Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 04/09/2019

«Μεγάλη σημασία για την επανένταξη έχουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Πραγματικά, όπου δουλεύουν, επιτελούν πολύ σημαντικό έργο. Ένα τέτοιο έχουμε στη Λάρισα και είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου να μας παρουσιαστεί το έργο που γίνεται εκεί. Έχει μεγάλη σημασία, οι έγκλειστοι στο διάστημα που βρίσκονται στις φυλακές να αξιοποιούν τον χρόνο αυτό, αποκτώντας δεξιότητες που μπορούν να τους φανούν χρήσιμες όταν αποφυλακιστούν». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής με θέμα τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα του σωφρονισμού είναι κεφαλαιώδες. Ο σωφρονισμός και η επανένταξη των κρατουμένων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.Φοβούμαι ότι πολλές φορές τα σωφρονιστικά καταστήματα στην χώρα με τις συνθήκες που λειτουργούν δεν προσφέρουν σωφρονισμό, όπως θα θέλαμε. Και ακόμη πιο δύσκολη είναι η επανένταξη αυτών που βγαίνουν από τις φυλακές. Έχουμε υπερπληθυσμό φυλακισμένων, οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικότερες και ελεγχόμαστε πολλές φορές γι’ αυτές. Χρειαζόμαστε νέα σωφρονιστικά καταστήματα. Η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί για κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού και δημιουργία νέων καταστημάτων. Θα έχει ενδιαφέρον να κληθεί ο αρμόδιος υπουργός να μας παρουσιάσει τις σκέψεις της κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αυτών των σχεδίων. Έχει μιλήσει για φυλακές τύπου Γ΄, υψίστης ασφαλείας, στις οποίες θα φιλοξενούνται τρομοκράτες και σκληροί βαρυποινίτες. Αυτό θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων και στη μείωση της εγκληματικότητας εντός των φυλακών. Αυτά που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, ακόμη και για καζίνο, για μπαρμπουτιέρες, μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα πραγματικά προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «θα είχε αξία να ακούσουμε τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, πώς αυτοί θεωρούν πώς θα κάνουν καλύτερα και αποδοτικότερα τη δουλειά τους. Όπως επίσης, εν όψει και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, θα είχε αξία να κληθεί η ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης να μας παρουσιάσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, που ψηφίστηκαν ουσιαστικά στην εκπνοή του βίου της προηγούμενης κυβέρνησης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με την απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis