερα από τα μισά είναι διαθέσιμα προς το προσωπικό των ανδρών της ελληνικής αστυνομίας καθώς τα υπόλοιπα είναι ακινητοποιημένα με μηχανικές κυρίως βλάβες στις έδρες των ομάδων ή στα συνεργεία της Αμυγδαλέζας εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων. Ο μέσος όρος κόστους του εκάστοτε οχήματος κυμαίνεται μεταξύ 2.000-3.000 ευρώ.

Μόνο δεκαεπτά από το σύνολο των οχημάτων είναι της τελευταίας δεκαετίας. Τα οκτώ από αυτά είναι καινούργια Nissan Navara που δώρισε ο Δήμος Φυλής στην Ελληνική Αστυνομία το 2017 και τα πέντε που είναι αγροτικού τύπου στελέχωσαν την ΟΠΚΕ βοηθώντας την να παράξει το έργο της.

«Το φιάσκο του 2016»

Το 2016 με δωρεά της ειρηνευτικής δύναμης της Ε.Ε στο ΝΑΤΟ ήρθαν στα τελωνεία της Ελλάδος θωρακισμένα οχήματα που υπηρετούσαν στο Κόσοβο. Τα οχήματα όμως ήταν μεγάλου κυβισμού και ακριβής συντήρησης με αποτέλεσμα να γίνεται δυσμενής η επισκευή τους, να ακινητοποιούνται και να μην καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες των ομάδων – παρά μόνο τις βασικές για την εκτέλεση της υπηρεσίας.

«Η μέχρι τώρα πραγματικότητα και το μέλλον»

Να σημειωθεί ότι τα υλικά της ΥΑΤ (κράνη, ασπίδες κτλ.) που έχει στη διάθεσή της η ΟΠΚΕ είναι πολύ παλιά και συνεπώς ακατάλληλα, ενώ οι αστυνομικοί εκτός από την αγορά όπλου και αλεξίσφαιρου με δικά τους έξοδα, καλούνται ουσιαστικά να στηρίξουν και τα υπηρεσιακά μέσα, καθώς μέχρι και σήμερα φθηνές συντηρήσεις που θα μπορούσαν να εγκριθούν δεν εγκρίνονται με αποτέλεσμα να πληρώνουν από λάδια μέχρι και φρένα από την τσέπη τους.

Παρακολουθώντας θετικά τα σταθερά βήματα του υπουργείου ευελπιστούμε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια στους ίδιους ρυθμούς. Διότι με αυτό τον τρόπο τόσο ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής μα άλλο τόσο θα τονωθεί το ηθικό των αστυνομικών που υπηρετούν στις μάχιμες υπηρεσίες.

 

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Πηγή: securitynews.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταγγελία για διώξεις αστυνομικών - Τι επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους οι συνδικαλιστές

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis