Νεκρή μια ισραηλινή αστυνομικός από επίθεση παλαιστινίων με όπλα και μαχαίρια

ΤΟ ΙΚ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Νεκρή μια ισραηλινή αστυνομικός από επίθεση παλαιστινίων με όπλα και μαχαίρια

Μια ισραηλινή αστυνομικός σκοτώθηκε χθες κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ όταν υπέστη τραύματα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης με μαχαίρια και όπλα, ενώ τρεις φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης επίσης σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

«Μια αστυνομικός της υπηρεσίας φρούρησης των συνόρων τραυματίστηκε βαριά σε μια επίθεση στην Πύλη της Δαμασκού», μια από τις εισόδους στην Παλιά Πόλη, ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

«Τρεις άραβες τρομοκράτες σκοτώθηκαν από μονάδες της αστυνομίας», προσέθεσε ο ίδιος.

Μερικές ώρες αργότερα, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι η αστυνομικός, ηλικίας 23 ετών, υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, δύο δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών οι οποίοι ανταπέδωσαν, ενώ ένας τρίτος μαχαίρωσε μια αστυνομικός σε μικρή απόσταση από το σημείο της πρώτης επίθεσης, πριν πέσει νεκρός.

Γιατροί ανέφεραν ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στη χθεσινή επίθεση, δύο ελαφρά και δύο πιο σοβαρά.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Γιοράμ Χαλεβί ανέφερε ότι οι τρεις δράστες ήταν Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε από την πλευρά της ότι οι τρεις δράστες κατάγονταν από ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα και θεωρείται ότι είχαν ήδη εμπλακεί στο παρελθόν σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες». Οι δύο από αυτούς είχαν γεννηθεί το 1998 και ο τρίτος το 1999.

Δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ των τριών Παλαιστινίων που πραγματοποίησαν την επίθεση στην Ιερουσαλήμ και οποιασδήποτε οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την παλαιστινιακή επίθεση από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ήταν ένας τοπικός πυρήνας. Επί του παρόντος δεν έχει βρεθεί καμιά ένδειξη ότι τελούσε υπό την καθοδήγηση τρομοκρατικών οργανώσεων, ούτε διαπιστώθηκε οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σίμρι.

Ένας τέταρτος Παλαιστίνιος, από τη Χεβρώνα (νότια Δυτική Όχθη), ο Άμερ Μπαντάουι, ο οποίος κατά τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν ένας από τους δράστες, στην πραγματικότητα ήταν απλά διερχόμενος ο οποίος τραυματίστηκε από τα πυρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο για τους παρασχεθούν φροντίδες, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη είχαν πάει στο τέμενος αλ Άκσα για να προσευχηθούν κατά την τρίτη Παρασκευή του μήνα του ραμαζανιού.

Τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ αποτελούν θέατρο ενός κύματος βίαιων ενεργειών που έχουν στοιχίσει τη ζωή από την 1η Οκτωβρίου 2015 σε 272 Παλαιστίνιους, 41 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, δύο Ιορδανούς, έναν Ερυθραίο, έναν Σουδανό και μια Βρετανίδα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι η οποία διαπράχθηκε χθες σε μια είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια ισραηλινή αστυνομικός, απειλώντας ότι δεν θα είναι «η τελευταία».

Σε μια ανακοίνωση που διανεμήθηκε μέσω Διαδικτύου και περιήλθε στην κατοχή του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου στη Βηρυτό, η τζιχαντιστική οργάνωση υμνεί τα «λιοντάρια του χαλιφάτου» τα οποία «επιτέθηκαν εναντίον μιας συγκέντρωσης εβραίων», αναφερόμενη στην επίθεση κατά την οποία οι τρεις φερόμενοι ως δράστες έπεσαν νεκροί από πυρά ισραηλινών αστυνομικών. Η ενέργεια αυτή «δεν θα είναι η τελευταία», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΙΚ.

Σύμφωνα με το SITE, ένα αμερικανικό κέντρο έρευνας που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των ιστοτόπων των τζιχαντιστών, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ΙΚ αναλαμβάνει την ευθύνη για μια επίθεση στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚ, η οποία διανεμήθηκε αργά το βράδυ μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Telegram, οι τρεις δράστες της επίθεσης οι οποίοι σκοτώθηκαν ήσαν «οι αδελφοί Αμπού αλ Μπάρα αλ Μακντίσι, Αμπού Χάσαν αλ Μακντίσι και Αμπού Ράμπα αλ Μακντίσι».

Η Χαμάς και το FPLP διαψεύδουν το ΙΚ

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και ένα κίνημα της παλαιστινιακής αριστεράς ανακοίνωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι οι τρεις Παλαιστίνιοι οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Ιερουσαλήμ έπειτα από μια επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή μιας ισραηλινής αστυνομικού ανήκαν στις τάξεις τους, διαψεύδοντας έτσι την ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια από μέρους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Η ανάληψη (της ευθύνης) από το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια προσπάθεια να ανακατευτεί η τράπουλα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ένας εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία κυβερνά τη Γάζα. Η επίθεση, πρόσθεσε, έγινε από «δύο παλαιστίνιους αντιστασιακούς του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) και έναν τρίτο της Χαμάς».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χθεσινή επίθεση αποτελούσε μια «φυσιολογική αντίδραση στα εγκλήματα της δύναμης κατοχής», του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία της ισλαμιστικής οργάνωσης όταν αναφέρεται στο κύμα επιθέσεων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 στα κατεχόμενα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται κυρίως από νεαρούς οπλισμένους με μαχαίρια.

Το FPLP, σε χωριστή ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι την επίθεση έκαναν οι Μπάρα Άτα, 18 ετών, Οσάμα Άτα, 19 ετών, και Άντελ Ανκούς, 18 ετών, στο πλαίσιο της «αντίστασης» και για να «ανταποδώσουν τα εγκλήματα της δύναμης κατοχής».

Διαβάστε περισσότερα στο myportal.gr