Νέα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων - Ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδίου

ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΤΑΜΕΙΟΥ ΖΩΟΦΙΛΙΑΣ"
Νέα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων - Ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδίου

Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, αλλά και ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδίου ζώου, θα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από τους φορείς στο διάλογο.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα χρησιμοποιούνται για να συντηρούν οι Δήμοι τις δομές φιλοξενίας και περίθαλψης για τα αδέσποτα ζώα ο αριθμός των οποίων στα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί.

Ειδικό τέλος αγοραστή

Το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου, ενώ από την πληρωμή του εξετάζεται να εξαιρούνται όσοι υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσοι χρειάζονται τα ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσοι αγοράζουν στειρωμένο ζώο και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Επιπλέον εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα. Και εάν παλαιότερα υπήρχε η τάση να εγκαταλείπει κανείς το κατοικίδιό του στο δρόμο εν όψει διακοπών, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στα μνημονιακά χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στο σύνολο της επικράτειας φτάνει τα 201.898 εκ των οποίων μόλις τα 16.719 έχουν δηλωθεί ως αδέσποτα. Ο αριθμός, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν περιγράφει την πραγματική εικόνα με τις ζωοφιλικές οργανώσεις να εκτιμούν ότι ο πληθυσμός σκύλων και γατών στους δρόμους φτάνει τα 3 εκατομμύρια. Και το χειρότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα επτά στα δέκα αδέσποτα ήταν πρώην δεσποζόμενα που εγκαταλείφθηκαν.

Στο υπουργείο διερευνάται πολύ σοβαρά και η πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ): «Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό παραμένουν στη βιτρίνα τα ζώα. Πρόκειται για συναισθανόμενα όντα, δεν μπορούν να βρίσκονται σε βιτρίνα. Αυτό θα οδηγήσει και τους πολίτες στη συνειδητή απόκτηση ζώου» λέει στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Επιπλέον θα αποσαφηνιστούν και οι όροι της προβλεπόμενης συνεργασίας μεταξύ δήμων και ζωοφιλικών σωματείων για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να προβλεφθεί η υπογραφή συμβάσεων βάσει των οποίων θα ορίζονται οι προδιαγραφές και το πεδίο ευθύνης ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των σωματείων-«σφραγίδα».

Αλλαγές στα πρόστιμα

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα, το ύψος των οποίων βάσει του υφιστάμενου νόμου φτάνει έως τα 30.000 ευρώ. Τα υψηλότερα αφορούν στο βασανισμό και την κακοποίηση ζώων. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Αστυνομίας που παρουσιάστηκαν στο διάλογο που προηγήθηκε, σπανίως επιβάλλονται.

Ήδη έχουν παραγγελθεί από το υπουργείο ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ, ενώ στα σώματα ελέγχου (αστυνομία, λιμενικό, κλπ) θα δοθούν και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει ποινές και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές. Πάντως έως το 2015, σύμφωνα με τις απαντήσεις των δήμων, λειτουργούσαν μόλις 48 δημοτικά, διαδημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια.

Σήμερα οι δήμοι επιχορηγούνται βάσει τιμολογίων με ποσό ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των δομών φιλοξενίας και περίθαλψης που συντηρούν. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις-όπως προκύπτει από τους ελέγχους- ο αριθμός των ζώων που δηλώνονται στη βάση δεδομένων είναι πολύ μικρός ακόμα και για δήμους που έχουν επιχορηγηθεί. Υπάρχουν δήμοι που έχουν δηλώσει ότι στα όριά τους έχει εντοπιστεί ένα αδέσποτο ή ...κανένα.
 

Διαβάστε περισσότερα στο ekriti.gr