Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:17 | 11/01/2018

O James Dolan, o άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την τεχνολογία που επέτρεψε στα WikiLeaks να αποκτήσει και να διαρρεύσει τα emails του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα, εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του.

Την είδηση του θανάτου του 36χρονου δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελευθερίας του Τύπου, που έκανε λόγο για αυτοκτονία κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο Dolan, πρώην πεζοναύτης, δημιούργησε το SecureDrop –ένα ασφαλές δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ δημοσιογράφων και των πηγών τους- μαζί με τον συνάδελφό του Aaron Swartz.

[custom:google-ads]

Δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες για το θάνατο του Dolan, κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει μια έντονη φημολογία στις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες του κόσμου.

«Δεν ξέρουμε γιατί ο James αυτοκτόνησε. Ξέρουμε, όμως, ότι έπασχε εδώ και καιρό από μετατραυματικό στρες, το οποίο απέκτησε όταν υπηρετούσε στο Ιράκ. Ήταν μια εμπειρία που τον επηρέασε με αρκετούς τρόπους» έγραψε ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελευθερίας του Τύπου Trevor Timm, και συμπλήρωσε: «Συχνά έλεγε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν η “έμπνευσή” του και ο λόγος που ήθελε να βοηθά τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους. Τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε να είναι πιο διαφανείς και υπεύθυνες».

Σε tweet του, το WikiLeaks υπενθυμίζει ότι και ο Aaron Swartz αυτοκτόνησε σε ηλικία 26 ετών, μετά από έρευνα που ξεκίνησαν εναντίον τους οι αμερικανικές αρχές.

Το 2012, οι Dolan και Swartz και ο δημοσιογράφος Kevin Poulsen συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί το SecureDrop, ένα σύστημα που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί από μεγάλα ΜΜΕ όπως το περιοδικό New Yorker, η Washington Post αλλά και οι New York Times.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis