Συγκεκριμένα η κατακύρωση του διαγωνισμού, που προκήρυξε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων(ΓΔΑΕΕ), αναφέρει ότι η ελάχιστη απαίτηση για το νέο τυφέκιο Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.500 μέτρα.

Πρόκειται για μία ουσιαστική ενίσχυση των επίλεκτων στελεχών που αναλαμβάνουν καίριες αποστολές έχοντας προηγουμένως αποφοιτήσει από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρου Σκοπευτή Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ), που πραγματοποιείται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Χαλκιδικής.

Μέχρι σήμερα το βασικό όπλο των ελεύθερων σκοπευτών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι δρουν ανά δύο(σκοπευτής-παρατηρητής) είναι το τυφέκιο G-3A3 με σκοπευτική διόπτρα. Στο οπλοστάσιο όμως των Ειδικών Δυνάμεων βρίσκεται επίσης και το αμερικανικό βαρύ τυφέκιο ειδικών εφαρμογών Μ-82ΑΙΜ, που χρησιμοποιείται κυρίως σε αποστολές κατά υλικού και αποκτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η προμήθεια των 119 τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή και των πυρομαχικών τους διαμετρήματος 8,6χιλ. περιλαμβάνει και όλα τα απαραίτητα σκοπευτικά βοηθήματα και τις συσκευές παρατήρησης και μέτρησης καιρικών συνθηκών ώστε να εκτελούνται βολές ακριβείας από μεγάλες αποστάσεις.

Όσον αφορά στην χρηματοδότησή της, προέρχεται από πιστώσεις του υπό κατάρτιση Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών Αμυντικού Υλικού (ΜΠΠΑΥ) και «ειδικότερα του υποπρογράμματος "Προμήθεια Τυφεκίου Ελευθέρου Σκοπευτή" με εκτιμώμενο ανώτατο ποσό, τα 6.124.360,00 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου κρατήσεων, φόρων, δασμών και τυχόν λοιπών δαπανών που επιβαρύνουν την προμήθεια».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, «τα 93 από τα 119 τυφέκια με 369.675 φυσίγγια, προορίζονται για μονάδες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 14 τυφέκια με 55.650 φυσίγγια θα ενισχύσουν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και 12 τυφέκια με 47.700 φυσίγγια θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας».

Στο μεταξύ, με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή θα πρέπει να έχει δραστικό βεληνεκές το ελάχιστο 1500 μέτρα, το βάρος του χωρίς διόπτρα και λοιπά παρελκόμενα να μην υπερβαίνει τα οκτώ κιλά και να έχει προσδόκιμο όριο ζωής χωρίς άλλες εργασίες αποκατάστασης, πλην αλλαγής κάννης, το λιγότερο τα 20.000 φυσίγγια ενώ θα έχει τη δυνατότητα ρυθμού βολής 20 φυσίγγια/λεπτό.

«Το τυφέκιο να συνοδεύεται από διόπτρα ημέρας, προσάρτημα νυχτερινής σκόπευσης, 5 τουλάχιστον γεμιστήρες, σιγαστήρα, κυτίο καθάρσεως,δίποδα, "σκληρή" και "μαλακή" θήκη μεταφοράς, υπολογιστή χειρός(RPDA) και απαραίτητα εργαλεία για την πλήρη λύση και αρμολόγηση του τυφεκίου».

Σύμφωνα με την προκήρυξη το όπλο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εναλλαγής κάνης, η οποία είναι ανοξείδωτη με ελάχιστο όριο ζωής τα 6.000 φυσίγγια, και εναλλαγής διαμετρήματος πυρομαχικών. Επίσης το συνολικό μήκος του τυφεκίου, χωρίς τοποθετημένο σιγαστήρα, να μην υπερβαίνει τα 1,4 μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστορία της βολής που συνορεύει με το αδύνατο – Ένας θάνατος…χιλιόμετρα μακριά

Ακόμα, το τυφέκιο να προσφέρεται με φλογοκρύπτη / μειωτήρα ανάκρουσης, ο οποίος να είναι προσθαφαιρούμενος χωρίς την χρήση ειδικών εργαλείων. Ο φλογοκρύπτης / μειωτήρας ανάκρουσης να ελαττώνει την ανάκρουση και να επιτρέπει την τοποθέτηση σιγαστήρα. Επιπλέον η λάμψη κατά την εκπυρσοκρότηση να μην είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό»

Επιπρόσθετα «το τυφέκιο, η διόπτρα, το νυχτερινό προσάρτημα και ο σιγαστήρας να είναι προστατευμένα με αντιδιαβρωτική επικάλυψη (χρώματος) ανθεκτική σε όλα τα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των μολυσμένων με ΡΠΒΧ ουσίες. Το σύστημα να είναι κατασκευασμένο από αντιδιαβρωτικά υλικά ανθεκτικά σε αποξέσεις στο πεδίο. Όλα τα εξωτερικά και εμφανή μέρη (εκτός από τους φακούς της διόπτρας) να είναι καλυμμένα με αντιανακλαστική επικάλυψη (χρώματος) που θα επιλεγεί από την Υπηρεσία μετά από πρόταση του κατασκευαστή (ενδεικτικά μαύρου, καφέ, παραλλαγής). Το φινίρισμα του συστήματος να έχει τη μικρότερη δυνατή IR «υπογραφή» και να τα καθιστά ανθεκτικά στο ξεφλούδισμα και τις αποξέσεις. Οι εσωτερικές επικαλύψεις να είναι ανθεκτικές στη χρήσηλιπαντικών ουσιών».

Τέλος το νέο τυφέκιο προορίζεται για αποστολές σε περιβάλλον υπαίθρου, σε μάχες εντός κτηριακών συγκροτημάτων, στεγασμένων χώρων και ευρύτερων κατοικημένων περιοχών και σε θαλάσσιο περιβάλλον ενώ «θα λύνεται από το χειριστή στα βασικά του μέρη σε λιγότερο από 2 λεπτά, χωρίς ειδικά εργαλεία και θα συναρμολογείται επίσης σε λιγότερο από 2 λεπτά». Αναφορικά δε για τις θερμοκρασίες, στις οποίες θα εκτεθεί επιχειρησιακά από τους Έλληνες ελεύθερους σκοπευτές, κυμαίνονται μεταξύ -20ο C έως +50ο C, τουλάχιστον.

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ

Πηγή:  reader.gr