Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 01/10/2021

Το νέο Βαθμολόγιο, όλων συνολικά των Αστυνομικών, που αποτελεί μία πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), θα αποτελέσει τη νέα θετική απαρχή αναβάθμισης για όλες τις (βαθμολογικές) κατηγορίες των συναδέλφων και ιδιαίτερα αυτές των (αδικημένων τόσα χρόνια) χαμηλόβαθμων, οι οποίοι και "τραβάνε το κουπί" στο πολύπαθο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με το έγκλημα.

Ιδιαίτερα, αλλά επιγραμματικά, οι κύριες επισημάνσεις μου είναι οι εξής:

- Θα αναβαθμιστούν σε Ανθυπαστυνόμους οι Αρχιφύλακες ΜΑΥ (μη ανακριτικοί υπάλληλοι), αφού δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το να παραμένει στάσιμος κάποιος εργαζόμενος για πολλά έτη στον ίδιο βαθμό (ακόμα και για 2 δεκαετίες).

- Οι Αρχιφύλακες ΑΥ (ανακριτικοί υπάλληλοι) προερχόμενοι από τη Σχολή Αστυφυλάκων 3ετούς διάρκειας σπουδών πλέον, της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με πανελλήνιες εξετάσεις, θα προάγονται πιο σύντομα σε Ανθυπαστυνόμους και, επιτέλους, θα γίνονται και αυτοί αξιωματικοί έστω στα 33 έτη υπηρεσίας με όλα τα θετικά που αυτό θα σημαίνει.

- Οι Αρχιφύλακες ΜΕ (με εξετάσεις του π.δ. 82/06) και οι Ανθυπαστυνόμοι μετέπειτα θα προάγονται σε αξιωματικούς στα 9 έτη υπηρεσίας Ανθυπαστυνόμου και ακολούθως θα έχουν και περαιτέρω βαθμολογική εξέλιξη στα μεθεπόμενα 9 έτη στον βαθμό του εν ενεργεία Αστυνόμου Β'.

- Οι απόφοιτοι αξιωματικοί του ΤΕΜΑ θα προάγονται κανονικά πλέον και έπειτα αμέσως από την αντίστοιχη ημερολογιακή σειρά αξιωματικών από Σχολή Αξιωματικών κάθε φορά, χωρίς να δημιουργούνται ανισότητες, αδικίες και στασιμότητες, δηλαδη δεν θα κολλάνε σε συγκεκριμένους βαθμούς για πολλά έτη και θα μειωθεί αυτή η διατάραξη της ιεραρχίας.

- Οι απόφοιτοι αξιωματικοί της Σχολής Αξιωματικών θα έχουν κανονική εξέλιξη με την κάθε σειρά τους όλοι μαζί, χωρίς ανισότητες και δεν θα κολλάνε για πολλά έτη σε συγκεκριμένους βαθμούς, λόγω ελλείψης οργανικών θέσεων.

- Αντίστοιχα οφέλη θα έχουν και όλοι οι Αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων και οι χαμηλόβαθμοι και οι αξιωματικοί κάθε κατηγορίας κάθε φορά.

- Για κάθε κατηγορία Αστυνομικού προσωπικού γενικών καθηκόντων, αλλά και για τους Αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων (χαμηλόβαθμοι και αξιωματικοί κάθε κατηγορίας) αντίστοιχα, προβλέπεται ότι στην αποστρατεία - συνταξιοδότηση ακόμα ένας ή και ακόμα δύο βαθμοί στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία, με ό,τι θετικό αυτό μπορεί να σημαίνει που εύκολα το αντιλαμβάνεται ο κάθε συνάδελφος.

Το νέο Βαθμολόγιο που στην πραγματικότητα αποτελεί για πρώτη φορά ένα όντως σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο προαγωγών για κάθε κατηγορία Αστυνομικού, θα τροποποίησει πολλές αναχρονιστικές και άδικες διατάξεις α) του ν. 3686/08 που, όπως αποδείχτηκε διαχρονικά από το 2009 που εφαρμόστηκε, είχε πολλές στρεβλές διατάξεις με ανισότητες και έτσι, δυστυχώς, δημιούργησε αρκετές δυσχέρειες στην υπηρεσία γενικότερα, κατα κοινή ομολογία, που και με δικαστικές αποφάσεις έχει καταπέσει, καθώς και β) του Κώδικα κρίσεων και προαγωγών όλων, ανεξαιρέτως, των κατηγοριών αξιωματικών του π.δ. 24/97. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή αίρονται πολλές αδικίες, ανισότητες και αντισυνταγματικές διατάξεις που για πολλά έτη δημιουργούσαν αρκετά σοβαρά υπηρεσιακά δυσλειτουργικά προβλήματα και ανισότητες στο Σώμα μας.

Στην ουσία, επίσης, αξίζει να αναφερθεί και η -άμεση ή και έμμεση- σχέση (ανάλογα με το κάθε φορά σκεπτικό μας) του βαθμού που φέρει ο κάθε συνάδελφος με το ισχύον μισθολόγιο του ν. 4472/17, που ισχύει από το 2017, με τα αντίστοιχα κλιμάκια και τις κάθε κατηγορίες, για τις επιμέρους θετικές, και σε αυτόν τον τομέα, εξελίξεις για όλους μας ως εργαζομένους στον Οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, με την υιοθέτηση εξολοκλήρου της πρότασης της ΠΟΑΣΥ συνολικά, από την Πολιτεία στην οποία προχώρησε η παρούσα Κυβέρνηση.

Επιγραμματικά με το νέο Βαθμολόγιο, που είναι και η απαρχή για τις θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα των χιλιάδων συναδέλφων, θα αναβαθμιστεί πάρα πολύ το ηθικό, το φρόνημα και η εργασιακή ψυχολογία των Αστυνομικών γενικότερα.

Σίγουρα έπειτα από 8,5 έτη στα Μνημόνια και 1,5 έτος στην πανδημία του ιού COVID - 19, με όλα αυτά που έχουν επιφέρει στην πολύ δύσκολη πλέον υπηρεσιακή καθημερινότητα των Ελλήνων Αστυνομικών κάθε βαθμού, που έχουν ξεπεράσει, πολλές φορές, τις κόκκινες γραμμές τους, σε κάθε πεδίο της εργασιακής τους ζωής και οδηγήθηκαν στην υπερεργασία και στην υπηρεσιακή κόπωση, απαιτείται πλέον ένας καλύτερος βαθμολογικός Κώδικας που θα δίνει μία νέα πνοή σε όλους μας.
ΥΓ: Χρειάζεται πλέον και αλλαγή με εκσυγχρονισμό σε νέες διατάξεις το ισχύον Καθηκοντολόγιο της Αστυνομίας του π.δ. 141/91, που πάρα τις δεκάδες τροποποιήσεις του από το 1991 που ισχύει, πρέπει η Πολιτεία να το αναδιαμορφωσει κατά μεγάλο μέρος, σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν σε κάθε τομέα και επίπεδο, για την όσον το δυνατόν καλύτερη και σύγχρονη λειτουργία, όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών στη σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία.


ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΌΦΙΛΟΣ
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ
Μέλος ΕΚΑ
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis