Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:32 | 12/01/2019
Η καναδική αστυνομία θα είναι πλέον σε θέση να κάνει αλκοτεστ στους ανθρώπους στα μπαρ και ακόμη και στα σπίτια τους σύμφωνα με νέους νόμους.
Οι νέοι νόμοι οδήγησης δίνουν στην αστυνομία αυξημένες εξουσίες για να ζητήσουν δοκιμές σε άτομα που θεωρούνται ακατάλληλα να οδηγήσουν σε δεδομένες χρονικές στιγμές.

[custom:google-ads]

Οι αλλαγές στο άρθρο 253 του Ποινικού Κώδικα άρχισαν να ισχύουν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
 
Οι αστυνομικοί μπορούν να ζητήσουν δοκιμές-τύπου αλκοτέστ- ανά πάσα στιγμή.
 
Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των ανθρώπων στα σπίτια τους, έως και δύο ώρες μετά την οδήγηση τους. Επιπλέον, ο οδηγός πρέπει τώρα να αποδείξει ότι ήταν εντός των νόμιμων ορίων όταν οδηγούσε.
 
Ο Paul Doroshenko, δικηγόρος ποινικής άμυνας, δήλωσε στο Global News: "Αν αρχίσετε να πίνετε μετά το σπίτι σας κι η αστυνομία εμφανιστεί στην πόρτα σας, μπορεί να σας συλλάβει, να σας κρατήσει, να σας οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα και μπορεί να καταδικαστείτε επειδή η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας ήταν πάνω από 80 χιλιοστόγραμμα (ανά 100 χιλιοστόλιτρα αίματος) δύο ώρες μετά την οδήγηση."
 
Όσοι αρνούνται τη δοκιμή αλκοτέστ όταν τους ζητηθεί μπορεί να συλληφθούν, να λερώσουν το ποινικό μητρώο τους, να πληρώσουν πρόστιμο και να χάσουν την άδεια οδήγησης τους.
 
Πολλοί δικηγόροι σε ολόκληρη τη χώρα επέκριναν την τροπολογία. Μερικοί την αποκάλεσαν «επικίνδυνη διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών».
[custom:google-ads]
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας, Jody Wilson-Raybould, δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοολ είναι η κύρια ποινική αιτία θανάτου και τραυματισμού στον Καναδά. Πιστεύω ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στους νόμους που σχετίζονται με την οδήγηση και είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο εκσυγχρονίζουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ».
 
Ο νόμος αναμένεται να αμφισβητηθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, αλλά πιθανόν θα χρειαστούν χρόνια για να τροποποιηθεί.
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis