Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:49 | 31/12/2014

 

Στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα σύγχρονα μαχητικά ταχύπλοα «ΩΚΥΑΛΟΣ» και «ΝΕΜΕΣΙΣ» που κατασκευάζουν ελληνικές εταιρείες και που έχει προμηθευτεί το ΠΝ.

Σε μια εποχή όπου η χώρα δέχεται απανωτά πλήγματα κυρίως όμως στο ηθικό της κάποιοι Έλληνες επιμένουν πως μπορούμε να δημιουργήσουμε και να παράγουμε.

Ακόμη μπορείτε να διαβάσετε αποκλειστικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την άσκηση CSAR της ΠΑ, το νέο ρωσικό άρμα μάχης T-14 ARMATA, το επικείμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα.

Πιο συγκεκριμένα:

«ΩΚΥΑΛΟΣ» & «ΝΕΜΕΣΙΣ»: Τα νέα σκάφη των ελληνικών ειδικών δυνάμεων

Το σκάφος ανορθόδοξου πολέμου «ΩΚΥΑΛΟΣ» έχει αναπτυχθεί, σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την εταιρεία Ν.ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ για λογαριασμό και υπό την επίβλεψη του ΠΝ και απόστρατων στελεχών του ΠΝ..

Η δωρεά έγινε από την εταιρεία FULGOR AE του ομίλου Στασινόπουλου. Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα στο οποίο σχεδιαστικά βοήθησε και ομάδα εν ενεργεία αλλά και αποστράτων αξιωματικών τουν ΠΝ,

Γενικότερα τα ταχύπλοα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου και τα περιπολικά είναι μια κατηγορία σκαφών κρίσιμης σημασίας για την άμυνα και την ασφάλεια ιδιαιτέρα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο ιστορικά και γεωγραφικά.

Η σχεδίαση και η ναυπήγηση σύγχρονων ταχέων σκαφών από ελληνικά χέρια σε καιρούς κρίσης, όπως οι σημερινοί, συνιστούν μια πρόκληση για την αναζωπύρωση των ελληνικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων.

Η διακλαδική απαίτηση του ΓΕΕΘΑ για ένα κοινό σκάφος ειδικών επιχειρήσεων που θα καλύψει τις ανάγκες του ΠΝ, του Στρατού αλλά και του ΛΣ περνά μέσα από δύο σκάφη ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης, τα «ΩΚΥΑΛΟΣ» και «ΝΕΜΕΣΙΣ».

H 31 MEEΔ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Επιχείρηση CSAR στην ορεινή Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο του ΣΟΤ εκτελέστηκε πριν μερικές εβδομάδες σενάριο που αφορά την έρευνα και διάσωση μάχης CSAR. Σε αυτό πήρε μέρος μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία αντιπροσώπευαν φίλιες και εχθρικές δυνάμεις, όπως και ομάδα της 31 ΜΕΕΔ η οποία είναι η κατεξοχήν μονάδα που αναλαμβάνει την εκτέλεση αποστόλων CSAR.

T-14 ARMATA: Το ρωσικό άρμα μάχης 5ης γενιάς είναι εδώ

Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, το ρωσικό βιομηχανικό συγκρότημα της Uralvagonzavod δημιούργησε το νέο άρμα μάχης του ρωσικού στρατού το οποίο από το 2015 θα αντικαταστήσει σταδιακά τα υπάρχοντα Τ-72 και Τ-80 που βρίσκονται σε υπηρεσία στο ρωσικό Στρατό. Πρόκειται για το άρμα μάχης το οποίο προσωρινά είναι γνωστό ως Τ-14 “Armata”. Το “Armata” βέβαια είναι ένα πολύ ευρύτερο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει την παραγωγή πολλών επιμέρους οχημάτων μάχης, από ΤΟΜΑ μέχρι και Α/Κ συστήματα πυροβολικού. Κορωνίδα όμως του “Armata” είναι αναμφίβολα το φοβερό Τ-14 το πλέον προηγμένο άρμα μάχης σήμερα στον κόσμο.

MEKO 200HN: Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού -επιτέλους- ξεκινά

Οι προτάσεις που μελετά το ΠΝ

Η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO 200HN του Πολεμικού Ναυτικού είναι μια υπόθεση η οποία διαρκεί τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όταν είχε διαπιστωθεί η σχετική ανάγκη στο ΕΜΠΑΕ 2006-2011 και με χρόνο έναρξης υλοποίησης το 2008. Το ποσό που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των σκαφών ανερχόταν στα 200 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια και στο ΕΜΠΑΕ 2011-2016 το πρόγραμμα καταλάμβανε την 5η θέση στη σχετική λίστα των υπό έγκριση προγραμμάτων με το ίδιο ποσό των 200 εκατ.

ΑΗ-64D & T-129B: Αναμέτρηση στα 500 πόδια...

Με το πρόγραμμα του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και με τις παραδόσεις των Τ-129Β να βρίσκονται σε εξέλιξη, το ενδιαφέρον για την απειλή που παρουσιάζουν είναι εύλογα αυξημένο. Ταυτόχρονα, η ΑΣ με τα 29 ΑΗ-64A και D συνιστά μια υπολογίσιμη δύναμη, από τη στιγμή μάλιστα που το εξελιγμένο μοντέλο AH-64D Apache Longbow είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην περιοχή. Η σύγκριση ανάμεσα στα δύο επιθετικά ελικόπτερα είναι επομένως επιβεβλημένη.

AGM-84K SLAM-ER: Θανάσιμος κίνδυνος για τα ελληνικά στρατηγικά κέντρα και το ΠΝ

Ο αγώνας για ναυτική κυριαρχία προϋποθέτει μια σειρά όπλων και φορέων για την πραγματοποίηση αποστολών προσβολής ναυτικών στόχων. Τόσο η ΠΑ όσο και η τουρκική Αεροπορία διαθέτουν εξειδικευμένους πύραυλους αέρος-επιφανείας για τέτοιες αποστολές. Από τη μια πλευρά τα βλήματα Exocet AM39 ένα κατεξοχήν όπλο ναυτικής κρούσης και από την άλλη το βλήμα AGM-84K SLAM-ER. Το τελευταίο αν και χαρακτηρίζεται ως όπλο στρατηγικής κρούσης εντούτοις διαθέτει χαρακτηριστικά προσβολής σκαφών επιφανείας που το καθιστά τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τον ελληνικό Στόλο.

LASER-GUIDED BOMBS: Η νέα εποχή και το μέλλον των «laser» βομβών

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στα όπλα λέιζερ, εξετάζουμε τα κυριότερα από αυτά τόσο της οικογένειας Paveway όσο και τα ευρωπαϊκά όπλα καθοδήγησης με λέιζερ.

Διαβάστε ακόμη στην «Σ» που κυκλοφορεί:

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Σεϊράν Οχανιάν μιλά στη «Σ»: «Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος»

Ελλάδα και Αρμενία είναι δύο χώρες με ισχυρούς και βαθύτατους ιστορικά δεσμούς εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Κατά τις χιλιετίες αυτές οι δύο χώρες προχωρούν η μια δίπλα στην άλλη έχοντας βιώσει τα ίδια δραματικά γεγονότα. Οι σχέσεις τους βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη και με το πέρασμα του χρόνου νέοι τομείς συνεργασίας ενδυναμώνουν αυτές τις σχέσεις. Η διμερής αμυντική συνεργασία μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1996. Εκτός από τη φιλία και την προθυμία για αμοιβαία παροχή βοήθειας, η συνεργασία βασίζεται επίσης σε σταθερές νομικές βάσεις και διεξάγεται βάσει ετήσιου σχεδιασμού.

Χημικά όπλα: Η ιστορία και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από την χρήση τους

Η χρήση των χημικών όπλων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί μια θλιβερή υπενθύμιση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία πλήττουν αδιακρίτως στρατούς και αμάχους. Παρά την απαγόρευση της χρήσης τους από διεθνείς συνθήκες, τα χημικά αλλά και τα βιολογικά όπλα εξακολουθούν να απασχολούν τις κυβερνήσεις αλλά και την κοινή γνώμη. Αυτό γιατί εκτός από τη χρήση τους σε μικρές περιφερειακές συγκρούσεις συνιστούν και κίνδυνο στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων.

Bloch MB 151: Το γαλλικό καταδιωκτικό της ΕΒΑ στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο

Το Bloch MB 151 είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά καταδιωκτικά αεροσκάφη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που έδρασε κατά την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου αλλά και κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής. Δύο παράγοντες επηρέασαν την απόδοση του αεροσκάφους στις επιχειρήσεις: Ο μικρός τους αριθμός και τα προβλήματα στην υποστήριξης, όπως και το ότι το αεροσκάφος είχε προβλήματα αξιοπιστίας υλικού. Παρόλα αυτά στα χέρια των Ελλήνων πιλότων μπόρεσε να δράσει στο βαθμό που του αναλογούσε πραγματοποιώντας και καταρρίψεις.

defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis