Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:22 | 23/01/2015

 

«Υπομονή, μόλις τελειώσει η επιχείρηση και είμαστε ελεύθεροι. ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ» έγραφε σε κωδικοποιημένο μήνυμά του ηγετικό μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, στις εκκλήσεις της 22χρονης Αγγελικής Σπυροπούλου, να απομακρυνθεί από τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Οι νέες αποκαλύψεις ήρθαν από τις τρεις κάρτες μνήμης που είχε κρύψει η Αγγελική σε… ταμπακέρα, μέσα στη γιάφκα του Λουτρακίου. Μέσα από αυτές αναδείχθηκε ο πρωτοποριακός τρόπος κώδικας επικοινωνίας και εντολών των φυλακισμένων προς τα ελεύθερα μέλη της οργάνωσης. Την ίδια ώρα σε τρία τάπερ με εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα του Λουτρακίου, εντοπίστηκε DNA, τριών φυλακισμένων Πυρήνων, και δεν αποκλείεται η κατασκευή τους να έγινε μέσα στη φυλακή!

Σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση των ποινικών με την Αγγελική, είχε γνωστός βαρυποινίτης του Χαϊδαρίου, που την έφερε σε επαφή με τον 29χρονο Mema Bujar, από την Αλβανία, ο οποίος την βοηθούσε στην κατασκευή βομβών στο Λουτράκι.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, ήρθε από τη Θεσσαλονίκη μετά από εντολή Αλβανού βαρυποινίτη, καταδικασμένου δις ισόβια, για τη δολοφονία ενός μαστροπού και ενός περιπτερά στη συμπρωτεύουσα. Οισοβίτης ήταν και μέλος συμμορίας ληστών, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο απότακτος αστυνομικός. Στην ίδια σπείρα ήταν ενταγμένος και ο ποινικός ύποπτος της διπλής δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, γνωστός ως «Πιτσίλας», ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2014 στον Κορυδαλλό.  

Οι διάλογοι της «απόλυσης»

 

Στις κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές σημειώσεις μεταξύ Πυρήνων και Αγγελικής ήταν φανερή η ανεκτικότητα απέναντι στο πρόσωπο του Χριστόδουλου Ξηρού. Εκείνος έδινε απλά έναν ιδεολογικό μανδύα, ωστόσο «αρχηγός» του… Γοργοπόταμου, ήταν η Αγγελική, σύμφωνα με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη.

Οι φυλακισμένοι Πυρήνες, τον έβριζαν, αποδίδοντας του την ευθύνη για δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις. Για την «ορφανή» βόμβα που δεν εξερράγη στη ΔΟΥ Κορυδαλλού στις 24 Μαρτίου 2014 και για το παγιδευμένο βιβλίο-βόμβα στο Α.Τ Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014. Του «χρεώνει» λάθος στο… ψήσιμο, δηλαδή τη λανθασμένη διαδικασία παρασκευής εκρηκτικής ύλης και συνδεσμολογίας. «Είναι βλάκας, χαζός, μια τρύπα στο νερό έκανε πάλι. Θα τον σκίσω» έγραφε σε μήνυμά του φυλακισμένος Πυρήνας.

Κάποια μέρη των διαλόγων ανάμεσα σε Αγγελική και φυλακισμένους Πυρήνες είναι ενδεικτικές της μελλοντικής «απόλυσης» του «Μανώλη της 17Ν»:

Αγγελική: «Εύχομαι αυτό που κάνω να το ξέρετε ότι είναι δύσκολο να ανέχομαι αυτόν (Χριστόδουλο Ξηρό). Όταν τελειώσει η ιστορία θα του σπάσω το κεφάλι. Κάνω υπομονή να γίνει το σχέδιο.Τα υπομένω όλα για εσάς»

Φυλακισμένοι Πυρήνες: «Αυτό που κάνεις εσύ μέσα σε λίγους μήνες, άλλοι, άλλες φορές ήθελαν περισσότερο χρόνο και δεν τα κατάφερναν. Μπορείς μόνη σου να κάνεις τα πάντα. Θα μπορούσαμε να βρούμε δύο παιδιά και τον κανονίσουν τον σκατό-ψυχο και να τον πέταγαν μέσα σε ένα ρέμα»

Αγγελική: «Κάνω υπομονή για να είμαι δίπλα του και να συνεργάζομαι. Πόσο θα αντέξω;»

Πυρήνες: «Πρέπει να κάνουμε γρήγορα το σχέδιο γιατί αλλιώς μπορεί να τον πιάσουν τον βλάκα και όταν τον πάνε στην αντιτρομοκρατική να μας δώσει όλους όπως έκανε ο μαλάκας και με την 17Ν. Είχε δίκιο ο Κουφοντίνας».

Σε κάποια στιγμή για να τον έχουν σε «ύπνωση» και να νομίζει ότι συμμετέχει στο σχέδιο, ο «Πυρήνας» του έγραφε: «Να ξέρεις ότι στο Κ2 (γιάφκα Λουτρακίου) θα πάει να μείνει ο Κώστας (Αγγελική) και ο Στέλιος (29χρονος Αλβανός) για να μαγειρέψουν στα τάπερ. Μετά θα μεταφέρουμε το βαρέλι (βόμβα 150 κιλών), μόλις έρθουν τα υγρά (νιτρομεθανόλη)».

Άγνωστοι του «Γοργοπόταμου»

Ο «Ιάσωνας», η «Ρωξάνη» και ο «Θωμάς» είναι οι κωδικοί τριών αταυτοποίητων μελών του σχεδίου «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού, όπως εντοπίστηκε στις σημειώσεις της Αγγελικής. «Δεξί χέρι» της καταζητούμενης φέρεται να είναι ο «Στέλιος», ο 29χρονος Mema Buja, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, κατ’ εντολή του ισοβίτη συμπατριώτη του.

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, ενώ σε συνεργείο εντοπίστηκε ένα τζιπ KIA SORENTO, που χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει την Αγγελική. Ο συγκεκριμένος άνδρας έχει κατηγορηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών και φυλακίστηκε από τις 24 Αυγούστου 2010 έως και 16 Ιουλίου 2013. Παλαμικά και δακτυλικά αποτυπώματά του βρέθηκαν σε σταθερά σημεία της γιάφκας του Λουτρακίου. Σε τρία τάπερ της ίδιας οικίας, βρέθηκε DNA των Χρήστου Τσάκαλου, Νταμιάνο Μπολάνο, Χάρη Χατζιμιχελάκη και της Αγγελικής, που ταυτίζεται με άλλα σημεία στη γιάφκα της Αναβύσσου. Σε σημειώσεις που έχουν εντοπιστεί υπάρχουν και κάποιοι κωδικοί των μελών της οργάνωσης που σχεδίαζε το σχέδιο «Γοργοπόταμος». «Νίκος» ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός, «Κώστας» η 22χρονη Αγγελική, «Στέλιος» ο 29χρονος Mema Bujar από την Αλβανία, ενώ ο «Ιάσωνας», η «Ρωξάνη» και ο «Θωμάς» δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Προχθές το βράδυ είχε συλληφθεί 23χρονος Αρμένιος, ελληνικής καταγωγής, σεσημασμένος για μικροκλοπές, ο οποίος είχε κλέψει το κλειστό φορτηγάκι που βρέθηκε στο όρος Αιγάλεω και θα αποτελούσε όχημα διαφυγής μετά την επιχείρησης αιματοκυλίσματος, ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλού και απόδρασης τρομοκρατών και ποινικών.

Κώδικας σε «λειτουργία πτήσης»

Πρωτοποριακός είναι ο τρόπος επικοινωνίας των μελών της Συνωμοσίας μέσα από τις φυλακές. Με σύγχρονα τηλέφωνα, αποτύπωναν σε φωτογραφίες τα σημειώματα με τις εντολές και ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, και στη συνέχεια τα μετέτρεπαν σε pdf. Ακολουθούσε διπλή κρυπτογράφηση του ψηφιακού αρχείου, το οποίο είτε αποθήκευαν σε κάρτες μνήμης που τις παρέδιδαν σε επισκεπτήρια ή κατά τη διάρκεια της δίκης, είτε μέσω email. Η αποστολή γινόταν με σύγχρονα κινητά που τοποθετούσαν σε «λειτουργία πτήσης» χωρίς κάρτα sim, μόνο για τη χρήση του διαδικτύου. Η συσκευή αποκρυπτογράφησης δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.

Ο γραφικός χαρακτήρας σε κάποιες από τις σημειώσεις ταυτοποιείται γραφολογικά με αυτούς των Χρήστου Τσάκαλου, Παναγιώτη Αργυρού, Γεράσιμου Τσάκαλου και άγνωστου ατόμου, σημειώσεις του οποίου είχαν βρεθεί σε γιάφκα της οργάνωσης στα Τουρκοβούνια, μετά τις συλλήψεις τον Γιάννη Μιχαηλίδη, Νίκου Ρωμανού, Δημήτρη Πολίτη, Δημήτρη-Ανδρέα Μπουρζούκου, μετά τη «δίδυμη» ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Σε κάποιες σημειώσεις, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκφράζονται οι επιφυλάξεις της Αγγελικής για τις «παράπλευρες απώλειες», από την έκρηξη της βόμβας των 150 κιλών κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ισχυρίζονται πως η Αγγελική έλαβε την παρακάτω απάντηση: «Το ξέρουμε. Συνεχίζουμε κανονικά. Προχώρα το σχέδιο».

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis