Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 05/12/2016

Στα… μανταλάκια κρέμασε η ΕΛ.ΑΣ., τους 145 κατηγορουμένους του επονομαζόμενου «καρτέλ της πλατείας», δίνοντας στη δημοσιότητα, μετά από διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τις φωτογραφίες 115 ατόμων, τα στοιχεία ταυτότητας όλων, ανάμεσα στους οποίους πέρα από τα λιγοστά αρχηγικά μέλη, συμπεριλαμβάνονται «βαποράκια» και χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Μετά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, είχαν ζητήσει εισαγγελική άδεια για την δημοσιοποίηση βίντεο από τις παρακολουθήσεις των μελών της ομάδας. Ακολούθησε η διαρροή μέρους του προανακριτικού υλικού με κάποιες φωτογραφίες από τη δράση του «καρτέλ», κάτι που προκάλεσε την απαγόρευση δημοσιοποίησης των βίντεο, αλλά επέτρεψε αυτή των φωτογραφιών και στοιχείων ταυτότητας των εμπλεκομένων.

          Ενδεικτικό της δράσης ήταν η «σύναξη» τουλάχιστον 10 διακινητών στο ίδιο σημείο και έπειτα η… σκυταλοδρομία των δόσεων ναρκωτικών. Στη συνέχεια ξεχύνονταν να τα διακινήσουν στις πιάτσες της Αθήνας αλλάζοντας συνεχώς διαδρομές και οχήματα. Οι Αφρικανοί… ντελίβερι έβαζαν τις αεροστεγείς συσκευασίες ναρκωτικών στο… στόμα προκειμένου να τις καταπιούν σε ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο. Οι δοσοληψίες γίνονταν σε πλατείες, σε σταθμούς του Μετρό, ακόμη και μέσα σε συρμούς, όπως και έξω από σχολικά συγκροτήματα. Αυτές ήταν μερικές από τις χιλιάδες εικόνες των 3.000 βίντεο, που είχαν  καταγράψει οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, και αποτύπωνε την δράση του «καρτέλ της πλατείας», στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αστυνομικής επιχείρησης με τον κωδικό «Χίμαιρα».

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της συγκρότησης-ένταξης-διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ' εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

          Η αρχική δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών περιελάμβανε συνολικά 146 άτομα από τα οποία 38 έχουν ήδη συλληφθεί σε προηγούμενες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και οι 49 αναμένεται να κληθούν κατ’ ευθείαν σε απολογία. Οι 59 συλλήψεις έγιναν πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Χίμαιρα». Από τους 59 προφυλακίστηκαν οι 58, εκτός από έναν ανήλικο.

Τα έσοδα της συμμορίας, τα οποία εκτιμώνται σε 19.000.000 ευρώ, ξεπλένονταν μέσω κερδισμένων δελτίων τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ ή προωθούνταν μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων όπου επενδύονταν σε… real estate.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαβιβαστικό της δικογραφίας περιγράφονται συμβόλαια θανάτου για τους… ασυμμόρφωτους συνεργούς που δεν ακολουθούσαν τους «κανόνες-νόμους» του καρτέλ της… πλατείας, τα οποία υπέγραφαν τα αρχηγικά μέλη, με τουλάχιστον ένα από αυτά να εκτελείται τον Νοέμβριο στο Κερατσίνι.  Στις σελίδες 268-269 του διαβιβαστικού της δικογραφίας καταγράφονται οι συνομιλίες του άγνωστου αρχηγού «Μπουτάκη», το χρονικό διάστημα από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου 2016. Σε αυτό το υλικό υπάρχουν πολλές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τις οποίες, όπως περιγράφουν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, προκύπτει ξεκάθαρη εντολή εκτέλεσης του 32χρονου Rigerd Dervishi, η οποία σημειώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου 2016 .

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis