Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 15/12/2016

Νεκρός είναι ο 32χρονος Γάλλος Walid Hamam, τα ίχνη του οποίου είχαν εντοπιστεί  από την Αντιτρομοκρατική τον Ιανουάριο του 2015, σε διαμέρισμα στο Παγκράτι.

Ήταν ηγετικό στέλεχος του ISIS και ανήκε στην ομάδα τζιχαντιστών που συγκροτούσε τον επονομαζόμενο «πυρήνα της Αθήνας», μέλη του οποίου είχαν συμμετάσχει στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, ο Hamam σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια αεροδρομικών επιδρομών στην Ράκα, «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους. Νεκροί είναι και οι Salah Gourmat και Sammy Djedou, οι οποίοι είχαν οργανώσει και εκτελέσει τη δίδυμη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου 2015.

 

Ο Hamam είχε καταδικαστεί από βελγικό δικαστήριο σε πενταετή κάθειρξη με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Βέλγικες αρχές, είχε προκύψει ότι ανήκε στο ίδιο δίκτυο με τον Abdelhamid Abaaoud, ο τζιχαντιστής που ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης, στο Παρίσι. Τον Ιανουάριο του 2015, οι Βέλγικες αρχές είχαν αποτρέψει τρομοκρατική επίθεση στην οποία συμμετείχε ο Hamam που είχε συντονίσει με τον «πυρήνα Αθήνας». Οπως είναι ήδη γνωστό, οι Βέλγοι είχαν «πιάσει» τηλεφωνικές συνομιλίες τζιχαντιστών με κινητά που εξέπεμπαν από την Ελλάδα.

Είχαν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές και η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει τα ίχνη του τηλεφώνου στο Παγκράτι. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα των βελγικών αρχών, ο Hamam παρείχε υποστήριξη από την Αθήνα στον Abaaoud και είχε πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαφύγει ο «πυρήνας» του Βελγίου —ο οποίος 11 μήνες αργότερα χτύπησε στο Παρίσι. Ειδικότερα, ο Hamam είχε προμηθεύσει τον Abaaoud και τους «μαχητές» του συγκεκριμένου «πυρήνα» με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια τόσο για την είσοδο στην Ευρώπη ώστε να κάνουν τις επιθέσεις, όσο και προς τη Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ο Hamam είχε ποινικό παρελθόν και είχε καταδικαστεί το 2010 για διακίνηση ναρκωτικών. Ενεπλάκη σε αιματηρές επιθέσεις και ριζοσπαστικοποιήθηκε έπειτα από την ένταξή του σε «κελί» τζιχαντιστών στην γαλλική πόλη Trappes. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ταξίδεψε στη Συρία, ενώ τον Ιούνιο του 2014 συνελήφθη στον Λίβανο έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας στη Βυρηττό. Όταν αφέθηκε ελεύθερος ταξίδεψε στην Ελλάδα.

Τα ίχνη του εντοπίζονται ξανά τον Ιανουάριο του 2015 στο Παγκράτι μαζί με τον Abaaoud, αλλά είχαν καταφέρει και οι δυο να διαφύγουν στη Συρία. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, ο Hamam είχε χρησιμοποιήσει πλαστό διαβατήριο και είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα. Μολονότι είχε συλληφθεί δύο φορές από τις ελληνικές αρχές, είχε αφεθεί ελεύθερος. Είχε ισχυριστεί ότι είναι πρόσφυγας από τη Συρία και είχε κατηγορηθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο τρομοκράτης Abaaoud είχε διευθύνει τις επιθέσεις στο Βέλγιο, τον Γενάρη του 2015, μαζί με τον Hamam από την Αθήνα. Οι επιθέσεις είχαν αποτραπεί την τελευταία στιγμή.

Επειτα από απόρρητο σήμα των Βέλγων προς τις ελληνικές αρχές, η Αντιτρομοκρατική είχε βρει τα ψηφιακά ίχνη των κινητών τους τηλεφώνων και ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις στο Βέλγιο είχαν προσαγάγει δύο υπόπτους από το Παγκράτι, ενώ είχε εντοπισθεί στην Ομόνοια και το τηλέφωνο, μέσω του οποίου είχαν δοθεί οι οδηγίες και οι εντολές στους «μαχητές» στη βελγική πόλη Βερβιέρ.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis