Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:38 | 19/01/2015

 

Επιδεινώνονται συνεχώς και σταθερά οι συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται πλέον από το Emergency Liquidity Assistance (ELA), το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. Ολα τα repos που είχαν οι ελληνικές τράπεζες με ξένες -και τα οποία υπολογίζονταν συνολικά σε περίπου 3 δισ. ευρώ- έληξαν και έτσι οι ξένες τράπεζες απέσυραν τη ρευστότητα που είχαν διαθέσει.
 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για επανάληψη του σκηνικού που είχε ζήσει η τραπεζική αγορά στα τέλη του 2010. Τότε πρώτη η Εθνική Τράπεζα με 5 δισ. και εν συνεχεία η Εurobank με 3 δισ. ευρώ είχαν ανοίξει την κλειστή λόγω χρεοκοπίας - μνημονίου αγορά των διατραπεζικών repos. Το 2011 η κατάσταση στη χώρα χειροτέρεψε και οι ξένες τράπεζες απέσυραν τα κεφάλαια που δάνειζαν στις ελληνικές με repos. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και πάλι το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών να δεχτεί πλήγμα περίπου 3 δισ. ευρώ. Μια θετική ωστόσο εξέλιξη καταγράφηκε στο μέτωπο της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει για περίοδο έξι μηνών τα προγράμματα εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ενα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ότι την 1η Μαρτίου 2015 η ΕΚΤ σταματά να κάνει δεκτά ως ενέχυρο τα ομόλογα που εκδίδουν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.


Πρόκειται για ομόλογα που εκδόθηκαν βάσει του νόμου Αλογοσκούφη του 2008 για τη στήριξη των τραπεζών και έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα συγκεκριμένα ομόλογα -συνολικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ- είναι ενεχυριασμένα στην ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει και διατηρούν ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ. Σε ανύποπτο χρόνο, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο 2013, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει και ανακοινώσει ότι δεν θα κάνει δεκτά πλέον ομόλογα που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από την 1η Μαρτίου 2015.

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis