Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:45 | 12/12/2014

 

Μια νέα προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (Phishing Mail) από τραπεζικούς πελάτες, οι οποίοι είναι χρήστες ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-banking, με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών και τη μεταφορά χρημάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό, εντόπισε το τελευταίο χρονικό διάστημα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, τα ανωτέρω απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking.

Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, τα ανωτέρω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μην απαντούν να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
http://www.newsbeast.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis