Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:45 | 27/06/2020

Στην εκκένωση δύο υπό κατάληψη κτιρίων στα Εξάρχεια προχώρησε χθες το πρωί η αστυνομία. Πρόκειται για δύο ακίνητα επί της οδού Δερβενίων 56 και 52, που ανήκουν στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και τελούσαν υπό κατάληψη από το 2016. Η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΣΕ ζητώντας την εκκένωσή τους.

Η έφοδος των αστυνομικών έγινε νωρίς χθες το πρωί και ενώ σε κανένα από τα δύο ακίνητα δεν υπήρχαν μέσα άτομα. Βρέθηκαν πάντως κράνη, στειλιάρια, πυροσβεστήρες και αντιασφυξιογόνες μάσκες που χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις αναρχικών με την αστυνομία. Τα «πολεμοφόδια», όπως επίσης ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και έντυπο υλικό, κατασχέθηκαν και στάλθηκαν για περαιτέρω έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Της έρευνας προΐσταται η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Στελέχη της υπηρεσίας επισημαίνουν ότι στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Δερβενίων 56 σύχναζαν αντιεξουσιαστές όλων των «τάσεων» καθώς και ότι φιλοξενούσε συχνά πολιτικές συζητήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τονίζουν όμως ότι το ακίνητο χρησιμοποιείτο και ως ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών σε επεισόδια στις επετείους της 17ης Νοεμβρίου, 6ης Δεκεμβρίου κ.ά. Αντίθετα, το ακίνητο επί της οδού Δερβενίων 52 είχε προβλήματα στατικότητας και δεν χρησιμοποιείτο με την ίδια συχνότητα.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την αντίδραση μικρής μερίδας του αναρχικού χώρου. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχικά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου και στη συνέχεια στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ στο Διαδίκτυο δημοσιοποιήθηκε κάλεσμα για τη συμμετοχή και σε χθεσινοβραδινή διαμαρτυρία «για τα ενοίκια και τη στέγαση». «Οι καταλήψεις είναι τα σπίτια του αγώνα. Είναι το ζωντανό ανάχωμα στα σχέδια για μια πόλη ασφυκτικά γεμάτη με ενοικιαζόμενα τουριστικά διαμερίσματα, εξευγενισμένες περιοχές, ειδικές ζώνες εμπορίου και τουρισμού», αναφερόταν στη σχετική ανάρτηση, που έφερε την υπογραφή «Δερβενίων 56». Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για χθες στις 7 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας.

Μετά την εκκένωση των δύο ακινήτων στην οδό Δερβενίων, συνεργεία προχώρησαν σε εργασίες ώστε να αποτραπεί η ανεμπόδιστη επανακατάληψή τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Πηγή:  kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis