Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:26 | 13/06/2015

Αντάρτες σκότωσαν δύο αστυνομικούς κι έναν πολίτη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, καθώς η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) συνεχίζουν και εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον υποδομών, στελεχών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων αφότου έθεσαν τέλος στη μονομερή εκεχειρία την οποία είχαν κηρύξει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο αστυνομικός διευθυντής Αλφρέδο Ρουίς, ο οποίος εκινείτο με ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας στο Ναρίνιο, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, δέχθηκε πυρά αφού μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου πυροδοτήθηκε την ώρα που διερχόταν από το σημείο. Ένας αστυνομικός που περιπολούσε και ένας διερχόμενος πολίτης έχασαν επίσης τη ζωή τους στην επίθεση. "Ο αστυνομικός διευθυντής και ο αστυνομικός σκοτώθηκαν από πυρά", δήλωσε ο στρατηγός Ροδόλφο Παλομίνο, ο διευθυντής της αστυνομίας της Κολομβίας.

Το αντάρτικο των FARC, παρότι διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση τους τελευταίους 30 μήνες, έχει κλιμακώσει τις ενέργειές του το τελευταίο διάστημα, μετά τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας πριν από τρεις εβδομάδες. Αφότου τερματίστηκε η κατάπαυση του πυρός η οργάνωση έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε αυτοκινητοδρόμους, σε τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης, σε βυτιοφόρα που μετέφεραν πετρέλαιο, σε πετρελαιαγωγούς και στο δίκτυο υδροδότησης, σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας.

Η σχετική ηρεμία, που διατηρήθηκε για αρκετούς μήνες, ενώ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κούβα προχωρούσαν, τερματίστηκε τον Απρίλιο, όταν οι αντάρτες σκότωσαν 11 στρατιωτικούς σε μια μάχη στην επαρχία Κάουκα. Έκτοτε, κυβερνητικά στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες αντάρτες —ωθώντας τα μέλη των FARC να ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες.

Το υπουργείο Αμύνης της Κολομβίας μέσω Twitter καταδίκασε τις «ειδεχθείς δολοφονίες του Αλφρέδο Ρουίς Κλαβίχο, αστυνομικού διευθυντή της περιοχής Ιπιάλες, και του αστυνομικού Χουάν Νταβίντ Μαρμολέχο από τις FARC». Οι αντάρτες, πρόσθεσε το υπουργείο, «δείχνουν ότι δεν θέλουν ειρήνη, αλλά πόλεμο».

Οι FARC έχουν καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση να συναινέσει στην αμοιβαία κήρυξη εκεχειρίας ενόσω συνεχίζονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος επιμένει όμως ότι οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν μόνον αφού υπογραφεί οριστική συμφωνία ειρήνης. Μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις έχει επιτευχθεί συμφωνία για επιμέρους ζητήματα όπως η ανακατανομή της γης, η εφαρμογή μέτρων για τον τερματισμό της εμπορίας ναρκωτικών και η συμμετοχή ανταρτών στην πολιτική μετά την αποστράτευσή τους.

Ωστόσο, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datexco η οποία διενεργήθηκε για την εφημερίδα El Tiempo και το ραδιοφωνικό δίκτυο W και δημοσιεύθηκε χθες κατέδειξε ότι το 47,5% των πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά τάσσεται υπέρ της αναστολής της ειρηνευτικής διαδικασίας με τις FARC και μόλις το 17,8 έχει την αντίθετη άποψη. Εξάλλου, μόλις ο ένας στους δέκα (9,4%) Κολομβιανούς θεωρεί ότι ο πρόεδρος Σάντος πρέπει να προτείνει αμοιβαία κατάπαυση του πυρός στους αντάρτες για να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση, σύμφωνα με την έρευνα αυτή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 700 προσώπων η οποία έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία εμπλέκονται ο στρατός, αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια άλλους από το 1964, κατά επίσημα στοιχεία.

http://www.zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis