Νέος Ποινικός Κώδικας: Υπάρχει ανάγκη ξεκάθαρης αποσαφήνισης για το έγκλημα του βιασμού, επισήμανε η Αννέτα Καββαδία

Νέος Ποινικός Κώδικας: Υπάρχει ανάγκη ξεκάθαρης αποσαφήνισης για το έγκλημα του βιασμού, επισήμανε η Αννέτα Καββαδία

«Το θύμα βιασμού είναι θύμα βιασμού σε κάθε περίπτωση, είτε τετελεσμένης πράξης βίας είτε απειλής παράνομης πράξης», ανέφερε κατά τη συζήτηση των Κωδίκων (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.

Η βουλευτής επισήμανε την ανάγκη ξεκάθαρης αποσαφήνισης σε ό,τι αφορά το θέμα του βιασμού, και την κατηγορηματική αναφορά της συναίνεσης ή μη.

Αναφερόμενη στην κρισιμότητα και τη βαρύτητα ψήφισης των Κωδίκων, η Αννέτα Καββαδία, αφού αναγνώρισε τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίον, όπως είπε, δομείται η έννομη τάξη και ιδίως η ποινική νομοθεσία με βάση τις αρχές της κλιμάκωσης και της αναλογικότητας των ποινών, ήταν κατηγορηματική: «Το θύμα βιασμού είναι θύμα βιασμού σε κάθε περίπτωση, είτε τετελεσμένης πράξης βίας είτε απειλής παράνομης πράξης (όπως προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 336), με ευθεία αναφορά στην άσκηση ψυχολογικής βίας. Όπως και να έχει, η απουσία συναίνεσης συνιστά βιασμό και σε αυτό, φαντάζομαι, δεν διαφωνεί κανείς και καμιά μας. Βιασμός, δηλαδή, που δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν είναι βιασμός;».

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να ενθαρρύνονται οι γυναίκες για να καταγγέλλουν τέτοιου είδους εγκλήματα, διότι «όσο και αν οι απαντήσεις - σε νομικό επίπεδο - μπορεί να φαντάζουν ξεκάθαρες, δεν συμβαίνει το ίδιο με το πώς αυτές προσλαμβάνονται από την κοινωνία».

Δείτε στο Policenet.gr:  Αγωγή 16 γυναικών στο FBI - Tι υποστηρίζουν για το πρόγραμμα εκπαίδευσής του