Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:51 | 25/07/2015

Ενας υψηλόβαθμος επιχειρησιακός διοικητής της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χθες ο στρατός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, στόχος της επιδρομής ήταν ο Αμπού Χαλίλ αλ-Σουντάνι, ο οποίος σκοτώθηκε στις 11 Ιουλίου σε αεροπορική επιδρομή, στην περιοχή Μπερμάλ της επαρχίας Πακτίκα του Αφγανιστάν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ήταν επικεφαλής των «επιχειρήσεων αυτοκτονίας και εκρηκτικών» και συνδεόταν με συνωμοσίες για επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους. Ο Σουντάνι διηύθυνε επιθέσεις εναντίον των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού στο Αφγανιστάν, καθώς και εναντίον των αφγανικών και των πακιστανικών δυνάμεων, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η επιδρομή στην Πακτίκα είναι η τελευταία σε μια σειρά αντιτρομοκρατικών πληγμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, και στη διάρκειά της σκοτώθηκαν άλλοι δύο μαχητές, αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, οι οποίοι συνοδεύουν τον υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στο Αρμπίλ του Ιράκ.

Στο μεταξύ, Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι θα συναντηθούν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν την επόμενη εβδομάδα για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών που έχουν στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 13 χρόνια, υποσχόμενοι να ασκήσουν πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στο πλαίσιο του διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι η αφγανική κυβέρνηση πραγματοποίησε τις πρώτες της απευθείας επαφές με τους Ταλιμπάν στις 7 Ιουλίου στο Μουρέ, έναν λόφο στο Πακιστάν, βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Τις συζητήσεις επέβαλαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ο τόπος της νέας συνάντησης. Αγνωστο, εξάλλου, παραμένει κατά πόσον ο διάλογος αυτός είναι αποδεκτός από την πλειοψηφία των Ταλιμπάν, που δοκιμάζονται από έντονες εσωτερικές διενέξεις.

http://www.kathimerini.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis