Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:31 | 23/02/2015

 

Σε συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εξεταστεί το περιεχόμενο της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Την πληροφορία περί Eurogroup επιβεβαίωσαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι «το Βερολίνο περιμένει η λίστα να είναι συνεκτική και εύλογη». Ο Μάρτιν Γιάγκερ διευκρίνησε ότι η συζήτηση των υπουργών του Eurogroup θα έχει «τη μορφή μιας τηλεφωνικής διάσκεψης»

Πονοκέφαλος τα ταμειακά ελλείμματα

Η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να θέλει να αποφύγει την αναλυτική κοστολόγηση ή απόδοση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τους αριθμούς καθώς γνωρίζει ότι στους τέσσερις μήνες που ακολουθούν, ο προϋπολογισμός θα είναι βαθιά ελλειμματικός. Χωρίς μέτρα το ταμειακό έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ενώ δυνατότητα δανεισμού θα υπάρξει από τους εταίρους μετά τον Απρίλιο και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα νέα μέτρα

Εκτός από τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την  καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που θα έχουν δημοσιονομικό όφελος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, όπως:

1.      Πάταξη λαθρεμπορίου στα καύσιμα

2.      Περιορισμός παραεμπορίου

3.      Πάταξη λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα

4.      Καταπολέμηση διαφθοράς

5.      Εκσυγχρονισμός του ΣΔΟΕ και νομοθέτηση του δικαιώματος της υπηρεσίας εκτός από το να καταλογίζει πρόστιμα να τα βεβαιώνει κιόλας.

 

Οι 100 δόσεις και τα ελλείμματα

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και στα κίνητρα άμεσης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα επιμείνει, καθώς αναμένεται να φέρει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία, τα οποία για όλη την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο, όχι μόνο δεν θα έχουν πλεονάσματα, αλλά, αντιθέτως, θα φορτώνονται με νέα ελλείμματα.

Προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα, ενδέχεται να δοθεί η δυνατότητα για έκδοση εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν αποκλείεται, στην προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των εσόδων,να ενεργοποιηθεί και πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για «αυτο-συμμόρφωση» όσων εμπλέκονται στις διάφορες λίστες προκειμένου και το δημόσιο να μαζέψει λεφτά και οι εμπλεκόμενοι να αποφύγουν τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis