Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:44 | 08/05/2016
Ειδικά μισθολόγια, προσωπική διάφορά, επιδόματα, υπερωρίες και νέες προσλήψεις μπαίνουν πάλι στο στόχαστρο των δανειστών με στόχο να περικοπούν επιπλέον δαπάνες στο Δημόσιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
 
Οι δανειστές, ειδικά το ΔΝΤ, επιμένουν αυτή τη φορά το «μαχαίρι» να μπει βαθιά στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου και να μην εστιασθεί, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, στο φορολογικό πεδίο. Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει η «Αγορά», τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να είναι οι πρώτες στις οποίες θα επιβληθούν οι περικοπές, στην περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου.
 
Στον σχεδιασμό του κουαρτέτου περιλαμβάνεται και η περικοπή όλων των δαπανών που αφορούν στο μη μισθολογικό κόστος, όπως οι ρυθμίσεις άδειας, οι ημερήσιες αποζημιώσεις, τα έξοδα ταξιδιού κ.λπ., οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχες περικοπές σχεδιάζονται και στα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που έχουν συναφθεί για μόνιμους και υπαλλήλους αορίστου χρόνου του Δημοσίου, όπως και σε όλες τις παροχές σε είδος.
 
Ήδη, οι δανειστές έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που λαμβάνουν περίπου 65.000-70.000 δημόσιοι υπάλληλοι έναντι των συναδέλφων τους, που έχουν μεν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, αλλά υπηρετούν σε άλλες θέσεις. Η συντριπτική πλειονότητα όσων λαμβάνουν την «προσωπική διαφορά» είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας, ενώ αντίστοιχο επίδομα λαμβάνουν και οι υπάλληλοι στις περιφέρειες και τους δήμους. Το σκεπτικό που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες των δανειστών είναι ότι το κόστος για το Δημόσιο από τη συγκεκριμένη πηγή ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αδικεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με αυτούς τους 65.000-70.000 «προνομιούχους».
 
Εφόσον αυτή η απαίτηση των δανειστών περάσει, τότε οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μειώσεις στον μισθό τους από 50 έως και 1.000 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις. Στις επιφυλάξεις που εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών για το προσωπικό ειδικών θέσεων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνιακοί, οι δανειστές αντιτάσσουν την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και την αντικατάστασή της με ειδικό μπόνους απόδοσης. Μείωση στις μηνιαίες απολαβές τους θα δουν και όσοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών επιμένουν στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν.
 
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να ενταχθούν στη φιλοσοφία του νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο. Δηλαδή, στελέχη ΕΔ-ΣΑ (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα), δικαστές, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ, καθηγητές ΤΕΙ, προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ερευνητές, γιατροί του ΕΣΥ, αρχιερείς, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες κ.ά. θα δουν «ψαλιδισμένο» τον βασικό τους μισθό, επί του οποίου υπολογίζονται και η μισθολογική τους εξέλιξη και η σύνταξή τους.
 
Οι περικοπές θα φέρουν σε βάθος χρόνου εξοικονόμηση δαπανών έως και 40% από τα 2,6 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό κονδύλι, καθώς στο εξής ο βασικός μισθός θα υπολογίζεται με τα χρόνια υπηρεσίας και τα υπόλοιπα μισθολογικά κριτήρια, χωρίς καμία άλλη πρόσθετη αποδοχή.
 
Παράλληλα, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμφωνηθεί έως σήμερα με το υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, οι δανειστές απαιτούν πλέον και το «πάγωμα» των προσλήψεων από εφέτος έως και το 2018.
 
(ΑΓΟΡΑ 06/05/2016 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ)
 
staratalogia.blogspot.gr
 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis