Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:22 | 21/02/2015

 

Ένα νέο ριζοσπαστικό εμβόλιο φαίνεται να προστατεύει πλήρως τους πιθήκους από τον ιό HIV, αναφέρει μια αμερικανική έκθεση επιστημόνων.


Τα μέχρι σήμερα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά μια λοίμωξη. Τώρα οι ερευνητές από το Ερευνητικό Ίδρυμα Scripps στην Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα εμβόλιο που άλλαξε το DNA των πιθήκων με σκοπό την μάχη κατά του ιού του HIV.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί την ανακάλυψη της ένα μεγάλο επίτευγμα και θέλει να ξεκινήσει σύντομα τις ανθρώπινες κλινικές δοκιμές.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί την γονιδιακή θεραπεία για να εισαγάγει ένα νέο τμήμα του DNA μέσα σε υγιή κύτταρα των μυών. Η αλυσίδα του DNA περιέχει τις οδηγίες για την κατασκευή των εργαλείων για την εξουδετέρωση του HIV, τα οποία στη συνέχεια «βγαίνουν» στην κυκλοφορία του αίματος.

Πειράματα, όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, έδειξαν ότι οι πίθηκοι προστατεύτηκαν από όλους τους τύπους του ιού HIV για τουλάχιστον 34 εβδομάδες.
Καθώς υπήρχε επίσης προστασία έναντι πολύ υψηλών συγκεντρώσεων του ιού, που παρατηρούνται σε χρόνια μολυσμένους ασθενείς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό του HIV.

"Είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη προσπάθεια για την καθολική προστασία από τον ιό, αλλά έχουμε ακόμη εμπόδια, κυρίως με την ασφάλεια της θεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Φαρζάν.

Τα μέχρι σήμερα εμβόλια κατά του HIV έχουν αποτύχει επειδή ο ιός μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα, που είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος επιστημονικός στόχος.
"Η πραγματική δύναμη αυτού του νέου εμβολίου είναι ότι είναι πιο ισχυρό από ό, τι οποιοδήποτε αντίσωμα," δήλωσε ο καθηγητής Φαρζάν.

Ωστόσο, υπάρχουν θέματα ασφάλειας. Μετά τον παραδοσιακό εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται μόνο αφού παρουσιάζεται μια απειλή.
Η προσέγγιση της γονιδιακής θεραπείας μετατρέπει τα κύτταρα σε εργοστάσια που διασπείρουν συνεχώς «δολοφόνους» του ιού του HIV και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους είναι άγνωστες.

 

http://www.news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis