Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 05/03/2021

H σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και θύματα μπορεί να είναι άντρες και γυναίκες.

Ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται κάθε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, η οποία θίγει τη γενετήσια αξιοπρέπεια του ατόμου.

Η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται συνήθως από άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερη θέση.

Το θύμα λόγω φόβου απόλυσης, ντροπής, αγωνίας ότι δεν θα γίνει πιστευτό στο περιβάλλον του δυσκολεύεται να καταγγείλει το γεγονός.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, γεγονός ενθαρρυντικό καθώς όλο και περισσότερα θύματα βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση με αποτέλεσμα ο θύτης να τιμωρείται άμεσα, να μην ξαναεπαναλαμβάνει την πράξη του και φυσικά να αποτρέπονται μελλοντικές αξιόποινες πράξεις και από άλλους θύτες.

 

Προσφυγή στα ποινικά δικαστήρια:

Στον ελληνικό ποινικό κώδικα δεν υπάρχει διάταξη με την ονομασία σεξουαλική παρενόχληση.

Έτσι, διατάξεις που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να είναι το άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα περί προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σύμφωνα με το οποίο για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση του παθόντος, εντός τριών μηνών από την ημέρα που τελέστηκε η πράξη.

Επίσης το θύμα μπορει να υποβάλλει μήνυση σύμφωνα με το άρθρο 361 του Ποινικού Κώδικα περί εξύβρισης, το άρθρο 363 του Ποινικού Κώδικα περί συκοφαντικής δυσφήμισης και το άρθρο 385 περί εκβίασης.

 

Προσφυγή στα αστικά δικαστήρια:

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα «Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

Το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση λόγω προσβολής προσωπικότητας και να ασκήσει αγωγή καθώς και ασφαλιστικά μέτρα να μην το πλησιάζει ο θύτης. 

Το θύμα επίσης μπορεί να αξιώσει την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα, να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας και να αξιώσει καταβολή αποζημίωσης απόλυσης.

 

Διοικητικές κυρώσεις:

Oποιοσδήποτε υπάλληλος μπορεί να υποβάλλει αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη.

Επίσης, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να κάνουν αναφορά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 107 του Υπαλληλικού Κώδικα, δεδομένου ότι παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

 

Δράσεις της Πολιτείας:

Προσεχώς θα επικυρωθεί και από την χώρα μας η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Το κίνημα #MeToo έφτασε και στην Ελλάδα και λειτουργεί ιστοσελίδα για καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ωστόσο το νομικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές και κρίνεται απαραίτητο να γίνουν σύντομα αλλαγές.

 

* Η Ράνια Παυλοπούλου είναι δικηγόρος ποινικολόγος και διευθύνει το ομώνυμο δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι Πιστοποιημένη Διαπραγματεύτρια από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis