Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:28 | 06/03/2017

Έναν περίπου αναμενόμενο μποναμά θα κληθεί να σηκώσει σύντομα το δημόσιο ταμείο αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού ως γνωστόν οι δικαστικές αποφάσεις που οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν – παραδοσιακά πλέον- να αγνοούν, στις δυτικές κοινωνίες πρέπει να είναι σεβαστές και κυρίως να εφαρμόζονται.


Ο "μποναμάς" αυτός αφορά τα αναδρομικά 2 ετών ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, αστυνομικών, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών κλπ) τα οποία περιέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά με  δυο νόμους του 2014 κατά 50%.

Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν για να αποφύγει το δημόσιο ταμείο την υποχρέωση ολοκληρωτικής εξόφλησης των χρημάτων που είχαν παρακρατηθεί από μισθούς και συντάξεις στα ειδικά μισθολόγια με βάση τις περικοπές του μνημονίου 2, το 2012.

Οι μειώσεις αυτές όμως για το σύνολο των ειδικών μισθολογίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια και η κυβέρνηση Σαμαρά για να αποφύγει να επιστρέψει τα χρήματα που – κατά τα δικαστήρια- είχανπαρακρατηθεί παράνομα, νομοθέτησε το "κούρεμά τους". Τώρα όμως έρχεται η ώρα του λογαριασμού...

Πιλοτική δίκη

Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε από το Α’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που το 2014 προέβλεψε την "κουτσουρεμένη" και καθυστερημένη επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς. Διαπιστώνοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4307/14, καθώς και την αντίθεσή του προς διεθνείς συμβάσεις, το Α’ κλιμάκιο του ΕΣ αποφάσισε να στείλει στην Ολομέλεια του σχετικό προδικαστικό ερώτημα.

Η Ολομέλεια, θα προχωρήσει σε πιλοτική δίκη για ένα θέμα που σχετίζεται με το ύψος των συντάξεων ευρείας κατηγορίας δικαιούχων και το οποίο μπορεί να έχει "προφανείς και σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις", καθώς μεν η υπόθεση αφορά καταρχήν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά τυχόν επιβεβαίωση της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων ίσως ανοίξει τον δρόμο και για άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και κυρίως ενστόλων για αντίστοιχες διεκδικήσεις.  

Υπενθυμίζουμε πως με αποφάσεις του "Μισθοδικείου" για τους δικαστικούς λειτουργούς της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους και τους καθηγητές ΑΕΙ, και της Ολομέλειας του ΕΣ για τις αντίστοιχες κατηγορίες συνταξιούχων των "ειδικών μισθολογίων", συμπεριλαμβανομένων και των ιατρών του ΕΣΥ, είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του νόμου 4093/12 και είχε δοθεί εντολή επιστροφής των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, δηλαδή πριν από την ενεργοποίηση του "κόφτη", κάτι που έγινε για κατηγορίες δικαστικών λειτουργών.

Λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων και της γνωστής οικονομικής στενότητας η συμμόρφωση της κυβέρνησης μέσω του νόμου 4307/14 δεν ήταν πλήρης όμως. Μάλιστα προβλέφθηκε και ρύθμιση που εξουσιοδοτούσε τους αρμόδιους υπουργούς να εκδώσουν απόφαση και για τον καθορισμό του χρόνου καταβολής των αναδρομικών για τη διετία από 1/8/12 έως τις 30/6/14.

Του Παναγιώτη Στάθη

capital.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis