Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 05/02/2018

Τον «μίτο της Αριάδνης» σε μια υπόθεση με πολλά κιλά ναρκωτικά, αστυνομική καταδίωξη, άγνωστο αριθμό πυροβολισμών, ένα νεκρό μα εξαφανισμένη τη φονική βολίδα, κλήθηκε να ξετυλίξει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας. Εν τέλει μετά από τρεις πολύωρες συνεδριάσεις επήλθε ολική ανατροπή της πρώτης απόφασης και μάλιστα με ομοφωνία.

Ένας αλλοδαπός, κρατούμενος σήμερα πρώην κάτοικος Λάρισας, για τον οποίο το πρώτο δικαστήριο έκρινε ότι ήταν εκείνος που πυροβόλησε στο κεφάλι τον συνεργάτη του (σε μεταφορά ναρκωτικών) κατά τη διάρκεια «ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς» ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε ισόβια, προχθές Παρασκευή αθωώθηκε στη Λάρισα, καθώς το δικαστήριο δεν πείστηκε πως είχε όπλο, κάτι που και ο ίδιος ισχυριζόταν.

[custom:google-ads]

Με την εξέλιξη αυτή ωστόσο προκύπτει ένα βασικό ερώτημα. Από ποιανού χέρι έφυγε η μοιραία σφαίρα. Η διάμετρος του τραύματος εισόδου στο κεφάλι του νεκρού, ήταν 9 χιλιοστά. Ίδιου διαμετρήματος βολίδα εκτινάσσει και το όπλο των αστυνομικών που καταδίωκαν τους αλλοδαπούς.

Νωρίτερα ένας εκ των αστυνομικών, είχε πυροβολήσει τρεις φορές αλλά σύμφωνα με τον ίδιο το έκανε «προς ασφαλή κατεύθυνση» (δηλαδή διαγώνια προς τα ψηλά όπως έδειξε) για προειδοποίηση και εκφοβισμό προς τους καταδιωκόμενους.

Όλα έγιναν πριν δέκα χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2008 τρία άτομα μετέφεραν με αυτοκίνητο πάνω από 22 κιλά χασίς. Δεν σταματούν σε έλεγχο αστυνομικών στον κόμβο Αερινού οπότε αρχίζει η καταδίωξη. Κατά τη διάρκειά της, οι αστυνομικοί –σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν- δέχθηκαν πυροβολισμούς.

«Είδαμε λάμψεις από το χέρι του συνοδηγού. Κρατούσε μικρό αντικείμενο. Καταλάβαμε πως είχε πυροβολήσει. Επειδή όμως υπήρχαν θόρυβοι δεν τους ακούσαμε τους πυροβολισμούς. Ήταν μια έντονη κίτρινη λάμψη. Μας πυροβόλησε δύο φορές αλλά δεν βρήκε στόχο», κατέθεσε αστυνομικός στο ΜΟΕ Λάρισας.

Αντίθετα ο κατηγορούμενος είπε πως δεν είχε καν όπλο. Η καταδίωξη καταλήγει στο χώρο ενός βουλκανιζατέρ.

«Το έστρεψε εναντίον μας. Δεν το άφησε. Έτρεχε με το όπλο σε ευθεία γραμμή. Καλυφθήκαμε. Εγώ φώναξα «όπλο» για να προστατεύσω στους συναδέλφους» είπε συνεχίζοντας ο μάρτυρας αστυνομικός και πρόσθεσε: «Πυροβόλησα 3 φορές προς ασφαλή κατεύθυνση. Τις βολές τις έριξα απανωτά. Μπαμ, μπαμ, μπαμ γιατί εξακολουθούσε να έχει το όπλο εναντίον μας. Μας έριξε κι άλλες δύο πεζή. Δεν βρήκε στόχο όμως καμία».

Μια σφαίρα όμως τραυματίζει θανάσιμα τον αλλοδαπό, ο οποίος νωρίτερα οδηγούσε το ΙΧ. Πέφτει νεκρός στο έδαφος. Καμία βολίδα δεν βρέθηκε. Ούτε καν η φονική βολίδα που είχε διαπεράσει νωρίτερα το κρανίο του θύματος και η ταχύτητά της μειώθηκε μετά από αυτό, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο.

«Άνοιξα την πόρτα και έφυγα στο χωράφι. Μετά άκουσα τους πυροβολισμούς , πέρασαν 30 δευτερόλεπτα. Δεν είδα κάποιον να πέφτει. Δεν είχα όπλο, δεν τον σκότωσα εγώ. Δεν είδα ποιος τον σκότωσε», είπε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος στην απολογία του. Παραδέχθηκε τη μεταφορά των ναρκωτικών εξηγώντας πως γι’ αυτό προσπάθησαν να αποφύγουν το μπλόκο. Σύμφωνα με την υπερασπιστική του γραμμή «πρόκειται για μία από τις πλέον ξεκάθαρες υποθέσεις δικαστικής πλάνης και καταδίκης ενός παντελώς αθώου για μια ανθρωποκτονία από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, και πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας. Δεν έφερε καν όπλο, δεν υπήρξε ποτέ πυροβολισμός εκ μέρους του, ώστε να υφίσταται έστω η δυνατότητα να σκοτωθεί κάποιος από πυρά δικά του. Είναι παντελώς αθώος, καταδικάσθηκε δε λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών…» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

*Στο πρώτο δικαστήριο που έγινε στην Καρδίτσα ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος για την ανθρωποκτονία του συνεργάτη του, την απόπειρα ανθρωποκτονίας, την κατοχή και τη μεταφορά των ναρκωτικών. Του είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 34 ετών συν χρηματικό πρόστιμο 80 χιλιάδων ευρώ.

Τώρα καταδικάστηκε για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και παρέμεινε το χρηματικό πρόστιμο των 80 χιλιάδων ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ, ΣΤΑΜ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Δεν αποδείχθηκε πως έφερε όπλο»

*Προκαλεί ερωτηματικά η μη ανεύρευση της φονικής βολίδας

Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος κατά την ιδιαιτέρα αναλυτική αγόρευσή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι από τα αντικειμενικά ευρήματα της ανάκρισης, την ιατροδικαστική εξέταση και τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων προέκυψε ότι η θανάτωση του θύματος δεν προήλθε από πυροβολισμό του κατηγορουμένου, αφού μάλιστα δεν αποδείχθηκε ότι αυτός έφερε όπλο.

Ειδικότερα επισήμανε ότι το τραύμα που προκάλεσε στην αριστερή κροταφική χώρα του κρανίου του θύματος ο πυροβολισμός (πύλη εισόδου του βλήματος) είχε διάμετρο 9 χιλιοστά. Όμως οι 3 κάλυκες που βρέθηκαν στον χώρο που σκοτώθηκε το θύμα προέρχονταν από πιστόλι που εκτινάσσει βολίδα διαμέτρου 9 χιλιοστών, το οποίο έφεραν οι αστυνομικοί, που σε υπηρεσιακή τους ενέργεια καταδίωκαν τον κατηγορούμενο και το θύμα.

Τέλος σημείωσε ότι προκαλεί πολλά ερωτηματικά και είναι σπάνιο στις περιπτώσεις τέτοιων υποθέσεων το γεγονός ότι δεν βρέθηκε η βολίδα που προκάλεσε τον θάνατο, αν και μετά το συμβάν έγινε επιστάμενη έρευνα των αρμοδίων αρχών στην περιοχή, προς ανεύρεση πειστηρίων.

Έτσι ο Εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί ο κατηγορούμενος για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και με θύμα τον συνεργάτη και φίλο του και της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών, ενώ ζήτησε να κηρυχθεί αυτός ένοχος για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis