Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 25/05/2019

Καθηγητές και συµφοιτητές του στο Τµήµα ∆ιοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο νεαρός κρατούµενος παρακολουθούσε τακτικά παραδόσεις και εργαστήρια


Πριν από περίπου πέντε χρόνια, τέσσερις νεαροί κρατούµενοι στο σωφρονιστικό κατάστηµα νέων του Αυλώνα δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις µέσα από τη φυλακή και πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

[custom:google-ads]

Ανάµεσά τους βρίσκεται και ο 18χρονος -τότε- Νίκος Ρωµανός, καταδικασµένος σε 18ετή κάθειρξη για τη συµµετοχή του στην απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Λίγους µήνες µετά, ο παιδικός φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και βασικός µάρτυρας της δολοφονίας του από τον Επαµεινώνδα Κορκονέα το 2008 γίνεται φοιτητής του ΤΕΙ Αθήνας, καθώς είχε περάσει στο Τµήµα ∆ιοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

Παρά την αρχική άρνηση των δικαστικών Αρχών στο αίτηµα χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης προχωρά σε ειδική ρύθµιση για τους κρατούµενους οι οποίοι σπουδάζουν και το επόµενο διάστηµα ο Ρωµανός ξεκινά να παρακολουθεί τα µαθήµατα του ΤΕΙ φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι».

Επειτα από έξι χρόνια στη φυλακή, ο Νίκος Ρωµανός αποφυλακίζεται µε την απόφαση του Πενταµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων, το οποίο µείωσε την ποινή κάθειρξής του στα 14 χρόνια λαµβάνοντας υπόψη την καλή χρήση των εκπαιδευτικών αδειών που του χορηγήθηκαν. Ο Ρωµανός το διάστηµα που κρατούνταν στον Αυλώνα παρακολουθούσε κανονικά τις παραδόσεις στις αίθουσες του ΤΕΙ Αθήνας, µε αποτέλεσµα να έχει ήδη περάσει 32 µαθήµατα και να ολοκληρώνει τις σπουδές του.

«Κανείς μας δεν τον είδε»

Το «Εθνος της Κυριακής» βρέθηκε στα αµφιθέατρα του ΤΕΙ της Αθήνας και συνοµίλησε µε συµφοιτητές και καθηγητές του Ρωµανού οι οποίοι έζησαν από κοντά τις σπουδές µε το περίφηµο «βραχιολάκι» ενός γνωστού κρατουµένου. «Θυµάµαι την πρώτη ηµέρα που ήρθε ο Ρωµανός, γιατί η είσοδος της σχολής είχε περικυκλωθεί από αστυνοµικούς και δηµοσιογράφους.

Τελικά, κανείς µας δεν τον είδε. Μπήκε στο ΤΕΙ και έκανε κανονικά µάθηµα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Παναγιώτης, ο οποίος σπουδάζει στο Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και αρχικά είχε αντιµετωπίσει µε δυσπιστία τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας στον συµφοιτητή του. «Τους προηγούµενους µήνες στο ΤΕΙ είχαµε καταλήψεις, ως ένδειξη συµπαράστασης στον Ρωµανό. Ολοι λέγαµε πως ψάχνει τρόπο να βγει από τη φυλακή και να δραπετεύσει. Μετά, όµως, ρωτούσαµε τους καθηγητές και µας έλεγαν ότι το παιδί έχει παρουσίες και περνάει µαθήµατα» τονίζει ο νεαρός φοιτητής.

Στο «Εθνος της Κυριακής» µίλησε και ένας από τους καθηγητές του Νίκου Ρωµανού, ο οποίος µάλιστα τον είχε επισκεφθεί και στις φυλακές του Αυλώνα προκειµένου να τον προετοιµάσει για τα µαθήµατα που είχε χάσει το διάστηµα που περίµενε να του χορηγηθεί η εκπαιδευτική άδεια. «Πήγα να του κάνω µάθηµα µέσα στη φυλακή. Ηµουν περίεργος έπειτα από όλα αυτά που είχαν ακουστεί για τον Ρωµανό. Είδα έναν πανέξυπνο άνθρωπο. Αρκετά διαβασµένο και καλλιεργηµένο. Για εµάς που ερχόµαστε σε επαφή µε νέους ανθρώπους, ο Νίκος είναι αυτό ...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα  ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis