Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 14/10/2016

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού των μεταναστευτικών ροών, και καθώς η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας δεν εφαρμόζεται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, η διακίνηση μεταναστών γνωρίζει νέα άνθηση, ενώ οι δρόμοι των διακινητών περνούν και από την Πελοπόννησο όλο και πιο συχνά.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο το Λιμενικό είχε διασώσει 34 μετανάστες αφγανικής και πακιστανικής καταγωγής στη νησίδα Βενέτικο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κορώνη τον Ιούλιο, ενώ, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε ο κ. Μουζάλας, η σύνθεση του μεταναστευτικού πληθυσμού έχει αλλάξει, καθώς πλέον πρόκειται για υπηκόους Ιράκ, Πακιστάν, Αφγανιστάν στην πλειονότητά τους παρά για Σύρους πρόσφυγες.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στην Πελοπόννησο, καθώς το περασμένο Σάββατο, το Λιμενικό διέσωσε στη θαλάσσια περιοχή Λάμπες, μεταξύ Φοινικούντας και Μεθώνης, 116 υπηκόους Ιράκ, 13 Αφγανούς και 2 Τούρκους.

Πιο αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησής τους από μεταφραστές και ειδικευμένο προσωπικό ταυτοποίησης υπηκοοτήτων (screeners) της Αστυνομίας, προέκυψε ότι από τους συνολικά 131 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν στη θαλαμηγό που έπαθε βλάβη, οι 116 (63 άντρες, 20 γυναίκες και 33 παιδιά) είναι Ιρακινοί, 2 είναι Τούρκοι και οι 13 Αφγανοί (6 άντρες, 3 γυναίκες και 4 παιδιά).

Σημειωτέον ότι όλα τα παιδιά συνοδεύονταν από τις οικογένειές τους, ενώ οι 75 από τους 131 μεταφέρθηκαν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Οι υπόλοιποι 56 κρατούνται από προχθές το βράδυ σε διάφορα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι 25 από τους 56 θα έμεναν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να μετακινηθούν αλλού αν υπάρξει πρόβλημα χώρου, για να είναι πιο ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο Arcadia Portal η Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας, μετανάστες κρατούνται και στο ΑΤ Τρίπολης, ωστόσο, όπως μας διευκρίνισαν, γίνεται αναδιανομή ανάμεσα στα Αστυνομικά Τμήματα, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πλέον ασφυκτική, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 11.500 μετανάστες και πρόσφυγες, καμία κίνηση δεν έχει γίνει για τη μετεγκατάσταση, ενώ ο κ. Μουζάλας δήλωσε σε συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες ότι η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει προσεκτικά και όχι μαζικά, διότι η κυβέρνηση φοβάται έξαρση των ροών. Παράλληλα, όμως, οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου κυρίως διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί και ζητούν άμεσα τη μετεγκατάσταση των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.

ΗΛΕΙΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Πριν από δύο ημέρες, στις 12 Οκτωβρίου, οι πρόσφυγες της Μυρσίνης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με πλακάτ προς τα Λεχαινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτύρονταν για το φαγητό. Στην πορεία συμμετέχουν και οι 250 πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν στις εγκαταστάσεις του πρώην κάμπινγκ στη Μυρσίνη.

 

www.arcadiaportal.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis